Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έτσι θα είναι ο νέος σταθμός μετρό «Δικαστήρια»

Ελλάδα 14:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έτσι θα είναι ο νέος σταθμός μετρό «Δικαστήρια»

ΝΕΑ

Έτσι θα είναι ο νέος σταθμός μετρό «Δικαστήρια»

ΝΕΑ

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανέδειξε νικητή και πλέον έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το έργο.

Advertisement
Advertisement

Από τις συνολικά τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν για τον σταθμό της γραμμής 4 του μετρό «Δικαστήρια», αυτή που επικράτησε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ήταν του γραφείου Tense Architecture Network, το οποίο έλαβε το β’ βραβείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δόθηκε πρώτο βραβείο, αλλά όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλασης Αθήνας», η ωρίμανση των μελετών θα προχωρήσει με τον πρώτο νικητή του εκάστοτε διαγωνισμού. Από τα πρακτικά της απόφασης, προκύπτουν τα εξής:

Advertisement
Advertisement

«Η μελέτη προτείνει ένα ιδιαίτερο, σχεδιαστικά πολύ ποιοτικό, αναγνωρίσιμο αρχιτεκτονικό στοιχείο, ένα κυκλικό στέγαστρο της εισόδου-εξόδου του σταθμού μετρό που πατάει σε κυκλική πλατεία και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τον σταθμό και την περιοχή. Ο ανελκυστήρας προς τον σταθμό του μετρό επανασχεδιάζεται επιτυχημένα ως γυάλινος κύλινδρος. Η μελέτη προτείνει ακόμα την έντονη φύτευση του οικοπέδου περιμετρικά του κυκλικού στεγάστρου, ενοποιώντας το με το πάρκο έμπροσθεν της εισόδου των δικαστηρίων.

Η πράσινη έκταση συνεχίζει και σβήνει σταδιακά φτάνοντας στην πλατεία Πρωτομαγιάς και στον χώρο μπροστά από το παλιό κτίριο της Σχολής Ευελπίδων. Ενώ η πρόταση επιλύει πολύ επιτυχημένα το τμήμα που αφορά την κίνηση των επιβατών του μετρό και τον σχεδιασμό του πολύ ιδιαίτερου στοιχείου εισόδου-εξόδου στον σταθμό, δεν προσφέρει σχεδιαστική πρόταση για τον υπόλοιπο χώρο που καλείται να λειτουργήσει ως ποιοτικός κοινόχρηστος χώρος ξεκούρασης, περιπάτου και συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς».

Advertisement

Κυκλοφοριακά, το σημείο λειτουργεί σήμερα ως άτυπος κόμβος διοχέτευσης της κίνησης των οχημάτων από το κέντρο της Αθήνας προς την περιοχή της Κυψέλης, με αυξημένη κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως, η κίνηση των πεζών είναι περιορισμένη, παρά την άμεση γειτνίαση της περιοχής με το Πεδίον του Άρεως και τα σχετικά άνετα πεζοδρόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται νέες γραμμές και σταθμοί στο Μετρό της Αθήνας
Ξεκινάει η «Αθηνά» να σκάψει όλη την Αθήνα (+video)
Από Ίλιον στην Ομόνοια σε μόλις 20 λεπτά!

Advertisement