Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έτσι ολοκληρώνονται οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας

Ελλάδα 14:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έτσι ολοκληρώνονται οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας

ΝΕΑ

Έτσι ολοκληρώνονται οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας

ΝΕΑ

Οι τελευταίες προσθήκες στο παζλ του οδικού δικτύου της χώρας και ο βασικό στόχος, έως το τέλος της δεκαετίας.

Advertisement
Advertisement

Με την παράδοση συνολικά 3.000 χιλιομέτρων, έως το 2030, θέλει να ολοκληρώσει το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως διατυπώθηκε από την ηγεσία του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο εργοτάξιο του άξονα Πάτρα-Πύργος.

Το εν έργο  έχει προχωρήσει σημαντικά και όπως αναφέρθηκε μεγάλος στόχος είναι να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2025, ενώνοντας τις περιοχές της Ηλείας και μέχρι τον Πύργο με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Πριν από λίγους μήνες είχε προστεθεί στο δίκτυο δύο νέα τμήματα του Ε65. Από την Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα και από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα, δημιουργώντας έναν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο περίπου 140 χιλιομέτρων που συνδέεται με τον ΠΑΘΕ.

Advertisement
Advertisement

Η λειτουργία του Ε65 από την Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα, αφήνει ως εκκρεμότητα την ολοκλήρωση του τμήματος Καλαμπάκα-Γρεβενά για το 2026 όπου και θα λήξει οριστικά η αναμονή για τον τρίτο κάθετο άξονα της χώρας.

Επίσης στις αρχές του έτους παραδόθηκε και το τελευταίο τμήμα της Αμβρακίας Οδού και πλέον στο σύνολο του ο αυτοκινητόδρομος των 49 χιλιομέτρων είναι σε λειτουργία.

Η προσοχή στο οργανόγραμμα, επικεντρώνεται στον ΒΟΑΚ, όπου ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις για τα τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, ενώ «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για τα βασικά τμήματα του αυτοκινητόδρομου, από τα Χανιά προς το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο.

Advertisement

Η δεύτερη σημαντικά προσθήκη αφορά στον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, η αναβάθμιση του οποίου, ολοκληρώνει την Ιόνια Οδό. Από εκεί και πέρα, στο οργανόγραμμα υπάρχουν και οι τοπικές προσθήκες όπως η παράκαμψη Χαλκίδας, το Μπράλος-Άμφισσα, το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη ή τοπικούς άξονες όπως η Αττική Οδός και η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης  (flyover).

Μελλοντική προσθήκη αφορά στην Ολυμπία Οδό, από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Το τμήμα αυτό που προστέθηκε στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού θα αποτελέσει ένα από τα μελλοντικά στοιχήματα του υπουργείου, καθώς απαιτούνται σημαντικά ποσά και υπάρχει και το θέμα της διέλευσης από τον Καϊάφα.

Advertisement