Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και όχι μόνο!

Ελλάδα 11:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και όχι μόνο!

ΝΕΑ

Έρχονται νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και όχι μόνο!

ΝΕΑ

Ο διαγωνισμός θα τρέξει άμεσα, ενώ επιβεβαιώθηκε και μία ακόμα έκπληξη, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του στόλου.

Advertisement
Advertisement

Εντός του Ιουνίου ξεκινά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαβούλευση για την αγορά για 700 ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ.  Το μεγαλύτερο μέρος θα ενισχύσει το στόλο της Αθήνας και ένα άλλο, από τα ηλεκτρικά λεωφορεία, θα οδηγηθεί στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Σε ομιλία του στο 3ο JIVE Roadshow στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς έδωσε και πληροφορίες για την προμήθεια 100 λεωφορείων υδρογόνου, καθώς είπε πως: «Έχουμε πλάνο για 50-100 λεωφορεία υδρογόνου με δεύτερο διαγωνισμό, ο αριθμός θα εξαρτηθεί από τα οικονομοτεχνικά στοιχειά, τα οποία εξετάζονται, για να προχωρήσουμε». Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως κίνηση  extreme makeover ην πλήρη ανανέωση των στόλων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 1.300 νέα λεωφορεία και άλλα 300 μέσω leasing θα αντικαταστήσουν τα σημερινά «γερασμένα» οχήματα. Από αυτά, 875 θα είναι ηλεκτρικά, 300 φυσικού αερίου, 175 τρόλεϊ, 200 ντίζελ και προβλέπονται και τα οχήματα υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού εκτιμάται σε περίπου 400-450 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση αναμένεται να γίνει μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.