Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο CUPRA Terramar

Ελλάδα 13:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο CUPRA Terramar

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο CUPRA Terramar

ΝΕΑ

H CUPRA, παρουσίασε επίσημα στον Τύπο το Terramar, το νέο μοντέλο της, το οποίο σημαίνει πολλά για την εταιρεία.

Advertisement
Advertisement

Η CUPRA, διακρίνεται κυρίως για δύο στοιχεία της: Την τόλμη των ανθρώπων της και τα χαρακτηριστικής σχεδίασης και τεχνολογικά προηγμένα μοντέλα της. Είναι μια εταιρεία η οποία έχει μικρή ιστορία, ως τώρα, όμως ήδη έχει αφήσει έντονα το σημάδι της στην ευρωπαϊκή Αυτοκινητοβιομηχανία και είναι πολύ ανταγωνιστική.

Η επιχειρηματική πορεία της ξεκίνησε 2018 όταν περίπου 4.000 προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν στην ιστορική για τους Ισπανούς πίστα Autódromo de Sitges-Terramar, στην πόλη Sitges η οποία βρίσκεται κοντά στη Βαρκελώνη.

Εκεί ανακοινώθηκε η ίδρυση της CUPRA ως ξεχωριστής εταιρείας και θυγατρική της Seat. Το 2022, τα στελέχη της επέλεξαν ξανά αυτό το μέρος για να παρουσιάσουν ένα νέο πρωτότυπο SUV όχημά τους το οποίο έφερε την ονομασία τής πίστας η οποία εγκαινιάστηκε το 1923, δηλαδή σχεδόν έναν αιώνα πριν.

Advertisement
Advertisement

Τότε οι άνθρωποί δήλωσαν ότι αυτό θα έμπαινε σε διαδικασία παραγωγής όπως και έγινε. Η CUPRA αποκάλυψε το καινούργιο Terramar κατά τη διάρκεια του ξακουστού ιστιοπλοϊκού αγώνα America’s Cup («Louis Vuitton 37th America’s Cup») ο οποίος θα διεξάγεται στην Ισπανία ως τις 12 Οκτωβρίου.

Σήμερα (3/9), έγινε η επίσημη παρουσίασή του προς τον παγκόσμιο Τύπο, μια διαδικασία η οποία σημαίνει και την ένταξή του στην υπάρχουσα γκάμα αυτοκινήτων της εταιρείας η οποία αυξάνεται.

Δυναμική εμφάνιση, οικογενειακός αλλά σπορτίφ χαρακτήρας
Ο Γουέιν Γκρίφιθς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Με το CUPRA Terramar όχι μόνο επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων μας αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη μάρκα  μας να “ωριμάσει” και να είναι πολυτελέστερη. Χωρίς να χάσουμε το επαναστατικό και ανταγωνιστικό πνεύμα μας, θέλουμε να φέρουμε νέους πελάτες προς εμάς και να επεκταθούμε και σε άλλες κατηγορίες.

Advertisement

»Το Terramar είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο ενισχύει την CUPRA στις ημέρες μας ως μια εταιρεία η οποία είναι πιο ώριμη, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πορεία που ακολουθεί και έχει ισχυροποιήσει την ταυτότητά της περισσότερο από ποτέ ως τώρα, χωρίς να συμβιβαστεί για το επαναστατικό πνεύμα της και την αυθεντικότητά της».

Το Terramar, μια σύνθετη ονομασία από τις λέξεις «terra» (γη) και «mar» (θάλασσα), σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βαρκελώνη και θα κατασκευάζεται στην Ουγγαρία, στο εργοστάσιο της Audi που βρίσκονται στην πόλη Györ, βορειοδυτικά της χώρας.

Advertisement

Το αμάξωμά του διατηρεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία που έχουν επιλέξει στην εταιρεία για τα οχήματά τους. Οι έντονες γραμμές του, τα χαρακτηριστικά φώτα εμπρός και πίσω, η ιδιότυπη μάσκα και η διαμόρφωση των προφυλακτήρων του συνθέτουν ένα δυναμικό σύνολο και το κάνουν ελκυστικό ως SUV.

Στο πλάι, οι έντονα διαμορφωμένοι θόλοι των τροχών και οι ακμές πάνω από αυτούς ενισχύουν την εικόνα του, ενώ το γεγονός ότι η οροφή του είναι σχετικά κεκλιμένη προς τα πίσω το κάνουν να δείχνει και σπορτίφ.

Στο πίσω μέρος, εκτός από τα φώτα, ιδιαίτερα στοιχεία του είναι η φωτιζόμενη ονομασία του καινούργιου μοντέλου όπως και το εταιρικό έμβλημα της εταιρείας. Όπως ανακοινώθηκε, το αμάξωμα του Terramar θα διατίθεται σε εννέα διαφορετικά χρώματα.

Advertisement

Το εσωτερικό του διαμορφώθηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρύχωρο και εργονομικό. Το ταμπλό και τα εμπρός καθίσματα τονίζουν την σπορτίφ εικόνα της CUPRA και το επίπεδο εξοπλισμού είναι υψηλό.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ανακυκλωμένα σε μεγάλο βαθμό. Όπως ανακοινώνει η εταιρεία, η υφασμάτινη επένδυση των καθισμάτων και του εσωτερικού είναι από 100% ανακυκλωμένο υλικό, ενώ όπου υπάρχει δέρμα αυτό προέρχεται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη σε ποσοστό 73%.

Στον εξοπλισμό του καινούργιου SUV θα περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων που έχει δημιουργήσει η ισπανική εταιρεία. Οι έγχρωμες οθόνες στο ταμπλό δημιουργούν ένα ψηφιακό περιβάλλον ενδείξεων. Αυτή εμπρός από τον οδηγό, στον πίνακα οργάνων, είναι 10,25 ιντσών και η κεντρική (αφής) είναι 12,9 ιντσών.

Ακόμα και στη βασική έκδοσή του θα διατίθεται σύστημα μεταβαλλόμενης υποβοήθησης στο τιμόνι και σπορ ανάρτηση. Προαιρετικά, θα υπάρχει ηχοσύστημα της Sennheiser με 12 ηχεία και τροχοί 20 και 21 ιντσών.

Τέλος, το νέο Terramar θα διατίθεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και προαιρετικά και με σύστημα τετρακίνησης. Αναφορικά με τους κινητήρες του οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πέντε διαφορετικών, τόσο μόνο θερμικούς όσο και εξηλεκτρισμένους, οι οποίοι προέρχονται από τον Όμιλο Volkswagen.

Η βασική έκδοσή του θα έχει τον 1.5 TSI των 150 ίππων και η κορυφαία θα είναι η Plug-in Hybrid των 272 ίππων. Σε αυτή, θα υπάρχει η δυνατότητα να κινείται και ως αμιγώς ηλεκτρικό για περισσότερο από 100 χλμ. (κατά WLPT). Επίσης, θα διατίθεται και με τον ήπια υβριδικό 1.5 eTSI των 150 ίππων.