Επανέρχεται ο κλασικός μοχλός ταχυτήτων;
ΝΕΑ
Η νεωτερικότητα στα σύγχρονα αυτοκίνητα αντικατοπτρίζεται και στην κατάργηση του μοχλού ταχυτήτων και την αντικατάστασή του από διακόπτη, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στους οδηγούς.
Από τη στιγμή που η τεχνολογία των αυτομάτων κιβωτίων ταχυτήτων βελτιώθηκε και ο ηλεκτρονικός έλεγχός τους έχει εξελιχθεί σημαντικά, οι άνθρωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών έκριναν ότι η τοποθέτηση του σχετικού μοχλού στη βάση της κονσόλας ή στην κολώνα του τιμονιού ήταν περιττή.
WHAT CAR
Αντ’ αυτού, προκρίθηκε η τοποθέτηση ενός μικρότερου λεβιέ -αρχικά- και η πλήρης αντικατάστασή του από έναν διακόπτη, τελικά. Έτσι, όλο και συχνότερα βλέπουμε ότι στα νέα μοντέλα (με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων) υπάρχει απλώς ένας τέτοιος, είτε πιεζόμενος είτε πιεζοπεριστροφικός.

Η λύση επιτάθηκε με τη δημιουργία και τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Η απουσία κιβωτίου ταχυτήτων σε αυτά, κάνει άχρηστη -ουσιαστικά- την ύπαρξη σχετικού μοχλού. Έτσι, η επιλογή της φοράς κίνησης του οχήματος, δηλαδή είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω, γίνεται μέσω του αντίστοιχου διακόπτη.
Η πιο πρόσφατη ιδιότυπη εφαρμογή αφορά στη λεγόμενη «Crystal Sphere» στο νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο Genesis GV60. Είναι ένας διαφανής θόλος που μοιάζει σαν κόσμημα οποίος αναποδογυρίζει όταν ο οδηγός εκκινήσει το όχημα και αποκαλύπτεται ο πιεζοπεριστροφικός διακόπτης για την επιλογή της φοράς κίνησης.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Tesla) δεν υπάρχει ούτε αυτός. Η επιλογή πραγματοποιείται από τον οδηγό μέσω της οθόνης αφής, μετακινώντας το δάκτυλό του επί αυτής αντίστοιχα.
Βεβαίως, η απουσία του μοχλού ταχυτήτων έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές εσωτερικού των νέων μοντέλων να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, να δημιουργηθεί περισσότερος ωφέλιμος χώρος για τους εμπρός επιβάτες, αλλά και πιο ευμεγέθεις θήκες για μικροαντικείμενα.
Η έλλειψη του μοχλού ταχυτήτων δημιούργησε νέα εικόνα και δεδομένα σε ό,τι αφορά στην αισθητική και η προσπάθεια των εταιρειών να διακριθούν σε αυτόν τον τομέα έχει αποτέλεσμα αναφορικά με την όποια πρωτοτυπία προτιμήσουν να εφαρμόσουν.

Όμως, έχει αρχίσει να ενισχύεται το πρόβλημα της σωστής και αξιόπιστης επιλογής φοράς κίνησης του οχήματος από τον οδηγό. Πλέον, πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους νέους επιλογείς ταχυτήτων, όπως προκύπτει από τα παράπονα που διατυπώνονται προς τις εταιρείες.
Ο τρόπος αλλαγής γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, προκαλώντας σύγχυση στον οδηγό κάποιες φορές. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι απλώς ενοχλητική, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα παράπονα για την «εξαφάνιση» του μοχλού ταχυτήτων δεν επισημαίνονται μόνο από τους οδηγούς. Τον προβληματισμό τους εκφράζουν τόσο οι δημοσιογράφοι του αυτοκινητικού Τύπου αλλά και οι άνθρωποι του Euro NCAP.

Οι τελευταίοι έχουν διαπιστώσει από τις δοκιμές αξιολόγησης που πραγματοποιούν ότι αυτό που φαντάζει καινοτόμο και σύγχρονο τελικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ασφάλειας στον δρόμο και σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.
Όπως δηλώνουν, ο οδηγός πιθανόν να μπερδευτεί και να μην επιλέξει σωστά και έγκαιρα αυτό που θέλει να κάνει με τους υπάρχοντες διακόπτες-«μοχλούς».
Μένει να δούμε εάν οι εταιρείες θα επαναφέρουν τον κλασικό μοχλό ταχυτήτων, είτε στην τυπική μορφή του είτε σε μια διαφοροποιημένη, έπειτα από τα αυξανόμενα παράπονα.

Θυμίζουμε ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε με την κατάργηση των φυσικών διακοπτών για τον επιμέρους χειρισμό βασικών συστημάτων του οχήματος και την αντικατάστασή τους από επιφάνεια αφής.
Πλέον, κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες (π.χ. Volkswagen) αναγνωρίσαν ότι αυτό ήταν εσφαλμένο, καθώς δημιουργεί πρόβλημα στους οδηγούς και ανακοίνωσαν τη μερική επαναφορά τους στα προσεχή μοντέλα τους.