Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εντυπωσιάζει το αγωνιστικό Skoda Enyaq RS Race (+video)

Ελλάδα 13:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εντυπωσιάζει το αγωνιστικό Skoda Enyaq RS Race (+video)

ΝΕΑ

Εντυπωσιάζει το αγωνιστικό Skoda Enyaq RS Race (+video)

ΝΕΑ

Στη Skoda, εδώ και δεκαετίες έχουν μια ξεχωριστή ικανότητα να παίρνουν ένα -κατά τα άλλα- οικογενειακό αυτοκίνητο και να το μετατρέπουν σε ένα αξιόλογο αγωνιστικό.

Advertisement
Advertisement

Αυτή τη φορά οι άνθρωποι της Skoda Motorsport αποφάσισαν να ταυτιστούν με την εποχή, δηλαδή με την ηλεκτροκίνηση. Η τεχνογνωσία που έχουν από τα ράλι -και τους αγώνες αυτοκίνητου, εν γένει- είναι μεγάλη και χάρη σε αυτή μπορούν να δημιουργούν πολύ ενδιαφέροντα αυτοκίνητα.

Το πρόσφατο έργο τους αφορά στο Enyaq RS Race, ένα αγωνιστικό για το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση το Enyaq RS Coupé, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της Skoda.

Οι μηχανικοί του αγωνιστικού τμήματος της τσεχικής εταιρείας πήραν ένα τέτοιο όχημα και το πρώτο που έκαναν ήταν να το απαλλάξουν από το περιττό βάρος του όσο το δυνατόν περισσότερο.

Advertisement
Advertisement

Αφαίρεσαν ό,τι μπορούσαν και δεν χρειάζονταν και κατάφεραν να το μειώσουν κατά 316 κιλά. Σύμφωνα με τη Skoda, το Enyaq RS Race ζυγίζει 1.946 κιλά, έναντι των 2.262 κιλών το οχήματος παραγωγής.

Αφού έγδυσαν το αυτοκίνητο τοποθέτησαν το απαραίτητο roll cage, καθίσματα bucket της Atech με ζώνες ασφαλείας έξι σημείων και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχει το πλήρωμα για να συμμετέχει σε κάποιον αγώνα.

Για να μειώσουν το βάρος του τοποθέτησαν ελαφριά αλλά ανθεκτικά υλικά τα οποία είναι ανακυκλωμένα. Για παράδειγμα, τα πίσω πλαϊνά παράθυρα και το πίσω «τζάμι» είναι από διαφανές πολυκαρμπονάτο, ενώ όλα τα πλαστικά στο αμάξωμα και στο εσωτερικό (π.χ. προφυλακτήρες, οροφή, φτερά, πίσω αεροτομή, πάνελ θυρών, ταμπλό κ.λπ.) έχουν κατασκευαστεί από την Bcomp, μια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Skoda.

Advertisement

Η ανάρτηση και το σύστημα πέδησης έχουν αλλάξει -φυσικά- και είναι αυτά που πρέπει να υπάρχουν σε ένα αγωνιστικό. Τόσο το εμπρός όσο και το πίσω μετατρόχιο φτάνουν τα 1.946 χλστμ., δηλαδή έχουν αυξηθεί κατά 72 χλστμ. και 116 χλστμ., αντίστοιχα, συγκριτικά με αυτά του μοντέλου παραγωγής.

Επίσης, το ύψος του Enyaq RS Race από το έδαφος είναι 116 χλστμ., δηλαδή έχει μειωθεί κατά 70 χλστμ. σε σχέση με αυτό του Enyaq RS Coupé.

Advertisement

Οι άνθρωποι της Skoda Motorsport δεν αλλάξαν την απόδοση του αυτοκινήτου. Θυμίζουμε ότι σε αυτή την έκδοση, το αυτοκίνητο έχει δύο ηλεκτροκινητήρες που έχουν μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 340 ίππους και μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή 545 ίππους. Οι μπαταρίες του έχουν ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 82 kWh.

Το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά το βάρος του επιτρέπει στο Enyaq RS Race να επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,6 δευτερόλεπτα (σύμφωνα με την εταιρεία), όταν η έκδοση παραγωγής χρειάζεται 5,5 δευτερόλεπτα για την ίδια διαδικασία.

Τέλος, η Skoda δημιούργησε ένα βίντεο για να δείξει το καινούργιο αγωνιστικό της με παρουσιαστή τον Όλιβερ Σόλμπεργκ, τον οδηγό αγώνων και γιο του Πέτερ Σόλμπεργκ.

Advertisement