Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελλάδα vs Κύπρος: Τι αυτοκίνητα προτιμούν σε κάθε χώρα;

Ελλάδα 12:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα vs Κύπρος: Τι αυτοκίνητα προτιμούν σε κάθε χώρα;

ΝΕΑ

Ελλάδα vs Κύπρος: Τι αυτοκίνητα προτιμούν σε κάθε χώρα;

ΝΕΑ

Διαφορετικά… γούστα έχουν Έλληνες και Κύπριοι όταν αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητα. Αδυναμία έχουν στις premium μάρκες.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να είμαστε σχεδόν το ίδιο με τους Κύπριους, μπορεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να έχουμε και τα ίδια… χούγια αλλά όπως φαίνεται δεν έχουμε τα ίδια γούστα όταν πρόκειται να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο. Επιπλέον οι Έλληνες καθόμαστε αριστερά και οδηγούμε, σε αντίθεση με τους Κύπριους που κάθονται δεξιά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 οι ταξινομήσεις στην Ελλάδα άγγιξαν τις 59.968 μονάδες όταν στην Κύπρο οι αντίστοιχες έφτασαν τις 7.373 μονάδες. Και στις δύο χώρες παρατηρήθηκε αύξηση στις ταξινομήσεις το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου και συγκεκριμένα 12,1% στη χώρα μας και αντίστοιχα 12,9% στην Κύπρο.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο αφορά στη σχέση που υπάρχει μεταξύ καινούργιων και μεταχειρισμένων, καθώς στην Ελλάδα οι περισσότερες πωλήσεις αφορούν σε νέα αυτοκίνητα ενώ στο νησί της Αφροδίτης οι πωλήσεις αυτοκινήτων από δεύτερο χέρι είναι μεγαλύτερες από τα καινούργια με την αναλογία να βρίσκεται στο 43%-57%.

Ποιες μάρκες έχουν ζήτηση σε Ελλάδα και Κύπρο;

Advertisement
Advertisement

Στο TOP 10 των κορυφαίων σε πωλήσεις μαρκών, συναντούμε τέσσερις που αγοράζουν τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις, Toyota, Hyundai, BMW και VW.

Toyota VS KIA

Στην Ελλάδα η Toyota βρίσκεται στην πρώτη θέση ενώ στην Κύπρο την πρωτιά κατέχει η KIA που κάνει… πάρτι με Stonic και Sportage, με το ποσοστό μάλιστα επί τους συνόλου της αγοράς να αγγίζει το 19,1%. Αξιοσημείωτο πως οι μάρκες Peugeot, Suzuki και Citroen που πρωταγωνιστούν στη χώρα μας, στην Κύπρο δεν βρίσκονται καν στο TOP10.

Advertisement

Την ίδια ώρα παρατηρούμε πως στην Κύπρο η Nissan έχει μεγάλη δυναμική και βρίσκεται στην δεύτερη θέση ενώ στην Ελλάδα για φέτος τουλάχιστον δεν τη συναντούμε στις δέκα πρώτες.

Τα premium στις πρώτες προτιμήσεις

Στην premium κατηγορία, η BMW και στις δύο χώρες, βρίσκεται στο TOP 10 και πρώτη μεταξύ των τριών premium μαρκών (Audi και Mercedes). Στην Κύπρο διαπιστώνουμε και οι τρεις παραπάνω μάρκες παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς βρίσκονται και οι τρεις στο TOP10.

Advertisement

Πωλήσεις Ελλάδα (Ιαν.-Μαι.)
Toyota 9.976
Peugeot 5.494
Suzuki 5.443
Citroen/DS 4.795
Hyundai 4.373
Opel 4.769
Fiat 3.012
VW 2.642
BMW 2.615

Πωλήσεις Κύπρος (Ιαν.-Μαι.)
KIA 1.431
Nissan 903
VW 771
Toyota 770
Hyundai 619
BMW 358
Mercedes 323
Skoda 246
Audi 240
Ford 191

Advertisement