Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελλάδα: Πάρτι με τις κλοπές αυτοκινήτων – Αυτό που… λατρεύουν

Ελλάδα 15:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα: Πάρτι με τις κλοπές αυτοκινήτων – Αυτό που… λατρεύουν

ΝΕΑ

Ελλάδα: Πάρτι με τις κλοπές αυτοκινήτων – Αυτό που… λατρεύουν

ΝΕΑ

Στην Ελλάδα, οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είναι πιο έντονο στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Advertisement
Advertisement

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως και στη 2η στην Ευρώπη σε αριθμό κλοπών αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους, με περίπου 227 κλοπές ετησίως​. Αν και υπάρχει μια τάση μείωσης τα τελευταία χρόνια, οι κλοπές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το 2019, σημειώθηκαν 21.570 κλοπές αυτοκινήτων, ενώ το 2018 ήταν 23.969, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη​​.

smart … αγάπη
Ιδιαίτερα, τα αυτοκίνητα Smart παλαιότερης γενιάς παραμένουν μεταξύ των πιο δημοφιλών στόχων για τους κλέφτες. Η υψηλή ζήτηση για ανταλλακτικά και η σχετική δυσκολία εύρεσής τους τα καθιστούν ιδιαίτερα… ελκυστικά. Συχνά, κλέβονται μέρη όπως προφυλακτήρες, τιμόνια και άλλα εξαρτήματα.
Αυτά τα ανταλλακτικά πωλούνται στη συνέχεια κυρίως σε μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία, χωρίς παραστατικά ή τιμολόγια, ενισχύοντας την παράνομη αγορά​​.
Χαρακτηριστικά είναι πως σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το newsauto, ένας προφυλακτήρας Smart του 2010 κοστίζει περίπου μεταχειρισμένος 150-250 ευρώ​. Το τιμόνι για το ίδιο μοντέλο μπορεί να κοστίζει από 200 έως 300 ευρώ, επίσης ανάλογα με την κατάσταση​.