Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εκτός λειτουργίας ένας στους πέντε φορτιστές!

Ελλάδα 15:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εκτός λειτουργίας ένας στους πέντε φορτιστές!

ΝΕΑ

Εκτός λειτουργίας ένας στους πέντε φορτιστές!

ΝΕΑ

Εκτός από το άγχος της αυτονομίας ήρθε και το άγχος της φόρτισης, με μία μεγάλη έρευνα να αποκαλύπτει ότι τα δίκτυα έχουν σημαντικά προβλήματα.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει σημαντικά προβλήματα με την αξιοπιστία των δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας στους πέντε δημόσιους φορτιστές EV δεν λειτουργεί, δίνοντας στην υποδομή φόρτισης βαθμολογία αξιοπιστίας μόλις 78%.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αξιοπιστία των παραδοσιακών βενζινάδικων, τα οποία είναι γενικά πολύ πιο αξιόπιστα.

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα μιας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από ένα εκατομμύριο αξιολογήσεων από οδηγούς EV σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Αυτή η αναξιόπιστη υποδομή συμβάλλει σε ένα σημαντικό εμπόδιο για τους νέους αγοραστές αυτοκινήτων που σκέφτονται να αγοράσουν ηλεκτρικό.

Παρόλο που οι πωλήσεις EV αυξάνονται, ο ρυθμός της αύξησης αυτής έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα.

Advertisement

Μια σημαντική ανησυχία για τους καταναλωτές είναι η μη σταθερή διαθεσιμότητα αξιόπιστων σταθμών φόρτισης, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από διάφορες έρευνες.

Εκτός από τα ζητήματα αξιοπιστίας, η μελέτη επισημαίνει το ευρύτερο πρόβλημα του “άγχους φόρτισης”, το οποίο προστίθεται στο υπάρχον “άγχος αυτονομίας”, ο φόβος ότι η μπαταρία θα εξαντληθεί πριν φτάσει σε ένα σημείο φόρτισης.

Advertisement

Παρά τις βελτιώσεις στη διάρκεια ζωής των μπαταριών των ηλεκτρικών και τους μειωμένους χρόνους επαναφόρτισης, το άγχος σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη λειτουργικότητα των σταθμών φόρτισης παραμένει σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους δυνητικούς αγοραστές EV.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Omar Asensio, υπογράμμισε τον αντίκτυπο αυτών των ευρημάτων συγκρίνοντας τα με τα παραδοσιακά πρατήρια καυσίμων: “Φανταστείτε αν πάτε σε ένα παραδοσιακό βενζινάδικο και δύο στις 10 φορές οι αντλίες είναι εκτός λειτουργίας. Οι καταναλωτές θα εξεγείρονταν”.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη συντήρησης αυτών των σταθμών φόρτισης, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Advertisement

Προηγούμενες μελέτες, όπως αυτή της J.D. Power, έχουν επαναλάβει παρόμοιες ανησυχίες.

Η έρευνά τους σε περισσότερους από 8.000 οδηγούς διαπίστωσε ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων ανησυχεί για τις επιλογές φόρτισης, με το 52% να δηλώνει ότι οι ανησυχίες αυτές θα τους αποτρέψουν από την αγορά ενός EV.