Ε.Ε.-Κίνα: Πώς καταλήγουν σε… ηλεκτρική ανακωχή
ΝΕΑ
Από τους εξοντωτικούς δασμούς, στις ελάχιστες τιμές, οι σχέσεις των δύο πλευρών βαίνουν προς αποκλιμάκωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πιθανή αντικατάσταση των δασμών που έχουν επιβληθεί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ένα σύστημα ελάχιστων τιμών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
WHAT CAR
Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς είχε τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο Υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην έναρξη διαβουλεύσεων για τη θέσπιση ελάχιστων τιμών στα εισαγόμενα κινεζικά EV, ως εναλλακτική λύση στους ισχύοντες δασμούς που φτάνουν έως και το 45,3%.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως προσπάθεια εκτόνωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, οι οποίες επιδεινώθηκαν το 2024 με την επιβολή υψηλών δασμών από την ΕΕ σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, κατηγορώντας την Κίνα για στρέβλωση του ανταγωνισμού μέσω κρατικών επιδοτήσεων.
Το Πεκίνο ανταπάντησε με αντίποινα, στοχοποιώντας προϊόντα όπως το γαλλικό κονιάκ, πλήττοντας εταιρείες όπως οι Hennessy, Rémy Cointreau και Pernod Ricard, σε μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση που επηρέασε ευρύτερα τις σχέσεις ΕΕ–Κίνας.
Επιδίωξη συμφωνίας αντί για σύγκρουση
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η πιθανότητα καθορισμού ελάχιστων τιμών (price undertakings), πρακτική που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την ΕΕ σε ομοιογενή προϊόντα, αλλά όχι σε σύνθετα όπως τα αυτοκίνητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος, ωστόσο δηλώνει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα προσέγγιση θα είναι εξίσου αποτελεσματική και εφαρμόσιμη όσο και οι υπάρχοντες δασμοί.
Η αντίδραση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και σημαντικού εμπορικού εταίρου της Κίνας, υπήρξε θετική. Ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς «λάθος» και ζητώντας μείωση των εμποδίων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η κινεζική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά
Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγοράς Dataforce, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 64% τον Φεβρουάριο του 2025, φτάνοντας τις 38.902 μονάδες και κατακτώντας μερίδιο αγοράς 4,1%, έναντι 2,5% τον ίδιο μήνα του 2024.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το MG ZS EV, μοντέλο της SAIC, αποτέλεσε το πλέον εμπορικό κινεζικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, με σχεδόν 10.000 πωλήσεις. Ωστόσο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που επηρεάζονται από τους νέους δασμούς μειώθηκαν κατά 3,4%, ενώ εκείνες των plug-in υβριδικών –που δεν επιβαρύνονται με επιπλέον δασμούς– αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 321%.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου μπαίνουν σε νέα φάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία της εγχώριας βιομηχανίας και την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων εμπορίου με την Κίνα, τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο.