Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε πως γίνεται το βάψιμο στις πίστες της Formula 1 (+video)

Ελλάδα 18:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε πως γίνεται το βάψιμο στις πίστες της Formula 1 (+video)

ΝΕΑ

Δείτε πως γίνεται το βάψιμο στις πίστες της Formula 1 (+video)

ΝΕΑ

Η προετοιμασία μιας πίστας για ένα αγωνιστικό τριήμερο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και απαιτεί και πολύ… βάψιμο!

Advertisement
Advertisement

Το βάψιμο των πίστες της Formula 1 πριν από τα αγωνιστικά Σαββατοκύριακα είναι μια σχολαστική διαδικασία που εξασφαλίζει ότι όλες οι γραμμές και τα σχέδια είναι ακριβώς σχεδιασμένα.

Για το Γκραν Πρι του Βελγίου, η πίστα στο Spa-Francorchamps περιβάλλεται από 14.000 μέτρα λευκών γραμμών.

Αυτό το τεράστιο έργο αναλαμβάνει η Roadgrip, ο κορυφαίος εργολάβος διαγράμμισης για τον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Advertisement
Advertisement

Παρά την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, τα παραδοσιακά εργαλεία, όπως βούρτσες, σπάγκος και κολλητική ταινία, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των άκρων σε ευκρινή κατάσταση.

Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των ορίων της πίστας έχει προσθέσει πολυπλοκότητα, απαιτώντας μια γαλάζια γραμμή ακριβώς πίσω από το τυπικό όριο της πίστας για να βοηθήσει το λογισμικό να διακρίνει μεταξύ της έγκυρης οδήγησης και των παραβιάσεων.

Η εργασία της Roadgrip περιλαμβάνει την τήρηση συγκεκριμένων σχεδίων για τις περιοχές απορροής που παρέχονται από τους διοργανωτές των αγώνων.

Advertisement

Στο Spa-Francorchamps, οι περιοχές απορροής διαθέτουν ένα κόκκινο-κίτρινο ριγωτό σχέδιο που απηχεί την εθνική σημαία του Βελγίου.

Το χρώμα που χρησιμοποιείται είναι το Antislip της Samoline, το οποίο ελαχιστοποιεί την απώλεια πρόσφυσης σε υγρές συνθήκες, αλλά είναι λειαντικό και μπορεί να φράξει τα ψεκαστικά μηχανήματα βαφής αέρα, απαιτώντας συνεχή συντήρηση.

Advertisement

Η προσεκτική και ακριβής διαδικασία βαφής διασφαλίζει ότι τα όρια της πίστας είναι σαφώς σημειωμένα και συμβατά με τους κανονισμούς της FIA, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για δίκαιους αγώνες.

Την επόμενη φορά που ένας οδηγός όπως ο Lando Norris θα λάβει προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, οι οπαδοί μπορούν να εκτιμήσουν τη λεπτομερή εργασία που απαιτείται για τη βαφή της πίστας με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις αγωνιστικές γραμμές.