Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε ένα ηλεκτρικό να «τρώει» την μπαταρία του για να μπει στο πλοίο (+video)

Ελλάδα 11:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε ένα ηλεκτρικό να «τρώει» την μπαταρία του για να μπει στο πλοίο (+video)

ΝΕΑ

Δείτε ένα ηλεκτρικό να «τρώει» την μπαταρία του για να μπει στο πλοίο (+video)

ΝΕΑ

Τι τραβάνε όσοι ταξιδεύουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα… Όπως ο οδηγός ενός Audi e-tron που κάνει βόλτες για να μειώσει το ποσοστό του αποθεματικού της μπαταρίας στο προβλεπόμενο επιτρεπτό όριο.

Advertisement
Advertisement

Η πιο πρόσφατη οδηγία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά τη μεταφορά οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά και Plug-in hybrid, προκαλεί νέα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την οδηγία, τα εν λόγω οχήματα δεν μπορούν να μετακινηθούν ασυνόδευτα, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, καθώς απαιτείται η έκδοση δύο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων αυτών υποχρεούνται να παρκάρουν σε συγκεκριμένες θέσεις εντός των πλοίων, υπό την καθοδήγηση του πληρώματος. Αυτές οι θέσεις θα είναι εξοπλισμένες με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για συνεχή παρακολούθηση, ενώ τα οχήματα θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση. Επίσης, κατά τη φόρτωση των αυτοκινήτων, θα πραγματοποιείται μέτρηση της θερμοκρασίας των συσσωρευτών.

Ένα κρίσιμο σημείο που αφορά την ασφάλεια κατά τη μεταφορά είναι το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών στα ηλεκτρικά και Plug-in hybrid αυτοκίνητα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% της χωρητικότητας. Αντίστοιχα, για οχήματα με υγραέριο ή φυσικό αέριο, το ντεπόζιτο καυσίμου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Advertisement
Advertisement

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πραγματικότητας αποτελεί το βίντεο που τραβήχτηκε στο λιμάνι της Λήμνου στα τέλη Αυγούστου. Σε αυτό φαίνεται ο οδηγός ενός Audi e-tron να κάνει βόλτες γύρω από το λιμάνι, προσπαθώντας πιθανόν να μειώσει το ποσοστό του ενεργειακού περιεχομένου της μπαταρίας πριν επιβιβαστεί στο πλοίο, ώστε να συμμορφωθεί με τις νέες οδηγίες.

Η νέα αυτή οδηγία αναδεικνύει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά τις μετακινήσεις τους με πλοία επηρεάζοντας τόσο την αυτονομία των EV τους όσο και τα ψυχολογικά τους όρια.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον Aggelos Laskaridis στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με το newsauto να ευχαριστεί για την παραχώρηση του υλικού.