Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ζώνη στο πίσω κάθισμα σώζει ζωές (+video)

Ελλάδα 6:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ζώνη στο πίσω κάθισμα σώζει ζωές (+video)

ΝΕΑ

Το πρόσφατο σοκαριστικό δυστύχημα στη Μαγνησία με τη νεκρή νεαρή κοπέλα δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρήση ζώνης και στα πίσω καθίσματα.

Advertisement
Advertisement

Προφανώς και δεν χρειάζεται να θρηνούμε άδικα χαμένες ζωές για να συνειδητοποιούμε τα αυτονόητα. Και ένα από τα αυτονόητα που ξεχνάμε στην Ελλάδα -ακόμα και το 2025- είναι ότι οι ζώνες ασφαλείας σώζουν ζωές.

Αυτό που επίσης μας διαφεύγει είναι ότι οι ζώνες ασφαλείας δεν είναι σημαντικές μόνο για τους εμπρός επιβάτες. Αλλά και οι πίσω έχουν την ευθύνη -και την υποχρέωση- να φορούν τις ζώνες που υπάρχουν στα καθίσματά τους.

Είναι προφανές το ότι το να κάθεσαι πίσω δεν σημαίνει ότι είσαι προστατευμένος. Αντιθέτως, πολλές φορές οι πίσω επιβάτες είναι πιο εκτεθειμένοι σε σοβαρούς τραυματισμούς, και μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα για τους μπροστινούς επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση ζώνης ασφαλείας από τους πίσω επιβάτες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25% έως 75%, ανάλογα με τον τύπο σύγκρουσης.

Σε μετωπικές συγκρούσεις, η απουσία ζώνης στο πίσω κάθισμα αυξάνει τον κίνδυνο να σκοτωθεί ο μπροστινός οδηγός ή συνοδηγός κατά πέντε φορές, επειδή το σώμα του πίσω επιβάτη εκτοξεύεται προς τα εμπρός με ανεξέλεγκτη δύναμη.

Στην Ιαπωνία, το 2023, σε ανάλυση 1.000 θανατηφόρων τροχαίων, διαπιστώθηκε ότι το 80% των θανάτων σε πίσω καθίσματα προήλθε από μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Advertisement

Παρόμοια εικόνα στην Ευρώπη: η Γερμανία, παρότι έχει αυστηρούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας, διαπίστωσε ότι το 50% των πίσω επιβατών σε θανατηφόρα τροχαία δεν φορούσαν ζώνη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», η χρήση ζώνης ασφαλείας στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάλογα με τη θέση του επιβάτη:​ 74% των επιβατών στα μπροστινά καθίσματα φορούν ζώνη ασφαλείας και μόνο το 23% των επιβατών στα πίσω καθίσματα φορούν ζώνη ασφαλείας.

Advertisement

Οι νόμοι της Φυσικής είναι αμείλικτοι: ένα αυτοκίνητο που κινείται με 60 χλμ./ώρα μετατρέπει έναν επιβάτη βάρους 75 κιλών σε μία μάζα πάνω από 1,5 τόνο. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την ταχύτητα η δύναμη που ασκείται στο σώμα του είναι ανάλογη με την πτώση από τον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Το πρόβλημα όμως δεν το έχει μόνο ο πίσω επιβάτης. Με την δύναμη που εκτοξεύεται, καταπλακώνει και τους εμπρός επιβάτες, μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητές τους να επιζήσουν και εκείνοι.

Γιατί, όμως, πολλοί δεν φορούν ζώνη πίσω; Πρώτον, υπάρχει η ψευδαίσθηση ασφάλειας: “κάθομαι πίσω, άρα δεν κινδυνεύω”.

Advertisement

Δεύτερον, υπάρχει κοινωνική αδιαφορία, καθώς κανείς δεν τους υπενθυμίζει τη χρήση. Πολλοί οδηγοί δεν απαιτούν από τους πίσω επιβάτες να φορούν ζώνη, είτε από αμηχανία είτε επειδή δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό: στα ταξί, σχεδόν κανείς δεν φοράει ζώνη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη του 2022, μόνο το 3% των επιβατών σε ταξί φορούν ζώνη στο πίσω κάθισμα. Περιττό να πούμε ότι κάτι τέτοιο στην χώρα μας ακούγεται ως ανέκδοτο.

Ακόμα πιο επικίνδυνα τα πράγματα είναι για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που κάθονται στο ειδικό καθισματάκι και φορούν ζώνη έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε τροχαία ατυχήματα. Χωρίς κατάλληλο κάθισμα ή ζώνη, ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες, ο κίνδυνος είναι δραματικός.

Η ελληνική νομοθεσία είναι σαφής: η χρήση ζώνης είναι υποχρεωτική σε όλα τα καθίσματα, μπροστά και πίσω. Η παράβαση επιφέρει πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών από το point system. Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου είναι χαλαρή και η αστυνόμευση ελάχιστη.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβάτες είναι μία πράξη υπευθυνότητας και -σε περίπτωση ατυχήματος- η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το δυστύχημα στη Μαγνησία με την νεαρή κοπέλα που βρέθηκε από το πίσω κάθισμα εκτοξευμένη στη μέση της ασφάλτου αποτελεί μία ακόμα τραγική υπενθύμιση για το πόσα πολλά πρέπει να κάνουμε ακόμα στην χώρα μας σε ότι αφορά την ευαισθητοποίηση για την οδική ασφάλεια.