Διώροφος Κηφισός: Μήπως να το σκεφτούμε; (+video)
ΝΕΑ
Όλα μοιάζουν βασανιστικά ακίνητα εδώ και δεκαετίες στον Κηφισό. Όμως για όσους μπορούν να βλέπουν μακριά, κάθε πρόβλημα είναι μια καλά κρυμμένη λύση σε αναμονή.
Ζώντας καθημερινά το «μαρτύριο» του Κηφισού, με εκατομμύρια ώρες να χάνονται στο μποτιλιάρισμα και τα νεύρα να γίνονται «κρόσσια», όλα φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Και στη διάχυτη πλέον πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει λύση».
WHAT CAR
Το θέμα είναι βέβαια πολυσύνθετο και προφανώς δεν μπορεί να υπάρχουν εύκολες -και φθηνές- λύσεις. Όμως άλλες πόλεις του εξωτερικού, με αντίστοιχα ή μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα, έχουν προχωρήσει σε δραστικές επιλογές ώστε να διευκολύνουν στο μέτρο του δυνατού την κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός του αστικού ιστού.
Το παράδειγμα του Καΐρου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά. Για όσους έχουν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, με τα 25 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι μιλάμε για την κυκλοφοριακή «κόλαση επί γης».
Οι εικόνες που διαδραματίζονται στους δρόμους της πόλης αυτής είναι πέρα από κάθε περιγραφή, με χιλιάδες αυτοκίνητα να προσπαθούν να χωρέσουν με όποιον τρόπο μπορούν και να φθάσουν κάποια στιγμή στον προορισμό τους. Το Κάιρο είναι ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα κυκλοφοριακού χάους στον πλανήτη. Και για αυτό, η λύση που δόθηκε ήταν εξίσου ακραία αλλά και αρκετά αποτελεσματική.

Ο λόγος για την «γέφυρα» της 6ης Οκτωβρίου όπως την ονομάζουν. Στην πράξη δεν πρόκειται για μία τυπική γέφυρα, αλλά για ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος έχει χτιστεί πάνω από τους υπάρχοντες δρόμους, και διατρέχει την πόλη.
Μάλιστα, σε μια τέτοια πυκνοκατοικημένη πόλη δεν είναι λίγες οι φορές που η γέφυρα περνάει ξυστά από τα παράθυρα των πολυκατοικιών που προϋπήρχαν (δείτε το δεύτερο video!).
Το συνολικό του μήκος φθάνει τα 20,5 χιλιόμετρα και συνδέει τα δυτικά προάστια της πόλης με τις ανατολικές συνοικίες της και τελικά συνδέεται με το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου.
Η κατασκευή της γέφυρας διήρκεσε σχεδόν 30 χρόνια, ξεκινώντας το 1969 ενώ η τελική φάση ολοκληρώθηκε το 2005. Το 2021, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι διέταξε αναβαθμίσεις στη γέφυρα και στους γύρω δρόμους για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής.
Χρησιμοποιείται από πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους καθημερινά, η γέφυρα περιγράφεται συχνά ως η «σπονδυλική στήλη» του Καΐρου, αν και είναι συχνά υπερφορτωμένη, με τις διαδρομές από άκρη σε άκρη να διαρκούν έως και 45 λεπτά.

Μία αντίστοιχη υλοποίηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Κηφισού. Στην πράξη μιλάμε για την ανέγερση ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου πάνω από την υπάρχουσα αφόρητη κατάσταση, έτσι ώστε με έναν τρόπο να «διπλασιαστεί» η χωρητικότητα της συγκεκριμένης αρτηρίας, η οποία -ας το παραδεχτούμε- είναι άκρως απαραίτητη και τεράστιας σημασίας για την Αθήνα.
Και -το χειρότερο- δεν μπορεί να παρακαμφθεί, δεν υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές επιλογές για τους οδηγούς που την χρησιμοποιούν.
Χωρίς σημαντικές αλλαγές στην χωροταξία του ήδη υπάρχοντος δρόμου, και δίχως επιπλέον μεταβολές στην κοίτη του πολύπαθου ποταμού, θα μπορούσε με σχετικά εύκολο τρόπο να δημιουργηθεί ένας έξτρα αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας που θα ξεκινούσε από το Δέλτα του Φαλήρου έως και πάνω από την διασταύρωση της Αττικής Οδού, δίνοντας μία τεράστια ανάσα στον κυκλοφοριακό φόρτο που επικρατεί σήμερα.
Για όσους το σενάριο αυτό μοιάζει ανέφικτο και με μεγάλο ρίσκο, υπάρχει ήδη στην χώρα μας η περίπτωση του “fly-over” της Θεσσαλονίκης, που -σε σαφώς μικρότερη κλίμακα- δημιουργεί μία αντίστοιχη κατάσταση διευκόλυνσης της κυκλοφορίας. Στην περίπτωση του Κηφισού θα πρόκειται για μία εφαρμογή σε σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα, με πολύ πιο σημαντικά όμως οφέλη για την πρωτεύουσα.

Προφανώς και δεν λείπει ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο χώρο δίνεις στα αυτοκίνητα, τόσο πιο γρήγορα θα «φρακάρει» και η νέα αρτηρία. Και πως χρειάζεται μια διαφορετική θεώρηση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, και όχι μία ακόμα παρέμβαση που δεν θα οδηγήσει παρά σε μεσοπρόθεσμη ανακούφιση.
Ο Κηφισός όμως είναι κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ πιο σύνθετο. Είναι ένα χρονίζον πρόβλημα που δείχνει δύσκολο να λυθεί εδώ και δεκαετίες όσες παρεμβάσεις και αν έχουν γίνει (οι περισσότερες λάθος, ή -ακόμα χειρότερα- ημιτελείς).
Στην περίπτωσή του, θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι τα περί αύξησης της κυκλοφορίας των ΜΜΕ και τα σχετικά, λειτουργούν μόνο ως ευχολόγια. Το «Ποτάμι της Οργής» χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις με ορίζοντα δεκαετιών. Και ο διώροφος Κηφισός είναι μία ιδέα που θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά.
@tiogt2 Guangdong’s first double-decker expressway was born in Dongguan…..
♬ suara asli – TioGT – TioGT💫