Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χρεώσεις-σοκ για ηλεκτρικά και μεγάλα SUV στα πάρκινγκ!

Ελλάδα 11:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρεώσεις-σοκ για ηλεκτρικά και μεγάλα SUV στα πάρκινγκ!

ΝΕΑ

Χρεώσεις-σοκ για ηλεκτρικά και μεγάλα SUV στα πάρκινγκ!

ΝΕΑ

Η νέα τάση θέλει τα μεγάλα SUV και τα ηλεκτρικά να πληρώνουν πολλαπλάσια τέλη στάθμευσης από τα πιο ελαφρά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του κόσμου αναζητούν τρόπους να εξορθολογήσουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και το πρόβλημα της στάθμευσης.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Παρίσι, οι αρχές του οποίου αύξησαν δραστικά τα τέλη στάθμευσης για τα μεγάλου βάρους και όγκου αυτοκίνητα όπως τα SUV και τα μεγάλα ηλεκτρικά.

Με δημοψήφισμα αποφασίστηκε ο τριπλασιασμός των τελών για τα αυτοκίνητα βάρους άνω των 1,6 τόνων (μοντέλα εσωτερικής καύσης και υβριδικά) και για τα ηλεκτρικά οχήματα άνω των δύο τόνων.

Advertisement
Advertisement

Αυτό επηρεάζει κυρίως τους επισκέπτες της πόλης, αλλά όχι τους κατοίκους, τους επαγγελματίες ή τις υπηρεσίες φροντίδας. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2024.

Αυτοκίνητα όπως το Mazda CX-60, το VW Tiguan ή η Mercedes E-Class καθώς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Audi Q8 e-tron και το Tesla Model Y εμπίπτουν στην κατηγορία των νέων τελών.

Μία ώρα στάθμευσης στο κέντρο του Παρισιού κοστίζει πλέον 18 ευρώ αντί για 6 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως.

Advertisement

Για τέσσερις ώρες οι χρεώσεις αυξάνονται στα 117 ευρώ και για έξι ώρες ακόμη και στα 225 ευρώ. Οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης εξαιρούνται από την αύξηση.

Ωστόσο, ο έλεγχος αυτού του νέου κανονισμού, ιδίως για τα ξένα οχήματα, είναι ακόμη ασαφής.

Advertisement

Παρόλο που υπάρχουν οχήματα επιβολής της νομοθεσίας στο Παρίσι που σαρώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας μέσω βίντεο, επί του παρόντος δεν υπάρχει αυτόματη πρόσβαση στα δεδομένα των ξένων οχημάτων.

Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 54,5% των ψήφων, με χαμηλή συμμετοχή μόλις 5,6%.

Πάντως οι ειδικοί επικρίνουν το μοντέλο του Παρισιού ως άδικο και μη αντικειμενικά δικαιολογημένο, καθώς επηρεάζει και μικρότερα οχήματα όπως το VW Caddy ή το Seat Leon.

Advertisement

Επιπλέον, τα υψηλότερα τέλη στάθμευσης δικαιολογούνται μόνο εάν υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις, όπως πάρκινγκ χαμηλού κόστους.