Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

BYD Atto 3: Πολυτέλεια και τεχνολογία σε τιμή-πρόκληση

Ελλάδα 18:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BYD Atto 3: Πολυτέλεια και τεχνολογία σε τιμή-πρόκληση

ΝΕΑ

BYD Atto 3: Πολυτέλεια και τεχνολογία σε τιμή-πρόκληση

ΝΕΑ

Με ευρωπαϊκό σχεδιαστικό «αέρα», πολυτέλεια ανώτερης κατηγορίας, πρωτοποριακή τεχνολογία και κορυφαίο value for money, το Atto 3 της BYD είναι η απόλυτη επιλογή για την είσοδο στην ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων στην αυτοκίνηση. Νέοι πρωταγωνιστές κάνουν την εμφάνισή τους, με διάθεση και όραμα να ηγηθούν και να αλλάξουν τα δεδομένα. Στην κορυφή όλων αυτών βρίσκεται μία εταιρεία που δείχνει να έχει λάβει έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών, να έχει προσαρμόσει την φιλοσοφία της και πλέον να βρίσκεται σε ρόλο παγκόσμιου ηγέτη.

Η BYD είναι ο πιο σημαντικός φορέας των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον χώρο του αυτοκινήτου λόγω της ηλεκτροκίνησης. Μία εταιρεία που ήδη έχει καταφέρει να είναι η Νο1 σε πωλήσεις κατασκευάστρια εταιρεία οχημάτων νέας ενέργειας στον κόσμο, που καταρρίπτει φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και εντυπωσιάζει τους πάντες όχι μόνο με τις επιδόσεις της αλλά και την κορυφαία τεχνογνωσία της.

Η άφιξή της στην Ευρώπη δημιούργησε μεγάλη αίσθηση. Τα αυτοκίνητα της BYD ξεχώρισαν αμέσως για την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας, συνδυάζοντας ιδανικά το φουτουριστικό στιλ με πρωτοποριακές τεχνολογίες και ηλεκτρικά συστήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας της εποχής μας. Και όλα αυτά σε μία τιμή που προκαλεί τον ανταγωνισμό και φέρνει μεγάλη αναστάτωση στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές μάρκες.

Advertisement
Advertisement

Το Atto 3 είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής αλματώδους ανέλιξης της BYD ως πρωταγωνίστριας εταιρείας στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Ένα καλαίσθητο SUV στην πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή κατηγορία, το οποίο δείχνει από την πρώτη ματιά να έχει το χάρισμα μιας εταιρείας που σφύζει από ιδέες και ένα μοντέρνο βιομηχανικό όραμα για το πως μπορεί και πρέπει να είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις μέρες μας.

Το όνομα του μοντέλου δεν είναι απλά μία εύηχη λέξη αλλά έχει βαθύτερη σημασία. Σχετίζεται με το «αττοδευτερόλεπτο», τη μικρότερη μονάδα χρόνου που μπορεί να μετρήσει σήμερα ο άνθρωπος, και χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα προωθημένες εφαρμογές της Φυσικής και της μελέτης των σωματιδίων.

Το όνομα δίνει και τον τόνο στην σχεδιαστική προσέγγιση της εταιρείας. Εκεί που τον πρώτο λόγο τον έχει ο Βόλφγκανγκ Έγκερ, ένας σημαντικός Γερμανός σχεδιαστής που έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα της Alfa Romeo και της Audi και από το 2017 ανέλαβε να φέρει έναν ευρωπαϊκό αέρα στα αυτοκίνητα της BYD.

Advertisement

Κάτι που επιτυγχάνει απόλυτα στο Atto 3, το οποίο δείχνει από κάθε πλευρά του ελκυστικό και μοντέρνο, και με έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που το κάνει να τραβάει τα βλέμματα όπου και αν βρεθεί.

Ακολουθώντας την λογική ενός SUV της κατηγορίας C, με μήκος που φθάνει τα 4.445 χιλιοστά, το Atto 3 χαρακτηρίζεται από μία ισορροπημένη αισθητική, χωρίς υπερβολές αλλά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του χαρίζουν προσωπικότητα και στιλ.

Advertisement

Η μάσκα με τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED δημιουργούν την αίσθηση μιας premium πρότασης, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τα μεταλλικά διακοσμητικά, τις μεγάλες «εισαγωγές» στα κάτω άκρα του προφυλακτήρα και τις πανέμορφες αεροδυναμικές ζάντες των 18 ιντσών.

Ακολουθώντας μία ρέουσα γραμμή από καμπύλες και ανάγλυφα που αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα του μοντέλου, το σχέδιο του Atto 3 ολοκληρώνεται ιδανικά στο πίσω μέρος, με ένα πολύ high tech τρόπο χάρη στο μεταλλικό «γλυπτό» που καλύπτει την τρίτη κολόνα, τα φουτουριστικά φώτα με την ενιαία μπάρα από άκρη σε άκρη και βέβαια το λογότυπο «Build Your Dreams» που δημιουργεί αίσθηση και προκαλεί διαρκώς το ενδιαφέρον του κοινού.

Έχοντας κερδίσει κατά κράτος τις πρώτες εντυπώσεις με την σχεδίασή του, τo Atto 3 ανεβάζει ακόμα περισσότερο το «θερμόμετρο» με αυτό που αντικρύζει κανείς μπαίνοντας στο σαλόνι του.

Advertisement

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό που συναντά ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα της κατηγορίας και των χρημάτων που κοστίζει, κάνοντας όλους να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο πολλαπλάσιας αξίας, κατασκευασμένο από έναν luxury ευρωπαίο κατασκευαστή κύρους.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι στην πλειοψηφία τους μαλακά στην υφή και εξαιρετικά στην όψη, με καλαίσθητο συνδυασμό δέρματος και ποιοτικών πλαστικών, ενώ συνοδεύονται από ένα κορυφαίο φινίρισμα, προσεγμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.

Η σχεδίαση είναι επίσης εντυπωσιακή χωρίς ακρότητες, με όμορφες γραμμές και έξυπνες ιδέες, όπως οι πρωτοποριακές λαβές για το άνοιγμα των θυρών (που ενσωματώνουν και τα τουίτερ του ηχοσυστήματος), οι πολύ ιδιαίτεροι αεραγωγοί και βέβαια το αγαπημένο παιχνίδι όλων, οι «χορδές» που αποτελούν την ευφάνταστη λύση για τις συνηθισμένες θήκες στις πόρτες.

Ο οδηγός και οι επιβάτες κάθονται σε έναν χώρο που ξεχειλίζει από την αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης. Σε αυτό συνηγορούν τα εξαιρετικά καθίσματα που συγκρατούν ιδανικά τα σώματα, διαθέτοντας και πανέμορφες επενδύσεις.

Παράλληλα οι χώροι τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω είναι πρωτοφανείς για το μέγεθος του αμαξώματος, κάτι που οφείλεται, όπως θα δούμε και πιο κάτω, στην πρωτοποριακή τεχνολογία της μπαταρίας που χρησιμοποιεί η BYD.

Πέντε επιβάτες θα βολευτούν χωρίς να στριμωχτούν, με μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και αρκετό «αέρα» μπροστά από τα πόδια τους. Την γενικότερη ευχάριστη αίσθηση αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο η τεράστια ηλιοροφή που καλύπτει όλη την επάνω πλευρά του αμαξώματος, φέρνοντας φως και μία διάθεση ευεξίας σε όλους όσοι βρίσκονται μέσα στο σαλόνι του Atto 3.

Το ψηφιακό σύμπαν του Atto 3 είναι και αυτό πρώτης γραμμής. Το αδιαμφισβήτητο highlight του αυτοκινήτου είναι η τεράστια κεντρική οθόνη των 15,3 ιντσών, η οποία έχει την μοναδική ικανότητα να περιστρέφεται από την οριζόντια στην κάθετη θέση, ανάλογα με τις επιθυμίες του οδηγού.

Υπάρχει μία ακόμα μικρότερη ψηφιακή οθόνη μπροστά από τον οδηγό για πρόσβαση στις πιο άμεσες πληροφορίες που χρειάζεται κατά την οδήγηση.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της σχεδίασης του σαλονιού του Atto 3 είναι το ότι έχουν διατηρηθεί αρκετοί φυσικοί διακόπτες, κάτι που εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες παρέχοντας άμεση πρόσβαση στις πιο συχνές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, το Atto 3 ξεπερνά και σε αυτό το σημείο τα δεδομένα της κατηγορίας του, προσφέροντας ένα υπερπλήρες σύνολο ψηφιακών παροχών και συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Διαθέτει μεταξύ άλλων επτά αερόσακους και συστήματα όπως Adaptive Front Light (AFL), Front Collision Warning (FCW), Automatic Emergency Braking (AEB), Lane Departure Warning (LDW), Blind Spot Detection (BSD), Door Open Warning (DOW) κ.λπ. Δεν λείπει ούτε η κάμερα 360 μοιρών με πολύ καλή απεικόνιση από κάθε γωνία του αυτοκινήτου.

Το εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων με την εξαιρετική διαμόρφωση των μενού έχει μία πληθώρα λειτουργιών, ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω φωνητικών εντολών. Υπάρχει επίσης θέση για ασύρματη φόρτιση του τηλεφώνου και πολλές θύρες φόρτισης κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών.

Στο πληθωρικό πακέτο των ικανοτήτων του διατίθεται επίσης τεχνολογία NFC και δυνατότητα V2L, με ειδικό καλώδιο ώστε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από τις μπαταρίες του σε εξωτερικές ηλεκτρικές συσκευές.

Όσο και αν η σχεδίαση και η αίσθηση πολυτέλειας αποτελούν τα εμφανή δυνατά χαρτιά του Atto 3, κάτω από το πολύ ξεχωριστό αμάξωμα κρύβεται μία τεχνολογική υπερπαραγωγή σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα και μία σειρά από καινοτομίες που αναδεικνύουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της BYD.

Ο πρώτος και πιο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας είναι η μπαταρία. Εκεί η BYD βρίσκεται στο δικό της γήπεδο, έχοντας πίσω της εμπειρία σχεδόν τριών δεκαετιών στην κατασκευή μπαταριών κάθε είδους και για αμέτρητες χρήσεις.

Η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει βασίζεται στα πάνω από 7 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει η ίδια, ενώ παράλληλα αποτελεί και προμηθευτή μπαταριών για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο.

Για το Atto 3 η BYD χρησιμοποιεί μία πρωτοποριακή τεχνολογία μπαταριών, την επαναστατική «Blade Battery». Για την εξέλιξή της η εταιρεία είχε ως στόχο να κρατήσει όσο γίνεται μικρότερο το μέγεθός της έτσι ώστε να δώσει χώρο για τους επιβάτες στο σαλόνι. Και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι θα είναι η πιο ανθεκτική, η πιο ασφαλής και αυτή που θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όλες τις μπαταρίες της αγοράς.

Κατασκευασμένη από 172 λεπτές «λεπίδες», χρησιμοποιεί τεχνολογία Φωσφορικού Σιδήρου Λιθίου (LPF), ένα υλικό που είναι πιο ασφαλές και πιο ανθεκτικό στην καθημερινή χρήση από τις συνηθισμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες της BYD μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, αντέχουν πολύ περισσότερους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης (πάνω από 5.000!) χωρίς να χάνουν σε χωρητικότητα, ενώ είναι πολύ πιο ασφαλείς σε περίπτωση ατυχήματος, έχοντας περάσει από σκληρές δοκιμές διάτρησης. Είναι επίσης και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιούν καθόλου κοβάλτιο, ένα υλικό που προκαλεί πολλά προβλήματα με τις μεθόδους εξόρυξής του.

Μία ακόμα σπουδαία ιδέα της BYD είναι το ότι η μπαταρία αποτελεί δομικό στοιχείο της κατασκευής του πλαισίου. Η τεχνολογία Cell-to-Pack προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα ακαμψίας ενώ προστατεύει και τη μπαταρία από τα χτυπήματα, καθιστώντας το Atto 3 ένα από τα πιο ασφαλέστερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή ιδέα, το πλαίσιο του Atto 3 είναι ένα πραγματικό φρούριο αντοχής, κάτι που επιδρά θετικά όχι μόνο στην ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης όσο και στην εξασφάλιση μιας κορυφαίας οδικής συμπεριφοράς, με άνεση και premium χαρακτήρα που αγγίζει μεγαλύτερες και πολύ πιο ακριβές κατηγορίες.

Το BYD Atto 3 χρησιμοποιεί και αυτό την πρωτοποριακή πλατφόρμα e-Platform 3.0 της εταιρείας, η οποία είναι σχεδιασμένη για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε ηλεκτρικά μοντέλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν με βάση της απαιτήσεις της νέας εποχής.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η τεχνολογία «8 σε 1». Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, το οποίο ενσωματώνει τα οκτώ από τα πιο βασικά εξαρτήματα (ηλεκτροκινητήρα, μετασχηματιστή, κιβώτιο κ.ά.) σε μία συμπαγή ενιαία μονάδα, επιτυγχάνοντας έτσι τις μικρότερες δυνατές απώλειες στην ενέργεια της μπαταρίας και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους διατιθέμενους χώρους για τους επιβάτες.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων ο οποίος παρέχει εξαιρετικές επιδόσεις, φέρνοντας το Atto 3 στα 100 χλμ/ώρα από στάση σε μόλις 7,3 δευτερόλεπτα.

Η μπαταρία των 60,4 kWh διαρκεί για πάνω από 420 χιλιόμετρα (ή 565 σε αστική χρήση) με βάση το πρότυπο WLTP χάρη και στην εξαιρετική διαχείριση της ενέργειας από το ηλεκτρικό σύστημα της BYD που επιτυγχάνει εξαιρετικά μικρή κατανάλωση, ιδίως στην κίνηση της πόλης.

Για την φόρτισή της σε ταχυφορτιστή έως και 150 kW χρειάζεται μόλις 29 λεπτά για να φθάσει στο 80% της μπαταρίας, ενώ μπορεί να φορτίσει εύκολα στην άνεση του σπιτιού σε wallbox των 11 kW ή ακόμα και από την οικιακή πρίζα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το Atto 3 έχει καταφέρει να αποσπάσει την ανώτερη διάκριση των πέντε αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, και μάλιστα με πολύ υψηλές βαθμολογίες στις επιμέρους κατηγορίες.

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος, την απίστευτη τιμή του. Το Atto 3 ξεκινά από τις 26.525 ευρώ, μετά από την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και την προωθητική ενέργεια «Euro 2024 Electric Bonus». Mία τιμή πραγματική πρόκληση για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, η οποία συνδυάζεται με ένα μεγάλο πακέτο εγγυήσεων καθώς και προσφορά δωρεάν σέρβις για 3 χρόνια.

Με αυτή την τιμή, το Atto 3 είναι ξεκάθαρα η ευκαιρία της χρονιάς για όποιον αναζητά την ιδανική επιλογή για να μπει στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Και να το κάνει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, καθώς το SUV της BYD είναι ένα αυτοκίνητο υπερβαίνει κατά πολύ τα δεδομένα της κατηγορίας του σε ποιότητα, τεχνολογία και οδηγική απόλαυση.

Οι καιροί όπως είπαμε αλλάζουν, και η BYD δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δικαίως αποτελεί την «ατμομηχανή» των μεγάλων αλλαγών και των καινοτόμων οραμάτων που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Το Atto 3 είναι ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της πορείας. Ένα αυτοκίνητο ορόσημο για τις εξελίξεις της ηλεκτροκίνησης στις ευρωπαϊκές αγορές και ένα τεχνολογικό και κατασκευαστικό επίτευγμα που δείχνει τον δρόμο σε όσους θέλουν να φέρουν την ηλεκτροκίνηση στο ευρύ κοινό με προσιτό κόστος και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.