Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Ελλάδα 14:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Στην καρδιά του καλοκαιριού και των Ολυμπιακών Αγώνων, η Γαλλία… ξηλώνει τους σταθμούς διοδίων και αλλάζει το σύστημα πληρωμής στους αυτοκινητοδρόμους.

Advertisement
Advertisement

Η Γαλλία διαλύει σταδιακά τους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητόδρομούς της και ήδη υπάρχουν οι πρώτες διαδρομές ελεύθερης ροής (péage en flux libre). Εκεί, οι σαρωτές καταγράφουν ηλεκτρονικά τα οχήματα και στη συνέχεια σας ζητούν να πληρώσετε

Οι σταθμοί διοδίων στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους επιβραδύνουν τακτικά την κυκλοφορία. Αυτό οδηγεί σε μεγάλους χρόνους αναμονής για τους οδηγούς, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής του ταξιδιού, και αυξάνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τις εκπομπές που προκαλούνται από το μποτιλιάρισμα. Ένα άλλο ζήτημα για τις αρμόδιες γαλλικές αρχές, είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν οι σταθμοί διοδίων.

Ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων, είναι επί του παρόντος, εξοπλισμένα με το σύστημα ελεύθερης ροής. Το σύστημα έχει εισαχθεί από το 2019 στον Α4 για την πλατεία διοδίων Boulay. Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που ακολούθησε το 2022, ήταν ο Α79 στο τμήμα Allier. Τον Ιούνιο του 2024, τέθηκαν σε λειτουργία οι γέφυρες διοδίων ελεύθερης ροής στον Α14 από το Παρίσι προς τη Νορμανδία. Το υπόλοιπο τμήμα προς την ακτή μέσω του Α13 θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο του 2024.

Advertisement
Advertisement

Οι σαρωτές αντικαθιστούν τα toll διοδίων

Αντί για σταθμούς διοδίων, υπάρχουν πύλες με αισθητήρες καταγραφής πινακίδων κυκλοφορίας και σημάτων τηλεδιοδίων. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στο λεγόμενο Télépéage, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τους τακτικούς χρήστες των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων, τη χρέωση των τελών διοδίων μέσω ηλεκτρονικής ταξινόμησης του αυτοκινήτου. Ο αντίστοιχος αισθητήρας βρίσκεται πίσω από το παρμπρίζ και αυτή τη στιγμή καταγράφεται κατά τη διέλευση από το σταθμό διοδίων. Στο μέλλον, αυτό θα πρέπει επίσης να είναι δυνατό με πλήρη ταχύτητα.

Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο μόνο περιστασιακά μπορεί να καταχωρήσει τον αριθμό πινακίδας του οχήματός του στο Διαδίκτυο και να επιτρέψει την αυτόματη χρέωση, επειδή οι σαρωτές καταγράφουν τους αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η πληρωμή στη συνέχεια εντός 72 ωρών μέσω του ιστότοπου του φορέα εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου ή σε καταστήματα καπνού. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ποιος εκτελεί την εν λόγω διαδρομή. Η ALIAE είναι υπεύθυνη για τον Α79 και η Sanef για τους άλλους αυτοκινητόδρομους ελεύθερης ροής.

Advertisement

Τα πρόστιμα

Όποιος δεν πληρώσει θα λάβει αίτημα πληρωμής, συνήθως με πρόστιμο. Εάν αγνοήσετε την υπενθύμιση, θα αντιμετωπίσετε πρόστιμο 375 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση. Θα πρέπει να αντιταχθείτε στο αίτημα πληρωμής ή στην ειδοποίηση υπενθύμισης εάν, για παράδειγμα, το όχημα κλάπηκε ή δεν οδηγήσατε εσείς.

Advertisement