Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μπλόκα της Τροχαίας στα ηλεκτρικά πατίνια! (+video)

Ελλάδα 17:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπλόκα της Τροχαίας στα ηλεκτρικά πατίνια! (+video)

ΝΕΑ

Μπλόκα της Τροχαίας στα ηλεκτρικά πατίνια! (+video)

ΝΕΑ

Σωρεία παραβάσεων, αναδείχθηκε από τη στοχευμένη δράση κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη.

Advertisement
Advertisement

Σε εκτεταμένους και στοχευμένους ελέγχους για την ασφαλή χρήση εναλλακτικών μέσων κινητικότητας διεξάγει η Τροχαία Θεσσαλονίκης, με τα ηλεκτρικά πατίνια να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, από το πρωί της Δευτέρας (16/9), αστυνομικοί βρίσκονται στη Νέα Παραλία για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα ηλεκτρικά πατίνια χρησιμοποιούνται περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Σε πρώτη φάση έχουν βεβαιωθεί αρκετές παραβάσεις, με τη βασικότερη να είναι η απουσία κράνους, που επιφέρει πρόστιμο ύψους 40 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Ο επικεφαλής της ομάδας ελέγχου και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων Θεσσαλονίκης, Παντελής Σπυρίδης, μίλησε στο MEGA για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται κι αφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια.

«Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης ελέγχουμε εντατικά την δράση για τα ηλεκτρικά πατίνια – ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα – υπάγονται στον νόμο 4784/2021, ο οποίος είναι πολύ συγκεκριμένος για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να έχουν οι οδηγοί αλλά και για την τήρηση του Κ.Ο.Κ.», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να σταματούν κανονικά στα κόκκινα, όταν έχει ποδηλατόδρομο να κινούνται σε αυτόν και όχι από τις οδικές αρτηρίες. Επίσης απαγορεύεται να βγαίνουν σε δρόμους που έχει όριο ταχύτητας μεγαλύτερο από 50 χλμ. την ώρα. Οπωσδήποτε πρέπει να φέρουν κράνος και τις νυχτερινές ώρες να φέρουν φωσφορούχο γιλέκο όπως και φώτα κατά την οδήγηση κανονικά».

Advertisement

Advertisement

42 τραυματίες από τις αρχές του έτους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, από τις αρχές του 2024, έχουν σημειωθεί αρκετά τροχαία, με 42 τραυματίες. Μάλιστα, ένας εξ αυτών να νοσηλεύεται αρκετό καιρό στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρίδη, «αυτοί οι έλεγχοι ήρθαν για να μείνουν. Θα γίνονται κανονικά, και συνεχώς, όπως γίνονται και για τα ΙΧ. Αφουγκραζόμαστε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, έχουμε παρατηρήσει αυτά τας φαινόμενα με τους τραυματίες και με τα τροχαία. Προφανώς δεν υπάρχει ενημέρωση.

Advertisement

Με τις δράσεις που κάνουμε πλέον, και ενημέρωση υπάρχει και αυτό γίνεται για το καλό των πολιτών, των αυτοκινήτων αλλά και των ίδιων των αναβατών γιατί θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Είναι το πιο εκτεθειμένο όχημα στους δρόμους».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μικτά κλιμάκια θα είναι σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο στην Νέα Παραλία.

Ποιες είναι οι [πιο συχνές παραβάσεις;

Το χρονικό διάστημα από 9 έως 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε κεντρικές οδούς της πόλης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και λόγω της 88ης Διεθνούς Έκθεσης, και βεβαιώθηκαν συνολικά 125 παραβάσεις, εκ των οποίων:

• (95) για μη χρήση κράνους,

• (20) για μη χρήση ανακλαστικού γιλέκου,

• (3) τρεις για μη ύπαρξη φώτων,

• (2) δύο για χρήση κινητού τηλεφώνου και

• (5) πέντε επειδή ο οδηγός δεν έφερε έγγραφο ταυτοποίησης.