Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αττική Οδός: Κούραση και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Ελλάδα 9:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αττική Οδός: Κούραση και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

ΝΕΑ

Αττική Οδός: Κούραση και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

ΝΕΑ

Η οδήγηση όταν είμαστε κουρασμένοι είναι το ίδιο επικίνδυνη με το να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.

Advertisement
Advertisement

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα εμφανίζεται κάποιες στιγμές στον πίνακα οργάνων ένα σήμα που απεικονίζει μια κούπα καφέ. Όχι, το αυτοκίνητό σας δεν φτιάχνει και καφέ -τουλάχιστον όχι ακόμα- αλλά θέλει να σας προειδοποιήσει ότι πρέπει να κάνετε μια στάση.

Συνήθως όταν εμφανίζεται αυτό το σήμα έχετε συμπληρώσει δύο ώρες συνεχόμενης οδήγησης. Έχει αποδειχτεί ότι αυτός είναι ο μέσος χρόνος που ένας οδηγός αρχίζει να κουράζεται στις μεγάλες αποστάσεις.

Πόσες φορές δεν έχετε ταξιδέψει και δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αποσπάται η προσοχή σας από την κόπωση. Ακόμα περισσότερο όταν τα μάτια κλείνουν και μπαίνουμε σε… sleeping mode. Αυτή η κόπωση και η υπνηλία είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνη στην οδήγηση. Ουσιαστικά είναι παρόμοιο φαινόμενο με το να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Τόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση!

Advertisement
Advertisement

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το 25% των οδηγών, επαγγελματιών και μη, λένε ότι μία φορά τουλάχιστον έχουν αποκοιμηθεί στο τιμόνι. Σχεδόν το 50% των οδηγών έχουν παραδεχτεί ότι οδηγούν πολλές φορές κουρασμένοι και με τάσεις υπνηλίας. Με λίγα λόγια, 1 στους 4 οδηγούς στη διάρκεια ενός μήνα έχουν οδηγήσει τουλάχιστον μία φορά σε επίπεδο κούρασης που δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Σε μια από τις πολλαπλές ενέργειες της Αττικής Οδού να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς αλλά και όλους τους πολίτες, συνολικά, γυρίστηκε ένα πολύ ωραίο βίντεο το οποίο αναφέρεται στις επιπτώσεις της κόπωσης και της υπνηλίας στην οδήγηση. Ο έμπειρος εκπαιδευτής Θανάσης Χούντρας με απλό τρόπο εξηγεί σε όλους μας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τόσο επικίνδυνο ζήτημα, ενώ μας προτείνει και λύσεις για να ξεπεράσουμε με ασφάλεια αυτό το φαινόμενο.

Με αίσθημα ευθύνης η Αττική Οδός επισημαίνει στο βίντεο «Οδήγηση και κούραση» ότι ένας κουρασμένος οδηγός έχει πολύ πιο αργό χρόνο αντίδρασης σε σχέση με έναν ξεκούραστο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση έκτακτης ενέργειας (όπως απότομο φρενάρισμα) ο οδηγός έχει διπλάσιο χρόνο αντίδρασης σε σχέση με έναν «φρέσκο» οδηγό.

Advertisement

Μερικές από τις συμβουλές που μας δίνει η Αττική Οδός για να αποφύγουμε το επικίνδυνο φαινόμενο της κόπωσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και δείχνουν το επίπεδο τεχνογνωσίας των ανθρώπων που ασχολούνται με το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, αν αισθανθούμε κόπωση, είναι αμέσως να αναζητήσουμε έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ή ένα καθορισμένο πάρκινγκ. Καλό είναι να αποφύγουμε τη στάση στην άκρη του δρόμου για λόγους ασφαλείας. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα ας προμηθευτούμε έναν καφέ και λίγη σοκολάτα για να αποκτήσουμε ενέργεια και να «ξυπνήσουμε». Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να κοιμηθούμε για 20-30 λεπτά.

Advertisement

Όπως και να έχει πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι ας φροντίσουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα. Να αποφύγουμε την οδήγηση τις βραδινές ώρες διότι μειώνεται δραματικά η αίσθηση της ταχύτητας που έχουμε. Να οδηγούμε αν είναι δυνατό με παρέα, να κάνουμε διαλείμματα ανά 2 ώρες και να αφήσουμε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες μετά από ένα πλούσιο γεύμα πριν οδηγήσουμε.

Η Αττική Οδός ανήκει στην ελίτ εκείνων που με το έργο τους φροντίζουν να αυξηθεί δραστικά η οδική ασφάλεια στους δρόμους της χώρας μας. Όλες οι ενέργειές της συμβαδίζουν με τις αξίες των ευρωπαϊκών οργανισμών και βοηθούν την κοινωνία να βελτιωθεί ώστε να φτάσουμε επιτέλους στο πολυπόθητο μηδενισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων.