Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απίστευτο: Το Kia Pride των ’90s απέκτησε ηλεκτρική «καρδιά»

Ελλάδα 1:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απίστευτο: Το Kia Pride των ’90s απέκτησε ηλεκτρική «καρδιά»

ΝΕΑ

Απίστευτο: Το Kia Pride των ’90s απέκτησε ηλεκτρική «καρδιά»

ΝΕΑ

Το μικρό αυτοκίνητο πόλης της δεκαετίας του 1990 μετατρέπεται σε ηλεκτρικό και μπαίνει ξανά στη ζωή μας.

Advertisement
Advertisement

Τη δεκαετία του 1990 η Kia έφερε στη Ευρώπη ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης που ονόμασε Pride. Εκείνο το αυτοκίνητο σε σχήμα κουτιού ήταν βασισμένο σε ένα σχέδιο του Mazda 121 το οποίο στις ΗΠΑ πουλήθηκε ως Ford Festiva. Μπορεί να ήταν μικρό και αργό, ωστόσο αγαπήθηκε από το κοινό και ουσιαστικά έβαλε την Kia στα σπίτια των Ευρωπαίων.

Για να τιμήσει τα 80 από την ίδρυσή της αποφάσισε να τιμήσει το μικρό της αυτοκίνητο πόλης μετατρέποντάς το σε ηλεκτρικό. Η μετατροπή έγινε στη Μεγάλη Βρετανία από την Electrogenic και το βασικό στοιχείο είναι ο ηλεκτροκινητήρας.

Στη θέση του κινητήρα βενζίνης 1.3 λίτρων και 60 ίππων τοποθετήθηκε ένας ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 109 ίππων και 235 Nm ροπής. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν διπλάσια δύναμη και ροπή, κάτι που χαρίζει δυναμικές επιδόσεις στο Pride. Το πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Kia κατάφερε να διατηρήσει το 5τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.

Advertisement
Advertisement

Οι επιδόσεις στο πρόγραμμα οδήγησης Sport (υπάρχει επίσης το AUTO και το ECO) είναι εξαιρετικές με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 8 δευτερόλεπτα.

Οι μπαταρίες είναι δύο χωρισμένες η μία εμπρός και η δεύτερη στο πίσω μέρος με συνολική χωρητικότητα 20 kWh. Το Pride μπορεί να φορτιστεί με ταχυφορτιστή 3,3 kW σε περίπου 6 ώρες, ενώ η αυτονομία του είναι στα 193 χιλιόμετρα.

Όσο για το εσωτερικό, το Kia Pride είναι εμπνευσμένο από το EV6 GT με πράσινες λεπτομέρειες και γκρι πινελιές. Με αυτό το ιστορικό Kia λοιπόν οι Κορεάτες γιορτάζουν τα 80 χρόνια της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 1944.