Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απεβίωσε ο άνθρωπος που ανέστησε την Jaguar Land Rover

Ελλάδα 12:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απεβίωσε ο άνθρωπος που ανέστησε την Jaguar Land Rover

ΝΕΑ

Απεβίωσε ο άνθρωπος που ανέστησε την Jaguar Land Rover

ΝΕΑ

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο Ράταν Τάτα, ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου Tata, ο οποίος είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μεγάλη επιχειρηματική αυτοκρατορία στην Ινδία.

Advertisement
Advertisement

Όσοι φίλοι της αυτοκίνησης γνωρίζουμε τον Ράταν Τάτα από την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία, την Tata Motors αλλά και από τις αποφάσεις του να δημιουργήσει το πιο οικονομικά προσιτό αυτοκίνητο -το Tata Nano- και για την αγορά της Jaguar Land Rover από τη Ford, το 2008.

O Τάτα ήταν μέλος μιας πολύ ευκατάστατης επιχειρηματικής οικογένειας της Ινδίας. Γεννήθηκε το 1937 στη Βομβάη και εξ απαλών ονύχων ήταν προδιαγεγραμμένη η επαγγελματική πορεία του.

Ο παππούς του, ο Ζαμσέτζι Τάτα, ίδρυσε τον Όμιλο Tata, ξεκινώντας από την πρώτη εταιρεία του το 1868. Ο Ράταν Τάτα σπούδασε στις ΗΠΑ, αρχικά αρχιτεκτονική και μηχανική (Cornell University) και διοίκηση επιχειρήσεων (Harvard Business School).

Advertisement
Advertisement

Έτσι πήρε τις βάσεις για να αναλάβει επικεφαλής του Ομίλου αλλά και να τον επεκτείνει. Το 1991, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου σε αυτόν, μετά την αποχώρηση από το αξίωμα του θείου του.

Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε διεθνές επίπεδο και διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιό του, καθώς άρχισε να δραστηριοποιείται και στους τομείς της χαλυβουργία, της πληροφορικής, των αυτοκινητοβιομηχανίας και των υπηρεσιών, μεταξύ άλλων.

Ο Ράταν Τάτα άλλαξε την ως τότε επικρατούσα νοοτροπία των στελεχών των εταιρειών του Ομίλου και εκσυγχρόνισε τις δομές και το μοντέλο διοίκησης. Επέβαλε υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης και προώθησε σε ανώτερες θέσεις στελέχη που ήταν σχετικά μικρής ηλικίας. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tata Teleservices.

Advertisement

Εκτός από τις επιχειρηματικές ικανότητές του ο Τάτα έγινε γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο του. Το 65% των μετοχών του Ομίλου Tata ανήκουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα  τα οποία επενδύουν σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ανάπτυξη της κοινότητας.