Αλλάζουν όλα στην φόρτιση μπαταριών στο κρύο
ΝΕΑ
Μία από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους για τους κατόχους των ηλεκτρικών φαίνεται ότι σύντομα θα είναι παρελθόν.
Ο προβληματισμός που υπάρχει μεταξύ των κατόχων ηλεκτρικών σχετικά με την απόδοση των μπαταριών και την ταχύτητα φόρτισης ιδίως τον χειμώνα είναι μεγάλος. Όμως οι εξελίξεις προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν σύντομα.
WHAT CAR
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της φόρτισης των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως και 500% σε κρύο καιρό.
Ειδικά τον χειμώνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποφέρουν από δύο βασικά προβλήματα: μειωμένη αυτονομία και εξαιρετικά μεγάλους χρόνους φόρτισης. Αυτό οφείλεται στην αδράνεια των ιόντων λιθίου σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο καθηγητής Neil Dasgupta και η ομάδα του συνδύασαν τώρα δύο τεχνικές καινοτομίες: μικροσκοπικά μικροκανάλια χαραγμένα με λέιζερ στην άνοδο και ένα εξαιρετικά λεπτό προστατευτικό στρώμα ανθρακικού βορικού λιθίου.
Τα κανάλια πλάτους 40 μικρομέτρων διευκολύνουν τα ιόντα να διεισδύσουν βαθιά στο ηλεκτρόδιο, ενώ η γυάλινη επίστρωση 20 νανομέτρων αποτρέπει τις επικίνδυνες εναποθέσεις λιθίου που διαφορετικά εμφανίζονται σε συνθήκες κρύου και γρήγορης φόρτισης.
Το αποτέλεσμα: ακόμη και στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου, οι μπαταρίες θα μπορούν στο μέλλον να φορτίζουν πέντε φορές ταχύτερα και με σημαντικά μικρότερη «καταπόνηση».
Σύμφωνα με δοκιμές, το 97% της αρχικής χωρητικότητας διατηρείται ακόμη μετά από 100 κύκλους ταχείας φόρτισης.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί με τις υπάρχουσες μεθόδους παραγωγής.
Συνεπώς, οι πιθανότητες για παραγωγή σε σειρά στο εγγύς μέλλον είναι καλές. Ο καθηγητής Dasgupta και η ομάδα του έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και εργάζονται για την εμπορική αξιοποίηση μέσω της νεοφυούς επιχείρησης Arbor Battery Innovations.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αποφασιστική ανακάλυψη, ειδικά για τις αγορές με κρύους χειμώνες: ταχύτερη φόρτιση, λιγότερο άγχος για την αυτονομία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Ωστόσο, μένει να δούμε πότε η τεχνολογία θα είναι πραγματικά διαθέσιμη σε οχήματα παραγωγής σε σειρά.