Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες: Πότε πρέπει να τις έχετε στο αυτοκίνητο;

Ελλάδα 20:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες: Πότε πρέπει να τις έχετε στο αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες: Πότε πρέπει να τις έχετε στο αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Οι αλυσίδες χιονιού και οι χιονοκουβέρτες, αποτελούν βασικό αξεσουάρ αυτοκινήτου για ασφαλείς διαδρομές σε χιόνι και πάγο. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλυσίδες χιονιού και τις χιονοκουβέρτες.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1144 Β’ 14.03.2022, ο εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όπως χιονοκουβέρτες, είναι υποχρεωτικός τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν.

Επιπλέον ο οδηγός του αυτοκινήτου, θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την σωστή τοποθέτησή τους και να φροντίζει για την συντήρηση τους σε καλή και λειτουργική κατάσταση

Η τήρηση των αντιολισθητικών μέσων, καθίσταται υποχρεωτική, μόνο και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά συστήματα.

Πως να επιλέξετε ανάμεσα σε Αλυσίδες Χιονιού και Χιονοκουβέρτες

Advertisement
Advertisement

Η επιλογή ανάμεσα σε αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες εξαρτάται κυρίως από παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες με τις οποίες οδηγείτε.

Για παράδειγμα εάν ζείτε σε κάποια ορεινή περιοχή όπου συχνά βρίσκεστε σε βαριές συνθήκες χιονιού, η καλύτερη επιλογή είναι οι χιονοαλυσίδες.

Από την άλλη εάν χρειάζεστε κάτι για πιο ήπια χρήση όπως για παράδειγμα μετακίνηση μέσα στην πόλη, τότε οι χιονοκουβέρτες είναι η καλύτερη λύση χάρη και στην εύκολη τοποθέτησή τους.

Αλυσίδες Χιονιού: Ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά

Advertisement

Οι αλυσίδες χιονιού, είναι το πιο κλασικό αντιολισθητικό σύστημα. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αυξάνουν την πρόσφυση σε χιόνι και πάγο και να προσφέρουν ασφαλέστερες οδικές διαδρομές.

Το κύριο πλεονέκτημα των αλυσίδων χιονιού, είναι ότι προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση και σταθερότητα σε συνθήκες χιονιού και πάγου.

Advertisement

Επιπλέον, είναι ιδανικές για μεγάλες χιονοπτώσεις. Από την άλλη, οι χιονοαλυσίδες απαιτούν χρόνο και προσπάθεια για την τοποθέτησή τους και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα ελαστικά εάν δεν τοποθετηθούν σωστά.

Εάν είστε στην αναζήτηση αλυσίδων χιονιού, μπορείτε να επισκεφθείτε το autoplanet.gr και να επιλέξετε τις καλύτερες αλυσίδες χιονιού για το αυτοκίνητό σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χιονοκουβέρτες

Οι χιονοκουβέρτες, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς ενώ αποτελούν την εναλλακτική λύση στις συμβατικές αλυσίδες χιονιού.

Advertisement

Οι χιονοκουβέρτες είναι ιδανικές για πιο ήπιες χιονοπτώσεις και όταν η χρήση των συμβατικών αλυσίδων χιονιού, είναι δύσκολη.

Το κύριο πλεονέκτημα για τις χιονοκουβέρτες, είναι ότι προσφέρουν εύκολη τοποθέτηση και χωρίς να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.

Επιπλέον, οι χιονοκουβέρτες δεν προκαλούν φθορά στα ελαστικά του αυτοκινήτου. Από την άλλη, φθείρονται γρηγορότερα εάν δεν τις προσέξετε.

Στο autoplanet.gr, θα βρείτε ακόμα τις κορυφαίες χιονοκουβέρτες Isse, Ισπανικής προέλευσης και άλλες χιονοκουβέρτες για να εξασφαλίσετε ασφαλείς διαδρομές σε χιόνι και πάγο.

Είτε επιλέξετε αλυσίδες χιονιού είτε επιλέξετε χιονοκουβέρτες, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα μπορείτε να τις τοποθετήσετε όταν έρθει η στιγμή.

Για αυτό, δοκιμάστε την τοποθέτησή τους ώστε να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία. Λάβετε ακόμη υπόψη ότι φορώντας στο αυτοκίνητο αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 χλμ./ ώρα για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνησή σας.