Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ακυρώστε το Hummer: Πωλείται το όχημα εξερεύνησης της Σελήνης (+video)

Ελλάδα 16:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ακυρώστε το Hummer: Πωλείται το όχημα εξερεύνησης της Σελήνης (+video)

ΝΕΑ

Ακυρώστε το Hummer: Πωλείται το όχημα εξερεύνησης της Σελήνης (+video)

ΝΕΑ

Η NASA αναζητά αγοραστές για το σεληνιακό της όχημα. Και όχι, δεν πωλείται για να κάνετε βόλτες στα λιφτ του Παρνασσού.

Advertisement
Advertisement

Η NASA αναζητά έναν ιδιώτη αγοραστή για να αναλάβει το πρόγραμμα Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (Viper), το οποίο έχει παρουσιάσει σημαντικές υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του.

Το κόστος του έργου, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 250 εκατομμύρια δολάρια, έχει εκτιναχθεί στα 433 εκατομμύρια δολάρια, ωθώντας τη NASA να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης του σχεδόν ολοκληρωμένου οχήματος.

Σχεδιασμένο για την αναζήτηση πάγου στο νότιο πόλο της Σελήνης, το Viper είναι εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι ικανό να εξάγει δείγματα από βάθος έως και ενός μέτρου σε εξαιρετικά ψυχρές περιοχές, όπου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -160°C.

Advertisement
Advertisement

Αν και η NASA δεν έχει αποκαλύψει το ζητούμενο τίμημα, η υπηρεσία έχει λάβει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 11 εταιρείες που έχουν υποβάλει προτάσεις για να αναλάβουν το έργο.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι υπεύθυνος για την ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών, την οργάνωση της μεταφοράς στη Σελήνη και τη διεξαγωγή της αρχικής επιστημονικής αποστολής.

Αυτή θα περιλάμβανε την αναζήτηση πάγου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο πόρο για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος, παρέχοντας ενδεχομένως υδρογόνο για καύσιμα πυραύλων.

Advertisement

Μακροπρόθεσμος στόχος της NASA είναι να καθιερωθεί η Σελήνη ως σταθμός ανεφοδιασμού για βαθύτερες διαστημικές αποστολές.

Η SpaceX είχε αρχικά αναλάβει να μεταφέρει το Viper στη Σελήνη μέσω του πυραύλου Falcon Heavy, με μια προσαρμοσμένη προσεδάφιση που κατασκευάστηκε από την Astrobotic.

Advertisement

Ωστόσο, λόγω των περιορισμών του προϋπολογισμού, η NASA αναζητά εναλλακτικές λύσεις πουλώντας το όχημα.

Παρά την πιθανή εξοικονόμηση κόστους, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την πώληση και υπάρχουν ανησυχίες για το πώς μπορεί να επηρεάσει την ανταγωνιστική θέση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, η οποία ενδιαφέρεται επίσης για την εξερεύνηση του σεληνιακού πάγου.