Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτά είναι τα SUV που κάνουν θραύση στην Ευρώπη

Ελλάδα 7:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτά είναι τα SUV που κάνουν θραύση στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Αυτά είναι τα SUV που κάνουν θραύση στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν τα μικρά και τα συμπαγή SUV και οι πωλήσεις για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχουν ξεκάθαρους νικητές.

Advertisement
Advertisement

Η Volkswagen άλλαξε τα δεδομένα τον Μάιο στις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες της Ευρώπης.

Το μικρό SUV T-Roc μετέτρεψε το έλλειμμα πωλήσεων 372 μονάδων από το Toyota Yaris Cross τον Απρίλιο, σε ένα επιβλητικό προβάδισμα 4.508 μονάδων.

Το T-Roc ήταν επίσης ο ηγέτης των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη τον Μάιο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Dataforce που αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της ΕΖΕΣ (Ελβετία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisement
Advertisement

Η κατηγορία των μικρών SUV είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η δεύτερη δημοφιλέστερη κατηγορία είναι η αυτή των συμπαγών SUV, όπου το VW Tiguan ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από το Nissan Qashqai, στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Αυτό άλλαξε τον Μάιο, με το Tiguan να ανεβαίνει στην κορυφή της κατηγορίας, περνώντας το Qashqai, το οποίο επίσης έπεσε πίσω από το Kia Sportage.

Μέχρι τον Απρίλιο, μόλις 1.764 πωλήσεις χώρισαν τα τρία συμπαγή SUV για τη 1η θέση. Τον Μάιο, η απόσταση μεταξύ της 1ης και της 3ης θέσης στην κατηγορία αυξήθηκε σε 5.407 μονάδες, με το Tiguan να έχει προβάδισμα 2.144 πωλήσεων έναντι του Sportage.

Advertisement

Τα SUV της Volvo σημείωσαν τριπλή νίκη στις premium κατηγορίες της Ευρώπης με βάση τις πωλήσεις πέντε μηνών, όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί της Dataforce.

Το XC40 προηγείται της BMW X1 κατά 4.700 πωλήσεις στην premium compact κατηγορία μέχρι τον Μάιο.

Advertisement

Το XC60 έχει προβάδισμα 3.993 έναντι της Mercedes-Benz GLC για το προβάδισμα στην κατηγορία premium μεσαίου μεγέθους. Το πλήρως ηλεκτρικό μικρό SUV EX30 προηγείται του Mini με 1.029 πωλήσεις στη μικρή premium κατηγορία.

«Φρένο» στις πωλήσεις των ηλεκτρικών

Η επιβράδυνση στις πωλήσεις των πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων συνεχίστηκε τον Μάιο, όταν το μηνιαίο σύνολο μειώθηκε κατά 11%. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, αυξήθηκαν μόλις 2,4%, με βάση την ανάλυση της Dataforce.

Advertisement

Το Tesla Model Y ήταν το ηλεκτρικό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 24% στις 79.125 πωλήσεις. Ακολούθησε το Model 3, με άνοδο 38% στις 38.863 μονάδες μέχρι τον Μάιο.