Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αφήστε τις οθόνες και φέρτε πίσω τα κουμπιά!

Ελλάδα 13:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφήστε τις οθόνες και φέρτε πίσω τα κουμπιά!

ΝΕΑ

Αφήστε τις οθόνες και φέρτε πίσω τα κουμπιά!

ΝΕΑ

Η κυριαρχία των οθονών απασχολεί τους σύγχρονους οδηγούς. Και μία μεγάλη δοκιμή δείχνει ότι τα κλασικά κουμπιά κερδίζουν κατά κράτος.

Advertisement
Advertisement

Τα νέα αυτοκίνητα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε οθόνες αφής και εικονικά κουμπιά, κάτι που κάποιοι θεωρούν πρόοδο, άλλοι καταστροφή.

 Ένα σουηδικό περιοδικό αυτοκινήτου, το «Vi Bilägare», πραγματοποίησε μια δοκιμή για να διαπιστώσει τι αποσπά περισσότερο την προσοχή από την οδήγηση: οι σύγχρονες οθόνες αφής ή τα κλασικά κουμπιά.

Πρωτοπόρος στην εξέλιξη αυτή είναι η Tesla, της οποίας οι κεντρικές οθόνες αφής XXL χειρίζονται πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση των εξωτερικών καθρεπτών, ακόμη και ο έλεγχος των φλας εικονικά.

Advertisement
Advertisement

Αυτό έχει οδηγήσει σε μίμηση από πολλούς άλλους κατασκευαστές, εν μέρει λόγω της εξοικονόμησης κόστους που προκύπτει από τα λιγότερα φυσικά κουμπιά και διακόπτες.

Το περιοδικό δοκίμασε τη λειτουργία δώδεκα αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων ένα BMW iX, ένα MG Marvel R, ένα Dacia Sandero και ένα Volvo V70 του 2005, ζητώντας από τους δοκιμαστές να εκτελέσουν εργασίες όπως η ενεργοποίηση των θερμαινόμενων καθισμάτων, η αλλαγή της θερμοκρασίας, η ενεργοποίηση του ραδιοφώνου και η ρύθμιση του φωτισμού των οργάνων.

Το αποτέλεσμα ήταν σαφές: το Volvo V70 σημείωσε την καλύτερη βαθμολογία με 10 δευτερόλεπτα για όλες τις εργασίες.

Advertisement

Το Dacia Sandero και το Volvo C40 ακολούθησαν από κοντά. Το Tesla Model 3 χρειάστηκε 23 δευτερόλεπτα, τοποθετώντας το στη μέση της λίστας των αυτοκινήτων.

Το MG Marvel R είχε τη χειρότερη επίδοση με 44 δευτερόλεπτα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόσπασης της προσοχής.

Advertisement

Παρά τα πλεονεκτήματα του φωνητικού ελέγχου, οι δοκιμαστές επέλεξαν σκόπιμα να μην τον χρησιμοποιήσουν, καθώς δεν λειτουργεί πάντα αξιόπιστα και δεν καλύπτει όλες τις λειτουργίες.

Η δοκιμή δείχνει ότι τα κλασικά κουμπιά και οι διακόπτες υπερτερούν σαφώς από άποψη φιλικότητας προς το χρήστη και ασφάλειας, παρά την υποτιθέμενη παλιομοδίτικη εμφάνισή τους.