4+1 συμβουλές για την ασφάλεια των ηλικιωμένων, αλλά και των άλλων οδηγών
ΝΕΑ
Η εμπλοκή ηλικιωμένων οδηγών σε πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα, όπως αυτό στο Λεβίδι, πυροδοτεί συχνές συζητήσεις για τη λήψη μέτρων.
Τελικά, οι ηλικιωμένοι οδηγοί αποτελούν κίνδυνο ή κινδυνεύουν περισσότερο από τους νεότερους; Βάσει των ερευνών και των στοιχείων, ανά τον κόσμο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
WHAT CAR
Από τις σχετικές έρευνες, προκύπτει ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν εμπλέκονται -κατά μέσο όρο- σε περισσότερα τροχαία ατυχήματα, σε σχέση με τους νεότερους. Τα ατυχήματα, όμως, στα οποία εμπλέκονται, είναι -κατά βάση- τα πιο σοβαρά, σε ό,τι αφορά στην πρόκληση σωματικών βλαβών.
Από τη μία ένα ποσοστό αυτών των οδηγών, έχει την ενσυναίσθηση και οδηγεί πιο προσεκτικά, από την άλλη, ένα άλλο ποσοστό στερείται της ικανότητας να πιάσει το τιμόνι, αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο, ενώ και οι ίδιοι, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε σοβαρούς τραυματισμούς.
Με σεβασμό, σε κάθε ηλικιακή ομάδα, είναι δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, εξετάζουν και οφείλουν να το κάνουν, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που αυστηροποιεί, για την ασφάλεια όλων, τις προϋποθέσεις της ανανέωσης των διπλωμάτων, από ένα ηλιακό όριο και άνω.

Πιο συχνές ιατρικές εξετάσεις, για την όραση, την ακοή, τη σωματική ικανότητα και την ψυχική υγεία των οδηγών. Πέραν, όμως, των θεσμικών φορέων, υπάρχουν και μερικοί άγραφοι κανόνες, που μπορούν να βοηθήσουν την καθημερινότητα των ηλικιωμένων, όταν αποφασίσουν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους.
- Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο: Πρώτα καθίστε στο πλάι, στο κάθισμα, με τα πόδια σας ακόμα έξω. Βάλτε τη ζώνη πάνω από το αριστερό σας χέρι πριν καθίσετε εντελώς στο αυτοκίνητο. Αυτό σας γλιτώνει από το να χρειάζεται να στρέψετε τον εαυτό σας όταν λυγίζετε.
- Σωστή θέση οδήγησης: Απαρέγκλιτος κανόνας για όλους τους οδηγούς, για τους ηλικιωμένους ένα λόγος παραπάνω. Προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω σωματική καταπόνηση και κυρίως να διατηρούν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο -οπτικό και πρακτικό- για το χειρισμό του αυτοκινήτου.
- Ενδυμασία: Οι μεγαλύτεροι, σε ηλικία, συνάνθρωποί μας, συνηθίζουν να ντύνονται πολύ βαριά. Μεγάλος λάθος, εάν πρόκειται να οδηγήσετε, καθώς όσο πιο χοντρά είναι τα ρούχα, τόσο πιο χαλαρή γίνεται η ζώνη ασφαλείας και τόσο περισσσότερο δεσμεύονται οι κινήσεις σας.
- Σύγχρονα αυτοκίνητα: Είναι απολύτως κατανοητή, η οικονομική κατάσταση αρκετών ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Υπάρχουν, όμως και αυτοί, που ενώ έχουν τη δυνατότητα, για… ακατανόητους λόγους, επιμένουν να κυκλοφορούν με σαράβαλα στους δημόσιους δρόμους. Ένα πιο σύγχρονο μοντέλο, με ουσιαστικά συστήματα υποβοήθησης (π.χ. προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας), μπορεί να είναι αρωγός για έναν οδηγό.
- Αποφεύγετε τις ώρες αιχμής: Περισσότερη κίνηση, σημαίνει μεγαλύτερο άγχος και ρίσκο. Έχοντας, πλέον, συνταξιοδοτηθεί και εφόσον δεν συντρέχει ειδικός λόγος, μπορείτε να προγραμματίζετε τις μετακινήσεις σας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής.