Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Σε πλειστηριασμό η περιουσία μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας

Ελλάδα 11:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε πλειστηριασμό η περιουσία μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας

MIRROR

Σε πλειστηριασμό η περιουσία μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας

MIRROR

Έγραψαν ιστορία στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου, για πολλές δεκαετίες, με την οικονομική κρίση και το real estate να τους καταστρέφει οικονομικά…

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το «αδελφό» newsmoney, με περισσότερα από 5.000 σφυριά κάνει την είσοδό του ο Σεπτέμβριος. Ανάμεσα στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται αρκετά «βαριά ονόματα» του παρελθόντος, με τη δική τους ιστορία στο επιχειρηματικό στερέωμα όπως της της οικογένειας Κορτέση, από τις παλαιότερες στην αγορά αυτοκινήτου, που ταυτίστηκε επί δεκαετίες με τις αντιπροσωπείες της Ford και της Mazda, αναπτύσσοντας παράλληλα και πλούσια δραστηριότητα στο χώρο του εμπορικού real estate. Δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της «Στακόρ», το 2014, το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα επί της Λεωφόρου Αθηνών, βγήκε σε πλειστηριασμό στις 24 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς 19,47 εκατ. ευρώ, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Η οικογένεια Κορτέση αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο σεβαστές στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Η ιστορία τους ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο πατριάρχης της οικογένειας, Ιωάννης Κορτέσης, ιδρύει την πρώτη του επιχείρηση, εισάγοντας και διανέμοντας τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Με όραμα και καινοτομία, η επιχείρηση αναπτύσσεται ραγδαία και μέχρι τα μέσα του αιώνα καθίσταται ένας από τους κύριους παίκτες στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Στη δεκαετία του 1950, η οικογένεια Κορτέση εξασφαλίζει την αντιπροσώπευση της Ford, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, για την ελληνική αγορά. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύεται καθοριστική για την πορεία της επιχείρησης, καθώς οι πωλήσεις αυξάνονται ραγδαία. Αργότερα, η οικογένεια προσθέτει και την αντιπροσώπευση της Mazda στο χαρτοφυλάκιό της, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά με την προσφορά καινοτόμων και αξιόπιστων ιαπωνικών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Για δεκαετίες, η επιχείρηση Κορτέση αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της αυτοκίνησης, ταυτιζόμενη με την αξιοπιστία και την εξυπηρέτηση πελατών. Τα καταστήματά τους σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις γίνονται κόμβοι για τους λάτρεις του αυτοκινήτου, ενώ η οικογένεια φροντίζει να διατηρεί στενές σχέσεις με τους πελάτες της, βασιζόμενη σε ένα μοντέλο επιχείρησης που δίνει προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη και τη συνέπεια.

Η ΣΤΑΚΟΡ, η ιστορική επιχείρηση της οικογένειας Κορτέση, έχασε την αντιπροσωπεία της Ford στην Ελλάδα το 2005. Η απώλεια αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα μιας σειράς αλλαγών στην επιχειρηματική στρατηγική της Ford Ευρώπης.

Η Ford, βλέποντας την ανάγκη για μια πιο κεντρική και ενοποιημένη διαχείριση των αντιπροσωπειών της στην Ευρώπη, αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τη ΣΤΑΚΟΡ.

Advertisement

Η απώλεια της αντιπροσωπείας αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα για τη ΣΤΑΚΟΡ, η οποία για πολλές δεκαετίες είχε ταυτιστεί με το όνομα Ford στην Ελλάδα. Η αλλαγή αυτή, συνδυαζόμενη με την ευρύτερη οικονομική κρίση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στη χώρα, οδήγησε σε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες για την επιχείρηση.

Η οικονομική κρίση λοιπόν που έπληξε την Ελλάδα χτύπησε δραματικά την αγορά αυτοκινήτου, με τις πωλήσεις να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Η μείωση των εισοδημάτων και η αβεβαιότητα στην αγορά οδήγησαν σε δραστική μείωση της ζήτησης για νέα αυτοκίνητα. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, οι οικονομικές δυσκολίες έγιναν ανυπέρβλητες.

Advertisement

Το 2013, η ιστορική επιχείρηση της οικογένειας Κορτέση αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση. Οι λόγοι ήταν πολλαπλοί: η συρρίκνωση της αγοράς, τα αυξανόμενα χρέη και η αδυναμία αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης. Η πτώχευση σήμανε το τέλος μιας εποχής για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου, καθώς ένας από τους παλαιότερους και πιο αξιόπιστους παίκτες της αποχώρησε από τον κλάδο.

Η οικογένεια Κορτέση, παρά την οικονομική αυτή αποτυχία, παραμένει σύμβολο επιχειρηματικής αριστείας και πρωτοπορίας για πολλές δεκαετίες. Η κληρονομιά τους στον χώρο του αυτοκινήτου εξακολουθεί να αναγνωρίζεται και να τιμάται από τους παλαιότερους πελάτες και συνεργάτες τους.