MIRROR

Μετά από 25 χρόνια πυραυλική επίθεση από το Πολεμικό Ναυτικό

Ελλάδα 17:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μετά από 25 χρόνια πυραυλική επίθεση από το Πολεμικό Ναυτικό

MIRROR

Μετά από 25 χρόνια πυραυλική επίθεση από το Πολεμικό Ναυτικό

MIRROR

Μετά από πολλά χρόνια, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει και πάλι πυραυλικές δοκιμές με τους πυραύλους Harpoon.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα οι φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ» θα εκτοξεύσουν πυραύλους Harpoon (και όχι μόνο) εναντίον ενός παροπλισμένου πλοίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, σε μια διαιαίτερα δυναμική άσκηση.

Οι βολές Harpoon αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος βολών πυραύλων που θα πραγματοποιηθούν από Μονάδες του Στόλου που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή. Το Πολεμικό Ναυτικό δοκιμάζει και ελέγχει τα πυραυλικά του συστήματα, σε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που αποσκοπεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα ισχύος και ετοιμότητας. Η δοκιμή όλων των όπλων της «φαρέτρας» του Στόλου σε διάστημα 48 ωρών στην ίδια περιοχή γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί σημαντικό στοίχημα για το Ναυτικό Επιτελείο.

Ήδη στο Ιόνιο βρίσκονται τα πλοία που θα πραγματοποιήσουν τις βολές. Σήμερα θα εκτελεστούν οι βολές αντιαεροπορικών πυραύλων, όπως το ESSM από τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», βλημάτων Sea Sparrow από δύο φρεγάτες κλάσης S και βλημάτων RAM από δύο Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων SUPER VITA (Vosper). Στόχοι θα είναι μικρού μεγέθους μη επανδρωμένα αεροχήματα, που θα απογειωθούν από Αεροπορική Βάση στη Δυτική Ελλάδα και θα κατευθυνθούν προς την περιοχή της άσκησης.

Advertisement
Advertisement

Αύριο προγραμματίζεται η εκτόξευση πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, με τις φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ» να εξαπολύουν τους Harpoon προς στόχο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά, ακολουθούμενη από την εκτόξευση πυραύλου EXOCET block II από πυραυλάκατο SUPER VITA.

Όλες οι βολές θα πραγματοποιηθούν με σενάριο υψηλής δυσκολίας, με τους πυραύλους να αλλάζουν συνεχώς πορεία και να κινούνται σε πολύ χαμηλά ύψη για να αποφύγουν αντίμετρα και αναχαίτιση. Επιπλέον, θα γίνουν βολές πυραύλων Maverick από μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Advertisement