Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Είναι ενεργό το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

Ελλάδα 4:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι ενεργό το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

MIRROR

Η εντονότατη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων τριών ημερών στην περιοχή της Σαντορίνης, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία, κυρίως για το ηφαίστειο. Όμως θεωρείται ενεργό από τους επιστήμονες;

Advertisement
Advertisement

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα ηφαίστεια στον κόσμο, με ιστορία εκρήξεων που έχουν διαμορφώσει το νησί και έχουν επηρεάσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η πιο γνωστή και καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, γνωστή ως Μινωική έκρηξη, συνέβη γύρω στον 16ο αιώνα π.Χ. Αυτή η έκρηξη είχε δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας (VEI) 7, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στην ανθρώπινη ιστορία.

Σήμερα, το ηφαίστειο της Σαντορίνης θεωρείται ενεργό από τους επιστήμονες. Συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, μαζί με την Αίτνα στην Ιταλία. Αν και η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 1950, η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή δείχνει ότι το ηφαίστειο βρίσκεται σε κατάσταση ηφαιστειακής ηρεμίας αλλά όχι αδρανοποίησης.

Γιατί θεωρείται ενεργό;

  1. Συνεχής σεισμική δραστηριότητα: Το ηφαίστειο παρουσιάζει περιοδικά αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, όπως αυτή του 2011-2012, που ανησύχησε τους επιστήμονες αλλά δεν οδήγησε σε έκρηξη.
  2. Θερμές πηγές και εκπομπή αερίων: Στη Νέα και Μικρή Καμένη, εκλύονται ηφαιστειακά αέρια (κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου), γεγονός που δείχνει ότι ο μαγματικός θάλαμος είναι ακόμα ενεργός.
  3. Παραμόρφωση του εδάφους: Κατά καιρούς καταγράφεται διόγκωση του εδάφους στη Νέα Καμένη, ένδειξη ότι υπάρχει κίνηση μάγματος σε βάθος.
  4. Παρακολούθηση από επιστήμονες: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρακολουθείται στενά από το Ινστιτούτο Γεωδυναμικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και από διεθνείς επιστημονικές ομάδες.
Advertisement
Advertisement

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης;

Αν και η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα έχει αυξηθεί, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο, η κατάσταση παρακολουθείται διαρκώς μέσω δικτύου σεισμογράφων, GPS και ανάλυσης των ηφαιστειακών αερίων.

Η έκρηξη του 1950 οδήγησε στη δημιουργία της σημερινής καλντέρας και είχε σημαντικές επιπτώσεις:

  • Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις: Η έκρηξη εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας κλιματικές αλλαγές και ψύχρανση του κλίματος. Επιπλέον, δημιούργησε τσουνάμι που έπληξαν τις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα την Κρήτη, προκαλώντας καταστροφές σε παράκτιους οικισμούς.
  • Επιπτώσεις στον Ανθρώπινο Πολιτισμό: Η Μινωική έκρηξη θεωρείται ότι συνέβαλε στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού λόγω των άμεσων καταστροφών και των έμμεσων επιπτώσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές αναταραχές.
Advertisement

Μεταγενέστερες Εκρήξεις

Μετά τη Μινωική έκρηξη, το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρέμεινε ενεργό, με αρκετές εκρήξεις καταγεγραμμένες στην ιστορία:

  • 726 μ.Χ.: Ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι το καλοκαίρι του 726 μ.Χ., η θάλασσα μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης άρχισε να βράζει, συνοδευόμενη από πυροκλαστικές εκρήξεις. Μεγάλοι όγκοι ελαφρόπετρας εκτοξεύτηκαν, καλύπτοντας τη θάλασσα σε μεγάλη έκταση.
  • 1570-1573 μ.Χ.: Σημειώθηκε έκρηξη που οδήγησε στη δημιουργία της νησίδας Μικρή Καμένη.
  • 1925-1928 μ.Χ.: Μια σειρά εκρήξεων δημιούργησε τη νησίδα Νέα Καμένη.
  • 1939-1941 μ.Χ.: Νέες εκρήξεις επέκτειναν τη Νέα Καμένη.
  • 1950 μ.Χ.: Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα του 20ού αιώνα στη Σαντορίνη, με μικρής κλίμακας έκρηξη στη Νέα Καμένη.
Advertisement

Σύγχρονη Δραστηριότητα

Το ηφαίστειο παραμένει ενεργό, με περιοδικές φάσεις διέγερσης. Το 2011είχε καταγραφέι και τότε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και παραμόρφωση του φλοιού στη Νέα Καμένη, χωρίς όμως να οδηγήσει σε έκρηξη.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είναι ανενεργό. Βρίσκεται σε φάση ηφαιστειακής ηρεμίας, αλλά οι επιστήμονες το παρακολουθούν στενά λόγω της πιθανότητας μελλοντικής έκρηξης, η οποία ωστόσο δεν θεωρείται άμεση.

Advertisement