Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο

Ελλάδα 19:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο

MIRROR

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο

MIRROR

Τα σχέδια για ένα ακόμα αεροπλανοφόρο αποκαλύφθηκαν…

Advertisement
Advertisement

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τουρκία ξεκίνησε ένα σχέδιο ενίσχυσης του ναυτικού της, «προκειμένου να αυξήσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας στην ανοικτή θάλασσα» όπως είχε πει ο τότε Αρχηγός του ναυτικού. Το αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU κατασκευάστηκε με 70% τοπική παραγωγή και προστέθηκε στο απόθεμα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στις 10 Απριλίου 2023.

Τότε ειπώθηκε ότι μετά το TCG ANADOLU θα παραχθεί ένα νέο και μεγαλύτερο πλοίο. Στις 3 Ιανουαρίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, ελήφθη απόφαση για την έναρξη της “φάσης σχεδιασμού του νέου αεροπλανοφόρου”. Η Διεύθυνση Γραφείου Σχεδιαστικού Έργου της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων δημιούργησε μια Ομάδα Εργασίας Εγχώριου Αεροπλανοφόρου με 110 άτομα προσωπικό.

Εθνικό σχέδιο αεροπλανοφόρου
Στο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, το αεροπλανοφόρο προβλέπεται να διαθέτει μια ενιαία νησίδα, μια ράμπα άλματος, δύο ανελκυστήρες και τρία σημεία άλματος, εκ των οποίων τα δύο είναι αεριωθούμενα, και απογείωση αεροσκαφών STOBAR (short landing and landing with barrier stop).

Advertisement
Advertisement

Για την αεροπορική πτέρυγα του εγχώριου αεροπλανοφόρου, η DPO συνεργάζεται με την Baykar και την TAI.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν, το Τουρκικό αεροπλανοφόρο είναι παρόμοιο σε μέγεθος με τα βρετανικά αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανό να φιλοξενούν έως 40 αεροσκάφη.

Χαρακτηριστικά του εγχώριου αεροπλανοφόρου:
Μήκος: 285 μέτρα
Πλάτος 72 μέτρα
Βύθισμα: 10,1 μέτρα
Εκτόπισμα: 60.000 τόνοι
Ταχύτητα 25 κόμβοι
Κύρια κίνηση COGAG, 4 μηχανές αεριοστροβίλων