Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Γιατί αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για ηχεία και ακουστικά

Ελλάδα 18:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για ηχεία και ακουστικά

MIRROR

Γιατί αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για ηχεία και ακουστικά

MIRROR

Γιατί, πέραν δυσνόητων τεχνικών προδιαγραφών και περισπούδαστων αναλύσεων, τη διαφορά την ακούς (και γουστάρεις).

Advertisement
Advertisement

Και υπάρχουν τραγούδια αναφοράς, όπως το θρυλικό Sultans of Swing των Dire Straits, τα οποία προσφέρονται για δοκιμές. Btw, σχετικές λίστες θα βρεις σε όλες τις πλατφόρμες streaming μουσικού περιεχομένου. Γιατί τα ηχεία, συνήθως πια σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, τα παντρεύεσαι. Και το κάτι παραπάνω που θα δώσεις και θα πάρεις δεν έχει να κάνει μόνο με τα watt και το μέγεθος (που ως γνωστόν και αυτό πάντα μετράει), αλλά και τον αριθμό, την κατανομή και την τοποθέτηση μέσα στην καμπίνα.

Γιατί στα ακουστικά τη διαφορά τη νιώθεις μόλις τα φορέσεις, πριν ακόμα κάνεις τη σύνδεση και ανεβάσεις την ένταση. Έχει να κάνει και με την εφαρμογή, το πόσο καλά κάθονται στο αυτί, το πώς δεν γλιστράνε με το παραμικρό και δεν σου προκαλούν ενόχληση, που θα σε κάνει κάθε λίγο να τα βγάζεις και να τα ξαναφοράς.

Γιατί, ειδικά στα ακουστικά που ενσωματώνουν τεχνολογίες μείωσης του περιβάλλοντος θορύβου, η διαφορά στο πώς ακούς και στο πώς σε ακούνε (αν έχουν και μικρόφωνα) είναι πραγματικά μεγάλη.

Advertisement
Advertisement

Γιατί στα ηχεία -φορητά, βιβλιοθήκης, δαπέδου, ασύρματα ή ενσύρματα- οι διαφορές στα μπάσα και τα πρίμα, δηλαδή τις συχνότητες που διαχωρίζει πιο διακριτά το αυτί μας, είναι τόσο ξεκάθαρες, που δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

Γιατί σε κάθε πακέτο ηχείων, στο αυτοκίνητο, το σπίτι ή το γραφείο, αν προσθέσεις και ένα κατάλληλο subwoofer, για την αναπαραγωγή των πιο χαμηλών συχνοτήτων, τότε τη διαφορά την αισθάνεσαι!

Γιατί στα ακριβότερα ηχεία χρησιμοποιούνται καλύτερης ποιότητας υλικά στα μεγάφωνα, το περίβλημα, την καμπίνα (π.χ. από συμπαγές ξύλο), τους ακροδέκτες και τα άλλα εξαρτήματα. Έχουν ποιοτικότερη κατασκευή και συναρμολόγηση, μειωμένους τριγμούς και ανεπιθύμητους συντονισμούς, οπότε προσφέρουν πιο ακριβή και καθαρό ήχο, σε ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων.

Advertisement

Γιατί, για να μπούμε λίγο πιο βαθιά στο θέμα, στα καλύτερα ηχεία (και ακουστικά) χρησιμοποιούνται ισχυρότεροι μαγνήτες (νεοδυμίου), οι οποίοι παρέχουν καλύτερο έλεγχο στην κίνηση της μεμβράνης, οδηγώντας σε πιο ακριβή αναπαραγωγή του ήχου.

Γιατί εν τέλει στον ήχο ισχύει το ό,τι πληρώσεις παίρνεις.

Advertisement