Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Toyota: Σκέφτεται να επιστρέψει στην F1;

Ελλάδα 5:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota: Σκέφτεται να επιστρέψει στην F1;

FORMULA 1

Toyota: Σκέφτεται να επιστρέψει στην F1;

FORMULA 1

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο ιαπωνικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην F1 το συντομότερο δυνατόν.

Advertisement
Advertisement

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο σκέφτεται να συνεργαστεί με την Haas F1 Team από το 2025 κιόλας. Αυτό -σύμφωνα με το site, Formula.hu– θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή των Ιαπώνων στην κορυφαία κατηγορία μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Toyota αρχικά θα είναι χορηγός της Haas κατά τα πρότυπα της συνεργασίας που είχαν η Alfa Romeo με την Sauber μέχρι και πέρσι. Ωστόσο η εμπλοκή της στον τεχνικό τομέα θα αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο. Η αρχή μπορεί να γίνει στον τομέα του σασί, το οποίο κατασκευάζεται μέχρι και σήμερα από την Dallara για λογαριασμό της Haas.

Η Toyota διαθέτει μία υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα στην Κολωνία, την οποίαν κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει πολλές ομάδες της F1. Θα μπορούσε η Haas να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την σήραγγα αυτή για τα δικά της μονοθέσια.

Μακρά ιστορία

Advertisement
Advertisement

Οι της Toyota επιθυμούν, όμως, να συνδράμουν και με τεχνικό προσωπικό στην φημολογούμενη μελλοντική συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα το κατά πόσον οι Ιάπωνες θα προλάβουν να φτιάξουν δική τους PU. Πάντως, δεν απομένει πολύς χρόνος μέχρι το 2026 και λογικά, δύσκολα η Toyota θα προλάβει να αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η Toyota έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες μηχανοκίνητου αθλητισμού με αξιοσημείωτη επιτυχία. Το μόνο πρωτάθλημα που… της διέφυγε ήταν εκείνο της F1. Οι Ιάπωνες είχαν συμμετάσχει με την δική τους πλήρως εργοστασιακή ομάδα από το 2002 έως και το 2009.

Παρά τα τεράστια κεφάλαια που διέθεσαν, όμως, κατόρθωσαν να κατακτήσουν μόλις 3 pole positions σε 8 χρόνια. Με την δημοτικότητα της F1 να αυξάνεται συνεχώς και την ανταγωνίστρια, Honda, να θεωρείται σίγουρη για το 2026, η Toyota δεν θέλει να μείνει έξω από τον χορό. Μένει να φανεί το εάν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες εισόδου της στην F1 και το πόσο επιτυχημένη θα είναι αυτή.