Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Σουλαγιέμ: Τα γυρίζει για Andretti

Ελλάδα 8:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σουλαγιέμ: Τα γυρίζει για Andretti

FORMULA 1

Σουλαγιέμ: Τα γυρίζει για Andretti

FORMULA 1

Ο πρόεδρος της FIA ήταν μέχρι πρότινος ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Andretti στην προσπάθειά της για είσοδο στο πρωτάθλημα. Αυτό, όμως, μάλλον δεν ισχύει πια.

Advertisement
Advertisement

Η FIA είχε εγκρίνει την Andretti ως την 11η συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 από το 2025. Ωστόσο η αμερικανική ομάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία από την κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, Liberty Media.

Τόσο η Liberty όσο και οι 10 ήδη συμμετέχουσες ομάδες αντιτίθενται στην αύξηση του αριθμού των συμμετοχών. Οι λόγοι είναι προφανώς οικονομικοί, καθώς προβλέπεται ότι το μερίδιο της κάθε ομάδας από το prize pool της F1 θα μειωθεί με την αύξηση των ομάδων. Όμως ο Σουλαγιέμ παρέμενε στο πλευρό της Andretti όλο αυτό το διάστημα προσφέροντας δημόσια την στήριξή του.

Αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει πια. Μετά το GP του Μονακό, ο Σουλαγιέμ -ο οποίος ήταν παρών εκεί- προχώρησε σε αλλαγή στάσης. Ο πρόεδρος της FIA παρότρυνε την Andretti να αγοράσει κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Αυτή ήταν και η γραμμή της Liberty και των ομάδων όλο αυτό το διάστημα.

Advertisement
Advertisement

«Το να αυξήσουμε τις συμμετοχές στο πρωτάθλημα δεν είναι παράτυπο. Προβλέπεται ότι μπορούμε να έχουμε μέχρι και 12 ομάδες στο grid. Και είμαι σίγουρος ότι τόσο η FOM όσο και η Liberty θα επιθυμούσαν να δουν περισσότερες ομάδες στο πρωτάθλημα» δήλωσε ο Σουλαγιέμ.

«Ωστόσο θα συμβούλευα την Andretti να αγοράσει κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες και να μην έρθει ως η 11. Τι θα ήταν προτιμότερο; Να έχουμε 11 ομάδες απλά για να πούμε ότι μεγάλωσε ο αριθμός τους ή να έχουμε 10 δυνατές;» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της FIA.

Μόνο μια επιλογή

Η μόνη ομάδα που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αγοράσει ο Μάικλ Αντρέτι θα ήταν η Haas. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, η ομάδα Stewart-Haas στο NASCAR ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της μετά την ολοκλήρωση αυτής της σεζόν.

Advertisement

Αυτή η κίνηση μπορεί να μαρτυρά οικονομικά προβλήματα στον οργανισμό του Τζιν Χάας. Μπορεί ωστόσο να σημαίνει και το ότι η Haas θέλει να επικεντρωθεί στην ομάδα που διατηρεί στην F1.

Σίγουρα ένα όνομα όπως αυτό της Andretti θα έδινε μεγαλύτερο πρεστίζ στο πρωτάθλημα σε σχέση με εκείνο της Haas. Ωστόσο είναι αμφίβολο το εάν ο Τζιν Χάας θα ήθελε όντως να πουλήσει την ομάδα του.

Advertisement

Όπως και να έχει το πράγμα αυτή δεν είναι και η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τον Μάικλ Αντρέτι. Ιδίως από την στιγμή που η ομάδα του έχει επενδύσει σημαντικά στις νέες της εγκαταστάσεις στην Αγγλία. Επιπλέον, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Πατ Σίμοντς -πολύπειρου μηχανικού ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργαζόταν για την FIA- σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.