Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Σάφναουερ: Πλήρωνα από την τσέπη μου τους εργαζόμενους στην Force India

Ελλάδα 18:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάφναουερ: Πλήρωνα από την τσέπη μου τους εργαζόμενους στην Force India

FORMULA 1

Σάφναουερ: Πλήρωνα από την τσέπη μου τους εργαζόμενους στην Force India

FORMULA 1

Ο πρώην επικεφαλής των Force India και Alpine αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες από την διαχρονικά προβληματική λειτουργία των δύο ομάδων.

Advertisement
Advertisement

Ο Σάφναουερ εργαζόταν στην Force India από τον Οκτώβριο του 2009. Παρέμεινε στην ομάδα ακόμη και μετά την αγορά της από τον Λόρενς Στρολ το 2018.

Παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα που είχε η ομάδα του Βιτζάι Μαλία, έδινε συνεχώς την εντύπωση ότι φλέρταρε με… την οικονομική καταστροφή. Και ο Σάφναουερ, μιλώντας στο podcast High Performance, επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του την παραπάνω αίσθηση.

Ο Ρουμανοαμερικανός αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του δύο φορές τους μισθούς των εργαζομένων της ομάδας. Αιτία ήταν η έλλειψη ρευστότητας του οργανισμού, ο οποίος στα μέσα του 2018 θα έμπαινε υπό εκκαθάριση και θα εξαγοραζόταν (κοψοχρονιά) από τον Στρολ.

Advertisement
Advertisement

«Δύο φορές χρειάστηκε να πληρώσω από δικά μου λεφτά. Ήταν εξαψήφια ποσά. Περιμέναμε πληρωμή από την F1, αλλά η προθεσμία καταβολής των μισθών ήταν νωρίτερα. Θα μπορούσα να έλεγα “ας περιμένουν να πληρωθούμε” αλλά δεν το έκανα. Ήξερα πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να πληρώνονται στην ώρα τους» θυμήθηκε ο Σάφναουερ.

«Πλήρωσα με δικά μου λεφτά αλλά και με την βοήθεια του συνεταίρου μου στην Soft Pauer (σ.σ. εταιρία λογισμικού). Ήταν μια περίπτωση τύπου: Τα λεφτά από την F1 θα μπουν σε πέντε ημέρες, ας πούμε την Παρασκευή, αλλά οι μισθοί έπρεπε να έχουν καταβληθεί έως την Τετάρτη πριν. Οπότε πήραμε ένα μικρό ρίσκο» συμπλήρωσε.

Προβληματική η Alpine

Ο Σάφναουερ μεταπήδησε το 2022 στην Alpine στον ρόλο του επικεφαλής. Θα αποχωρούσε, όμως, μετά το βελγικό GP του 2023. Στην αποχώρησή του συνέβαλαν τόσο οι γκέλες με Πιάστρι-Αλόνσο όσο και τα άσχημα αποτελέσματα της ομάδας.

Advertisement

«Ενημερώθηκα για την απόλυσή μου από κλήση στο zoom, μία εβδομάδα πριν ανακοινωθεί επίσημα. Με είχε καλέσει το τμήμα προσωπικού από το γκρουπ Renault, όχι ο CEO ή κάποιο άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος» αποκάλυψε.

«Από την αρχή ήταν προβληματική η κατάσταση. Τα τμήματα οικονομικών, επικοινωνίας και μάρκετινγκ δεν έδιναν αναφορά σε εμένα αλλά στην Renault. Πίστευα ότι θα μπορούσα να φτιάξω την κατάσταση αλλά έκανα λάθος» σημείωσε.

Advertisement

Για την υπόθεση Πιάστρι είπε: «Οι υπεύθυνοι για την υπογραφή συμβολαίου δεν είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα, προτού εγώ πάω στην ομάδα. Το λάθος είχε γίνει ήδη. Δεν με είχαν ενημερώσει και μετανιώνω που δεν το έλεγξα προσωπικά».

«Στην Alpine υπάρχουν πολλοί που νοιάζονται μόνο για τις καριέρες τους, όχι για τα αποτελέσματα της ομάδας. Και η παρουσία της ομάδας τα τελευταία χρόνια ήταν σκέτη καταστροφή. Όχι επειδή έφυγα εγώ, αλλά επειδή πολλοί ικανοί άνθρωποι έφυγαν» συμπλήρωσε ο Σάφναουερ.