Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Πώς να χάσετε τις εντυπώσεις: Ένας οδηγός για επικεφαλής ομάδων (+video)

Ελλάδα 15:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς να χάσετε τις εντυπώσεις: Ένας οδηγός για επικεφαλής ομάδων (+video)

FORMULA 1

Πώς να χάσετε τις εντυπώσεις: Ένας οδηγός για επικεφαλής ομάδων (+video)

FORMULA 1

Κανονικά η σημερινή θα έπρεπε να είναι μία ημέρα γιορτής για την McLaren έπειτα από το εμφατικό 1-2 στο Hungaroring. Αλλά η βρετανική ομάδα κατόρθωσε να την μετατρέψει σε ημέρα προβληματισμού.

Advertisement
Advertisement

Οι MCL38 ήταν σε δική τους κλάση στην Ουγγαρία. Τόσο υπό συνθήκες κατατακτήριων όσο και υπό συνθήκες αγώνα, οι Νόρις και Πιάστρι είχαν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι του Μαξ Φερστάπεν και των υπολοίπων.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει, λοιπόν, το πάρτι της McLaren χθες; Μηχανική αστοχία, λάθος οδηγού, ατυχία με κάποιο Safety Car, καιρικές μεταβολές, πτώση μετεωρίτη; Εάν είχατε ποντάρει σε κάποιο από τα παραπάνω θα είχατε χάσει. Επειδή η McLaren, όπως όλα δείχνουν, δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για να μπει σε δύσκολη θέση. Τα καταφέρνει μια χαρά και μόνη της.

Για μία ομάδα η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από όλες την σύγχρονη εποχή της F1 (προσέλκυση χορηγών, δραστηριότητα στα social media, πολιτική ορθότητα κλπ), το χθεσινό GP ήταν ένας επικοινωνιακός κόλαφος. Ένα αυτογκόλ το οποίο, όσο και εάν προσπαθήσουν ο Ζακ Μπράουν και η ομάδα του να μας πείσουν για το αντίθετο, έχει ήδη περάσει στο πάνθεο των «τι στην ευχή ήταν αυτό;» στιγμών της F1.

Advertisement
Advertisement

Κανονικά θα έπρεπε σήμερα να γράφουμε για την πρώτη νίκη του Πιάστρι. Ενός εξαιρετικά ταλαντούχου και απίστευτα ψύχραιμου νεαρού οδηγού. Ωστόσο η McLaren προτίμησε να τραβήξει επάνω της τα βλέμματα, με τα όσα έπραξε στο τελευταίο σκέλος του αγώνα. Οπότε κι εμείς δε θα χαλάσουμε το χατίρι των ανθρώπων της.

Το σκηνικό

Ο Νόρις ήταν ο ταχύτερος οδηγός της McLaren στην Ουγγαρία. Από την αρχή του τριημέρου ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τον Πιάστρι. Αλλά η διαφορά δεν ήταν μεγάλη. Ο Όσκαρ είχε καλές πιθανότητες για τη νίκη εάν εκτελούσε σωστά στις κρίσιμες φάσεις του αγώνα.

Αυτό ακριβώς έπραξε ο νεαρός Αυστραλός όταν πήρε την εσωτερική του teammate του στην εκκίνηση. Στην συνέχεια εκτέλεσε ένα mega, πρώτο stint εκμεταλλευόμενος τον ανοιχτό ορίζοντα, ο οποίος μετράει πολύ σε πίστες όπως το Hungaroring ή το Μονακό.

Advertisement

Παρά το ότι σταμάτησε μετά τον Νόρις για τη σκληρή γόμα βγήκε και πάλι μπροστά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο οδηγών μεγάλωνε και στις αρχές του δεύτερου stint. Ώσπου ο Πιάστρι έκανε λάθος στον 33ο γύρο που έφερε τον Λάντο πολύ κοντά του και προκάλεσε… νευρικό κλονισμό στο pitwall.

Στο σημείο εκείνο τα δεδομένα για την McLaren είχαν ως εξής: Οι δύο οδηγοί διέθεταν από ένα σετ χρησιμοποιημένης μέσης γόμας. Η ομάδα δεν ήθελε να ρισκάρει και προσπαθούσε να μειώσει τη διάρκεια του τελευταίου stint, καθυστερώντας τα pit-stops. Εν τω μεταξύ ο Χάμιλτον είχε σταματήσει ήδη και -θεωρητικά- απειλούσε με undercut την McLaren του Νόρις.

Φοβική προσέγγιση

Advertisement

Στην ανάλυσή μας για το βρετανικό GP είχαμε επικρίνει την πολλές φορές φοβική προσέγγιση της McLaren σε θέματα στρατηγικής. Ήταν αυτή ακριβώς η προσέγγιση που κόστισε στον Λάντο τη νίκη στο Σίλβερστοουν.

Απλώς τότε υπήρχε ίσως το ελαφρυντικό του ότι η McLaren αντιμετώπιζε σοβαρό ανταγωνισμό από τις Mercedes και Red Bull. Ωστόσο στην Ουγγαρία δεν υπήρξε ποτέ ΚΑΜΙΑ απολύτως απειλή για τις McLaren.

Στον 45ο γύρο -όταν και σταμάτησε ο Νόρις για να καλύψει τον Χάμιλτον- ο οδηγός της Mercedes ήταν πάνω από 5 δευτερόλεπτα (αφαιρώντας τον χρόνο καθυστέρησης στα pits) πίσω από την McLaren με τον αριθμό 4. Η απειλή του undercut από τον Χάμιλτον ήταν μόνο στο μυαλό των ανθρώπων της McLaren.

Advertisement

Πολύ απλά έπρεπε να φωνάξουν πρώτα τον Πιάστρι, στον επόμενο γύρο τον Νόρις και οι δύο οδηγοί θα ολοκλήρωναν χωρίς δράματα ένα άνετο 1-2. Επιπλέον, καλό θα ήταν η -δεύτερη πλέον στη βαθμολογία- McLaren να δείχνει μεγαλύτερη πίστη στην ικανότητα διαχείρισης ενός σετ ελαστικών από τους οδηγούς της.

Αντ’ αυτού η McLaren φώναξε πρώτα τον Νόρις και δύο γύρους αργότερα τον Πιάστρι. Στον Αυστραλό επικοινώνησαν, μάλιστα, ότι καθυστέρησαν την δεύτερη στάση του για να εξασφαλίσουν ότι ο… Φερστάπεν δεν θα τους απειλούσε στο τέλος. Πάλι καλά που δεν έφτιαξαν τη στρατηγική τους με γνώμονα τον αγώνα των Alpine.

Χαρακτήρας

Εν τέλει έπειτα από αρκετά λεπτά γραφικότητας στο team radio (πρώτης τάξεως υλικό για το Drive to Survive) ο Λάντο έκανε στην άκρη για τον Όσκαρ. Φυσικά δεν το έπραξε ελαφρά τη καρδία. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Και είμαστε σίγουροι ότι πολλοί άλλοι οδηγοί δεν θα είχαν κάνει το ίδιο στη θέση του.

Από την άλλη ο Όσκαρ -του οποίου οι σφυγμοί δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν τους 80 ανά λεπτό- ήταν και πάλι τέρας ψυχραιμίας. Θα μπορούσε πολύ ευκολά να κάνει κάποιο λάθος μέσα στην πίεση της κατάστασης το οποίο να του στερούσε την παρθενική του νίκη. Δεν το έπραξε, όμως.

Με λίγα λόγια οι οδηγοί της McLaren έδειξαν χαρακτήρα. Χαρακτήρα τον οποίον δεν έχει διαμορφώσει ακόμη η ομάδα τους. Το μονοθέσιο και οι οδηγοί είναι έτοιμοι για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Δυστυχώς, όμως, η McLaren δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Θα ήταν σκληρό αλλά αποδεκτό εάν ο Στέλα αποφάσιζε να αλλάξει θέσεις στους οδηγούς του, λόγω των θέσεων τους πρωτάθλημα οδηγών. Να έλεγε στον Όσκαρ: «ο Λάντο είναι σε καλύτερη θέση για το πρωτάθλημα και αυτή είναι η επιθυμία της ομάδας». Καλύτερα αυτό παρά ατάκες τύπου «θα χρειαστείς την ομάδα, σκέψου όλα τα briefings τις Κυριακές» κλπ.

Η McLaren έχει βρεθεί σε μία εξαιρετικά ευτυχή συγκυρία για εκείνη, χάρη στην σκληρή δουλειά που έχουν κάνει οι άνθρωποί της. Έχει έρθει ο καιρός να βγει από την φούσκα των social media και των επικοινωνιακών παιχνιδιών και να πάει για το πρωτάθλημα. Οι ευκαιρίες αυτές δεν κρατούν για πάντα στην F1…