Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Νιούι: Έτσι δαιμονοποίησαν Μαξ και Σεμπ!

Ελλάδα 20:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νιούι: Έτσι δαιμονοποίησαν Μαξ και Σεμπ!

FORMULA 1

Νιούι: Έτσι δαιμονοποίησαν Μαξ και Σεμπ!

FORMULA 1

Μπορεί ο Άντριαν Νιούι να είναι Βρετανός και να εργάστηκε σε όλη του την καριέρα για βρετανικές ομάδας. Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε από το να καταδείξει το… θεάρεστο έργο των βρετανικών media εδώ και πολλά χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Τι κοινό έχουν οι Μίχαελ Σουμάχερ, Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπάστιαν Φέτελ και Μαξ Φερστάπεν εκτός του ότι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές; Μα το ότι έχουν βρεθεί όλοι τους κατά καιρούς στο στόχαστρο των βρετανικών ή βρετανόφιλων media που καλύπτουν την F1.

Και αυτό δεν το πιστεύουμε μόνο εμείς αλλά και ο Άντριαν Νιούι! Μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας του με την Aston Martin, ο Βρετανός, αναμενόμενα, μίλησε σε πολλές τηλεοπτικές και διαδικτυακές εκπομπές. Ένα εξ αυτών ήταν και το High Performance Podcast.

Μιλώντας στους Ντέιμιαν Χιουζ και Τζέικ Χάμφριζ, ο Νιούι δεν δίστασε να καταδείξει την μεροληψία των βρετανικών media. Ο Βρετανός στάθηκε κυρίως στις μεταδόσεις του Sky Sports F1 η οποίες εκπέμπουν παγκοσμίως και μέσα από το επίσημο site της F1.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το Νιούι η μεροληπτική κάλυψη των Grand Prix από το συγκεκριμένο δίκτυο έχει συμβάλλει σημαντικά στην δαιμονοποίηση των Μαξ Φερστάπεν και Σεμπάστιαν Φέτελ από μερίδα του κοινού.

«Πιστεύω ότι κοιτώντας απ’ έξω πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν ούτε καταλαβαίνουν πλήρως τον Μαξ Φερστάπεν, όπως συνέβαινε και με τον Σεμπάστιαν (σ.σ. Φέτελ). Κατ’ αρχάς και οι δυο τους έχουν δαιμονοποιηθεί κατά καιρούς, πράγμα που βρίσκω πολύ άδικο. Και πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει λίγο και με τα βρετανικά ΜΜΕ» δήλωσε ο Νιούι.

«Το Sky Sports F1 έχει τεράστια επιρροή παγκοσμίως. Θα έλεγα πως παρά το ότι η απήχησή του είναι διεθνής, η κάλυψη των αγώνων από το δίκτυο είναι εθνικιστική» συμπλήρωσε ο Βρετανός.

«Αντικειμενικότητα»

Advertisement

Θα πρέπει, φυσικά, να σημειώσουμε κάτι σημαντικό. Είναι απολύτως λογικό ένας Βρετανός δημοσιογράφος να υποστηρίζει Βρετανούς οδηγούς. Όπως ένας Ολλανδός υποστηρίζει τον Φερστάπεν ή ένας Ιταλός υποστηρίζει… την Ferrari.

Ωστόσο άλλο είναι το πρόβλημα με το Sky Sports F1 και τα βρετανικά media γενικότερα. Καλώς ή κακώς τα αγγλικά είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στο κοινό που παρακολουθεί F1. Κατά συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία του που διαβάζει διεθνή τύπο ή παρακολουθεί διεθνείς μεταδόσεις του σπορ, θα προστρέξει για την ενημέρωσή της σε βρετανικά ή βρετανόφιλα media.

Advertisement

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι γνωρίζουν πολύ καλά την επιρροή που έχουν στο κοινό της F1. Μερικοί εξ αυτών όντως κρατούν ένα επίπεδο αντικειμενικότητας, γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου τους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, δεν τα έχουν καταφέρει. Είτε επειδή δεν μπορούν (κατανοητό) είτε επειδή δεν θέλουν (κουτοπόνηρο).

Ορισμένοι, μάλιστα, καταντούν γραφικοί πολλές φορές με την «αντικειμενικότητα» που επιδεικνύουν. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Μίχαελ Σουμάχερ ήταν «αντιαθλητικός», η Ουγγαρία του 2007 ήταν αποκλειστικό φταίξιμο του Αλόνσο και η Μαλαισία του 2013 ήταν κάποιο τεράστιο σκάνδαλο. Αντιθέτως το Σίλβερστοουν του 2021 ήταν απλώς μία όμορφη Κυριακή του Ιουλίου. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν θα είχε νόημα να τα παραθέσουμε όλα.

Πάντως, το καλό είναι ότι επιτέλους η επίσημη F1 έχει εδώ και αρκετό καιρό μετάδοση δικής της παραγωγής στο F1TV. Παρά το ότι εκείνη γίνεται στα αγγλικά, είναι απείρως πιο αντικειμενική από του Sky Sports F1, η οποία για χρόνια ήταν η βασική της.

Advertisement