Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

McLaren: Άλλαξε την MCL39 στην Κίνα;

Ελλάδα 4:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

McLaren: Άλλαξε την MCL39 στην Κίνα;

FORMULA 1

Μπορεί ο Νόρις να είχε δηλώσει πριν το GP της Κίνας ότι η McLaren δεν θα άλλαζε την πίσω πτέρυγά της για τους νέους ελέγχους της FIA. Ωστόσο αυτό μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Advertisement
Advertisement

Αυτό υπονόησε, τουλάχιστον, ο διευθυντής του τμήματος μονοθέσιων της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Νικόλας Τομπάζης. Ο Έλληνας σχεδιαστής σημείωσε ότι 4 ή 5 ομάδες άλλαξαν τις πίσω πτέρυγές τους πριν η FIA εφαρμόσει τους αυστηρότερους ελέγχους στην Σαγκάη.

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από την Αυστραλία και την υποψία που υπήρχε στο paddock ότι κάποιες ομάδες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν εύκαμπτο στα άκρα του, πτερύγιο DRS. Το κόλπο αυτό (το διαβόητο mini-DRS) επιτρέπει στα μονοθέσια να έχουν μεγαλύτερη κλίση στο πίσω πτερύγιο χωρίς να χάνουν σε τελική ταχύτητα.

Αυτό συμβαίνει χάρη στο ότι τα άκρα του πτερυγίου αυτού κάμπτονται προς τα πάνω, όταν το μονοθέσιο ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή ταχύτητας. Έτσι η κλίση της πτέρυγας μειώνεται τεχνηέντως για όσο χρόνο το μονοθέσιο κινείται σε ευθεία με υψηλή ταχύτητα.

Advertisement
Advertisement

Η McLaren είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η περσινή MCL38 είχε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενώ στην Αυστραλία η φετινή MCL39 είχε εντυπωσιακά υψηλή τελική ταχύτητα παρά το ότι είχε αρκετά μεγάλη κλίση στην πίσω πτέρυγα.

Στον αγώνα εκείνο οι MCL39 είχαν κυριαρχήσει. Πολλοί περίμεναν ότι κάτι παρόμοιο θα βλέπαμε και στην Κίνα. Ωστόσο οι διαφορές της MCL39 με τις Ferrari και Mercedes ήταν αρκετά πιο μικρές από ότι προέβλεπαν οι περισσότεροι.

Ήταν η νέα άσφαλτος στο σιρκουί της Σαγκάης που έπαιξε ρόλο; Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες; Ή μήπως η McLaren άλλαξε την τελευταία στιγμή τις ρυθμίσεις για την πίσω πτέρυγα της MCL39;

Τέσσερις ομάδες έκαναν αλλαγές

Advertisement

Ο Τομπάζης δεν κατονόμασε τις ομάδες για τις οποίες η FIA έκανε πιο αυστηρούς τους ελέγχους ευκαμψίας των πίσω πτερυγίων. Ωστόσο κυκλοφόρησαν τα ονόματα των Alpine, Ferrari, Haas και McLaren. Εξ αυτών μόνο η πρώτη παραδέχτηκε δημοσίως ότι έκανε αλλαγές στην πίσω της πτέρυγα πριν το GP της Κίνας.

Βλέπετε για την Σαγκάη οι έφοροι της FIA αύξησαν την μάζα του έρματος που τοποθετούσαν στα άκρα των πίσω πτερυγίων. Αυτό συνέβη ώστε η μέγιστη απόσταση του πτερυγίου DRS από το κάτω πτερύγιο να μην ξεπερνάει τα 0,5 χιλιοστόμετρα. Πριν το όριο ήταν στα 2 χιλιοστόμετρα.

Advertisement

Για την Κίνα -λόγω της εσπευσμένης αλλαγής- η FIA έδωσε ένα περιθώριο απόκλισης 0,25 χιλιοστόμετρων στις ομάδες. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει στον επόμενο αγώνα της Ιαπωνίας. Εκεί το μέγιστο επιτρεπτό όριο θα είναι στα 0,5 χιλιοστά ακριβώς.

«Οι αλλαγές έγιναν όχι λόγω εξωτερικής πίεσης ή επειδή κάποια ομάδα ήρθε σε εμάς. Τις αποφασίσαμε έπειτα από τα στοιχεία που συλλέξαμε στην Αυστραλία» δήλωσε ο Τομπάζης στο the-race. «Συζητήσαμε για το εάν θα έπρεπε να φέρουμε τους πιο αυστηρούς ελέγχους στην Κίνα ή στην Ιαπωνία. Τελικά αποφασίσαμε να το πράξουμε στην Κίνα λόγω της φύσης του σιρκουί. Λόγω των μεγάλων ευθειών όλοι θα συζητούσαν για το mini-DRS εάν καθυστερούσαμε τους ελέγχους» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν η McLaren ήταν εντός του νέου ορίου των 0,75 χιλιοστόμετρων -όπως είχε ισχυριστεί ο Νόρις- ήδη από την Αυστραλία, ο Τομπάζης υπονόησε πώς μάλλον όχι. «Δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο της McLaren και δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για ομάδες. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν στα 0,75 χιλιοστόμετρα» σημείωσε.

Advertisement

Τέλος, ο Τομπάζης διαβεβαίωσε ότι όλα τα μονοθέσια πέρασαν τους νέους ελέγχους στην Κίνα. «Αυτό, όμως δεν θα είχε συμβεί εάν δεν είχαν προχωρήσει σε αλλαγές» υπογράμμισε.

Πρόβλημα για την McLaren;

Δεν είναι εύκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον οι νέοι έλεγχοι της FIA κόστισαν στην McLaren. Η Haas για παράδειγμα είχε το καλύτερο φετινό της αποτέλεσμα στην Σαγκάη. Και αυτό παρά το ότι μάλλον άλλαξε την πίσω της πτέρυγα.

Επιπλέον η Ferrari -που επίσης άλλαξε το πτερύγιο DRS- κέρδισε το Sprint με τον Χάμιλτον. Αντιθέτως η Alpine τα πήγε πολύ χειρότερα από ότι στην Αυστραλία. Οι παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση ενός μονοθέσιου F1 είναι πάρα πολλές. Και μόνο οι ίδιες οι ομάδες γνωρίζουν σε ποιον βαθμό μία οποιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει τις επιδόσεις των μονοθέσιων τους.

Πάντως είναι αλήθεια ότι περιμέναμε την MCL39 πιο ισχυρή στην Κίνα. Όχι ότι και πάλι δεν ήταν το καλύτερο μονοθέσιο, φυσικά. Στην Ιαπωνία, σε ένα σιρκουί που ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά της φετινής McLaren θα πάρουμε μερικές πιο σίγουρες ενδείξεις.

Εάν η MCL39 διαλύσει τους πάντες στην Σουζούκα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι το mini-DRS δεν ήταν τόσο κρίσιμο για την μέχρι τώρα υπεροχή της. Αν, όμως, οι διαφορές είναι μικρές όπως στην Κίνα τότε το πράγμα αλλάζει. Ίσως αυτή να είναι η απαρχή μιας περιόδου κατά την οποίαν η McLaren θα πρέπει να λύσει επειγόντως μερικά σημαντικά νέα προβλήματα.