Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ήρθε για να μείνει! (+video)

Ελλάδα 16:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ήρθε για να μείνει! (+video)

FORMULA 1

Ήρθε για να μείνει! (+video)

FORMULA 1

Ο Νόρις μπορεί να μην κέρδισε στην Ίμολα όπως είχε πράξει στο Μαϊάμι. Ωστόσο η δεύτερη θέση του στην Εμίλια-Ρομάνια ίσως να μαρτυρά περισσότερα για την άνοδο της McLaren

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε το GP του Μαϊάμι είχε αρκετές ιδιαιτερότητες οι οποίες βοήθησαν τον Λάντο να φτάσει στην τελική επικράτηση. Σίγουρα η McLaren είχε φανταστικό ρυθμό εκεί. Εντούτοις έπρεπε να μεσολαβήσει και ένα ιδιόμορφο Safety Car ώστε ο Νόρις να πάρει τη νίκη.

Στην Ίμολα η μάχη δόθηκε μεταξύ των McLaren και Red Bull επί ίσοις όροις από την αρχή του τριημέρου. Η MCL38 ήταν το πιο προβλέψιμο, πιο υπάκουο μονοθέσιο από την αρχή. Τόσο ο Νόρις όσο και ο Πιάστρι δεν συνάντησαν δυσκολίες στο να οδηγούν στο όριο, φροντίζοντας παράλληλα τα ελαστικά τους.

Αντιθέτως η RB20 αποδείχθηκε πολύ δύσκολη στην διαχείρισή της. Η Red Bull δεν μπορούσε να την σετάρει στο ιδανικό για εκείνην ύψος από το οδόστρωμα, λόγω των αρκετών ανωμαλιών στην επιφάνεια της Ίμολα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις τρεις μαλακότερες γόμες της Pirelli, προκάλεσαν πονοκέφαλο σε μηχανικούς και οδηγούς από την Παρασκευή.

Advertisement
Advertisement

Εν τέλει η Red Bull κατάφερε, έπειτα από υπερπροσπάθεια, να βρει ένα set-up με το οποίο ο Φερστάπεν, τουλάχιστον, μπορούσε να ζήσει. Η pole του Σαββάτου, βέβαια, ήταν περισσότερο έργο του Ολλανδού παρά του μονοθέσιου. Και όλοι αναρωτιούνταν για το εάν ο Μαξ θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την ισορροπία της RB20 στον αγώνα.

Οι καθοριστικές στιγμές

Αυτό τελικά όντως συνέβη. Ωστόσο δεν έγινε αντιληπτό στο ευρύ κοινό παρά μόνο στους 10 τελευταίους γύρους, όταν ο Νόρις άρχισε να μειώνει την διαφορά του από τον Φερστάπεν. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Μαξ έδειχνε ακλόνητος στην πρωτοπορία.

Όμως αυτή η εικόνα δεν ήταν αντιπροσωπευτική της πραγματικής ισορροπίας δυνάμεων. Ο Λάντο έκανε διαχείριση της C3 γόμας και είχε μεγάλο απόθεμα για τους τελευταίους γύρους. Αντιθέτως ο Μαξ οδηγούσε οριακά, ζητώντας περισσότερα από τα ελαστικά και το μονοθέσιο. Στο τέλος και τα δύο έφτασαν σε οριακό σημείο.

Advertisement

Υπήρξαν, όμως, δύο καθοριστικές στιγμές οι οποίες, τελικά, λειτούργησαν υπέρ του Μαξ. Η πρώτη ήταν στην εκκίνηση του αγώνα. Ο Φερστάπεν κατάφερε να στρίψει πριν τον Νόρις στην Tamburello και αυτό του διασφάλισε το καλύτερο δυνατό πρώτο stint.

Εάν ο Νόρις είχε περάσει μπροστά, το όποιο πλεονέκτημα του Φερστάπεν με την C4 γόμα θα είχε εκμηδενιστεί. Φυσικά εδώ φαίνεται και η σημασία της pole που κέρδισε ο Μαξ το Σάββατο.

Advertisement

Η δεύτερη καθοριστική στιγμή ήρθε στο pit-stop του Νόρις. Η McLaren φώναξε μάλλον νωρίς τον Λάντο στον 22ο γύρο. Από τη μία αυτό διευκόλυνε τον Φερστάπεν ο οποίος μπορούσε να πιέσει ελεύθερα την C4 πια.

Ακόμη χειρότερα για την McLaren, όμως, ο Λάντο βγήκε ακριβώς πίσω από την άλλη RB20 του Σέρχιο Πέρεζ. Έχασε έναν γύρο μέχρι να απαλλαγεί από εκείνην. Ένας γύρος ο οποίος θα αποδεικνυόταν καθοριστικός στη συνέχεια.

Πραγματική απειλή

Έτσι, όταν με δέκα γύρους να απομένουν, ο Λάντο έκανε την μεγάλη του επίθεση, ο Φερστάπεν είχε τον χρόνο με το μέρος του. Παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την μπαταρία της RB20 και παρά το ότι η C3 γόμα είχε πάψει να… συνεργάζεται, ο Μαξ μπορούσε να αντιμετωπίσει την απειλή του Λάντο.

Advertisement

Σίγουρα δεν ήταν σε θέση να σημειώνει τους χρόνους του Βρετανού. Ωστόσο η πρόκληση ήταν διαχειρίσιμη καθώς απέμεναν 10 και όχι 20 γύροι για την καρό σημαία. Και εδώ που τα λέμε στον Λάντο θα αρκούσε, ίσως, ένας γύρος παραπάνω για να κάνει το προσπέρασμα. Ο γύρος που έχασε πίσω από τον Πέρεζ μετά το pit-stop του.

Ο Φερστάπεν οδήγησε, φυσικά, πολύ έξυπνα στους τελευταίους γύρους. Φρέναρε λίγο πιο νωρίς στην Variante Alta όταν ο Νόρις απειλούσε να μπει στο DRS του. Έτσι έκοβε τη φόρα του Βρετανού ο οποίος δεν προλάβαινε να ρίξει την διαφορά κάτω από το δευτερόλεπτο όταν έπρεπε.

Στο τέλος ο Ολλανδός πήρε τη νίκη. Ωστόσο αυτή ήρθε πολύ πιο δύσκολα από ότι θα περίμενε κανείς. Και είναι βέβαιο, πια, ότι η απειλή της McLaren είναι πραγματική. Η MCL38 είναι το καλύτερα ισορροπημένο μονοθέσιο μετά την RB20. Ιδίως σε front-limited πίστες η McLaren μπορεί να τα βάλει πια στα ίσια με την Red Bull. Σε μία εβδομάδα στο Μονακό, η μάχη ανάμεσα στις Red Bull και McLaren αναμένεται και πάλι οριακή.