Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η ακριβής ισορροπία δυνάμεων (+video)

Ελλάδα 13:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ακριβής ισορροπία δυνάμεων (+video)

FORMULA 1

Η ακριβής ισορροπία δυνάμεων (+video)

FORMULA 1

Ο Λάντο Νόρις πιστεύει ότι θα μπορούσε να κερδίσει στην Ισπανία. Ανταποκρίνεται, όμως, αυτή του η άποψη στην πραγματικότητα; Ποια είναι η ακριβής ισορροπία δυνάμεων στο πρωτάθλημα;

Advertisement
Advertisement

Η RB20 και η MCL38 ήταν πολύ κοντά στην Ισπανία. Σε μία πίστα η οποία διαθέτει όλων των ειδών τις στροφές τα δύο πιο ισορροπημένα μονοθέσια ξεχώρισαν εμφανώς από τα υπόλοιπα.

Φυσικά το κάθε μονοθέσιο έχει διαφορετικά επιμέρους χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν και διαφορετικά προτερήματα. Για παράδειγμα η McLaren ήταν ένα πολύ πιο προσαρμοστικό μονοθέσιο στις διαφορετικές θερμοκρασίες οδοστρώματος. Πολύ πιο εύκολο στο στήσιμο του από ότι η Red Bull.

Κάτι ξέρει και ο Σέρχιο Πέρεζ επί του θέματος. Ο Μεξικανός ήταν για άλλον έναν αγώνα μια κατηγορία κάτω από τον teammate του και ανήμπορος να τον βοηθήσει στρατηγικά. Αντιθέτως ο Πιάστρι θα έπρεπε να έχει σημειώσει χρόνο πολύ κοντά σε εκείνους των Φερστάπεν-Νόρις.

Advertisement
Advertisement

Αλλά δυστυχώς για την McLaren ο Όσκαρ επέλεξε το Μοντμελό για να έχει το χειρότερο τριήμερο της φετινής του σεζόν. Αυτό ήταν ένα πλήγμα για τις ελπίδες του Νόρις. Έτσι, με τους teammates των δύο πρωταγωνιστών εκτός κάδρου, τα πάντα θα κρίνονταν από το ποιος εκ των Φερστάπεν-Νόρις θα έφτανε πιο κοντά στην τελειότητα.

Ο Νόρις την άγγιξε το Σάββατο με τον καταπληκτικό γύρο που του έδωσε την pole. Πολύ λογικά η McLaren επέλεξε να κάνει το πρώτο stint με φρέσκα soft. Το χρησιμοποιημένο σετ θα έμπαινε στο τελευταίο stint. Αντίστροφη ήταν η επιλογή της Red Bull για τον Φερστάπεν.

Οι κρίσιμοι πρώτοι γύροι

Με τα δεδομένα αυτά ο Νόρις ΈΠΡΕΠΕ να στρίψει μπροστά από τον Φερστάπεν μετά την εκκίνηση. Είχε την pole, τα πιο φρέσκα ελαστικά και επιπλέον η McLaren ήταν πάντα ταχύτερη της Red Bull στο τέλος του stint. Ή αλλιώς κρατούσε περισσότερο ελαστικό, πράγμα που της έδινε στρατηγική ευελιξία.

Advertisement

Από την άλλη η Red Bull ήταν πάντα πιο δυνατή από την McLaren στους πρώτους γύρους του stint, ιδίως με την μαλακή γόμα. Θεωρητικά ο Φερστάπεν θα είχε ένα μειονέκτημα στην αρχή του αγώνα έναντι του Νόρις. Αλλά οι της Red Bull πόνταραν σε ένα πολύ δυνατό τελευταίο stint και -φυσικά- σε undercut το οποίο ευνοεί ιδιαίτερα η πίστα της Καταλούνια.

Ο Μαξ ξεκίνησε λίγο καλύτερα από τον Λάντο. Ωστόσο ο Νόρις έδειξε ότι θα μπορούσε να παραμείνει μπροστά του στην πρώτη στροφή. Ώσπου ήρθε ως… τορπίλη ο Ράσελ περνώντας και τους δύο και κάπου εκεί τα δεδομένα άλλαξαν άρδην.

Advertisement

Ο Νόρις έπρεπε να σηκώσει το πόδι του από το γκάζι και ο Φερστάπεν τον πέρασε. Δύο γύρους αργότερα ο Μαξ θα περνούσε εύκολα και τον Ράσελ, με την Mercedes να μην μπορεί να τα βάλει με την Red Bull.

Σε αυτό το πρώτο κρίσιμο stint ήταν που ο Φερστάπεν κέρδισε τον αγώνα. Ο Νόρις έχασε πολύ χρόνο πίσω από τον Ράσελ -όπως και στο δεύτερο stint- και δεν μπόρεσε εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της MCL38 έναντι της RB20.

Αντιθέτως ο Μαξ έφτιαξε μία διαφορά ασφαλείας από τον Νόρις πριν το πρώτο του pit-stop. Μία διαφορά την οποίαν, μάλλον, οι της Red Bull δεν φαντάζονταν καν πριν την εκκίνηση. Η McLaren προσπάθησε να παίξει με την στρατηγική αλλά ο Φερστάπεν είχε συνεχώς τον έλεγχο του αγώνα. Έτσι, το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει ο Νόρις ήταν η δεύτερη θέση στην οποίαν και τερμάτισε τελικά.

Δύο κατηγορίες

Advertisement

Στην Ισπανία είδαμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ τις δύο κατηγορίες μεταξύ των κορυφαίων ομάδων. Οι Red Bull και McLaren (με αυτή τη σειρά) έχουν τα καλύτερα μονοθέσια. Το πιο από τα δύο θα είναι ταχύτερο σε κάθε αγώνα εξαρτάται από την φύση της εκάστοτε διαδρομής και τις ειδικές συνθήκες σε κάθε GP.

Στην Αυστρία σε μία εβδομάδα, για παράδειγμα, η McLaren ίσως να είναι ανώτερη της Red Bull. Αντιθέτως στο Σίλβερστοουν οι ρόλοι ίσως να αντιστραφούν. Όπως και να έχει το πράγμα, όμως, οι μεταξύ τους διαφορές είναι ελάχιστες. Και για τη νίκη οι Φερστάπεν και Νόρις (ίσως και ο Πιάστρι) θα πρέπει να αποδίδουν όσο πιο κοντά στην τελειότητα μπορούν.

Μία κατηγορία κάτω είναι οι Ferrari και Mercedes. Οι δύο ομάδες είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη συνέπεια στην απόδοσή τους σε όλα τα GP. Ενδεχομένως σε κάποιους αγώνες μία από τις δύο να ανταγωνιστεί τις Red Bull και McLaren. Αλλά αυτές θα είναι -για την ώρα- περισσότερο αναλαμπές παρά δείγματα σταθερής ανόδου.

Τέλος έχουμε και την Aston Martin η οποία μετά την Ιαπωνία πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Στους τελευταίους αγώνες η AMR24 δείχνει περισσότερο ως ένα μονοθέσιο του midfield παρά ως απειλή για τα τέσσερα κορυφαία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Άντριαν Νιούι επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της στο Σίλβερστοουν. Οι Στρολ θα πρέπει μάλλον να τα δώσουν όλα για τον ιδιοφυή σχεδιαστή εάν επιθυμούν να κερδίσουν αγώνες στο μέλλον.