Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Haas: Αποκλεισμένη στην Ολλανδία

Ελλάδα 21:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Haas: Αποκλεισμένη στην Ολλανδία

FORMULA 1

Haas: Αποκλεισμένη στην Ολλανδία

FORMULA 1

Η αμερικανική ομάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από το Ζαντφόορτ προτού ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της πρώην χορηγού της, Uralkali. Κινδυνεύει η συμμετοχή της στο ιταλικό GP;

Advertisement
Advertisement

Η Uralkali δεν είναι άλλη από την εταιρία που ανήκει στον Ντιμίτρι Μάζεπιν, πατέρα του πρώην οδηγού της ομάδας, Νικίτα Μάζεπιν. Ο ρωσικός κολοσσός παραγωγής λιπασμάτων ήταν χορηγός τίτλου της Haas το 2021 ενώ είχε συμφωνία και για το 2022.

Η Uralkali είχε καταβάλει, μάλιστα, στην Haas ένα ποσό που άγγιζε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση για την σεζόν του 2022. Ωστόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία, η συνεργασία των δύο πλευρών τερματίστηκε. Η Haas όφειλε να επιστρέψει τα χρήματα στην Uralkali αλλά δεν το έπραξε ποτέ.

Προφανώς η ρωσική εταιρία κυνήγησε την υπόθεση. Τον Ιούνιο διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Haas. Σύμφωνα με αυτήν η αμερικανική ομάδα καλείται να αποζημιώσει πλήρως την Uralkali αλλά και να της παραχωρήσει ένα μονοθέσιο από την σεζόν του 2021.

Advertisement
Advertisement

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα η Uralkali εξέδωσε ανακοίνωση με την οποίαν ξεκαθάριζε ότι η Haas δεν είχε συμμορφωθεί στην απόφαση. Η ρωσική εταιρία περίμενε την επανέναρξη του πρωταθλήματος και ανέθεσε την υπόθεσή της σε ολλανδική δικηγορική εταιρία.

Κινδυνεύει η συμμετοχή της Haas στην Μόντσα;

Την προηγούμενη Πέμπτη, μάλιστα, εκπρόσωποι της Uralkali και δικηγόροι της πήγαν στα pits του Ζαντφόορτ καταγράφοντας τα περιουσιακά στοιχεία της Haas. Η Uralkali έχει το δικαίωμα να τα κατάσχει σε περίπτωση που δεν γίνει η πληρωμή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Haas, η ομάδα προτίθεται να κάνει την πληρωμή. Ωστόσο αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω του ότι πρόκειται για αμερικανική εταιρία που θα έπρεπε να παραβιάσει το εμπάργκο της Δύσης προς την Ρωσία.

Advertisement

Τελικά οι άνθρωποι της Haas ισχυρίζονται ότι έδωσαν την Παρασκευή εντολή για την πληρωμή στην Uralkali. Ωστόσο τα χρήματα δεν φάνηκαν στον λογαριασμό της ρωσική εταιρίας. Οι ολλανδικές αρχές έχουν συστήσει στην Haas να μην φύγει από την χώρα ώσπου η Uralkali να επιβεβαιώσει ότι έχει λάβει τα χρήματα.

Εφόσον η κατάθεση έγινε την Παρασκευή τότε τα χρήματα θα εμφανιστούν αύριο και η Haas θα μπορέσει να ξεκινήσει για την Ιταλία όπου την επόμενη εβδομάδα διεξάγεται ο επόμενος αγώνας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν επιβεβαιωθεί η πληρωμή, το πράγμα περιπλέκεται.

Advertisement

Η Haas ίσως καθυστερήσει υπερβολικά να αποχωρήσει από την Ολλανδία. Και αυτό δεν αποκλείεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τη συμμετοχή της στον επόμενο αγώνα της Μόντσα.