Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

FIA: Νόμιμες οι πτέρυγες σε όλα τα μονοθέσια

Ελλάδα 8:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

FIA: Νόμιμες οι πτέρυγες σε όλα τα μονοθέσια

FORMULA 1

FIA: Νόμιμες οι πτέρυγες σε όλα τα μονοθέσια

FORMULA 1

Τέλος στην παραφιλολογία σχετικά με τις εύκαμπτες πτέρυγες έβαλε η FIA. Η παγκόσμια ομοσπονδία ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της πως οι πτέρυγες σε όλα τα μονοθέσια της F1 είναι απολύτως νόμιμες.

Advertisement
Advertisement

Η FIA θεωρούσε το θέμα λήξαν από το βελγικό GP. Τότε είχε εγκαταστήσει ειδικές κάμερες στα μονοθέσια ώστε να παρακολουθήσει τον βαθμό ευκαμψίας των πτερύγων τους. Και τα στοιχεία που συνέλεξαν οι άνθρωποι της ομοσπονδίας ήταν ικανοποιητικά για εκείνους.

Ωστόσο οι Κρίστιαν Χόρνερ και Φρεντ Βασέρ ανακίνησαν το θέμα έπειτα από το ιταλικό GP. Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στις Red Bull και Ferrari, κάποια onboard πλάνα από τις εμπρός πτέρυγες των McLaren και Mercedes προκάλεσαν προβληματισμό. Οι δύο επικεφαλής των Red Bull και Ferrari είχαν δηλώσει ότι θα συζητούσαν το θέμα με τον διευθυντή μονοθέσιων της FIA, Νικόλα Τομπάζη.

Είναι άγνωστο το εάν οι δύο άνδρες πρόλαβαν να επικοινωνήσουν με την FIA. Ακόμη και εάν το έπραξαν, όμως, η χθεσινή ανακοίνωση της ομοσπονδίας δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Advertisement
Advertisement

«Η FIA ελέγχει τις εμπρός πτέρυγες σε κάθε αγώνα με μία σειρά από τεστ ώστε να δει εάν εκείνες συμμορφώνονται με τους τεχνικούς της κανονισμούς. Όλες οι εμπρός πτέρυγες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του 2024» γράφει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

«Από το βελγικό GP και μετά η FIA απέκτησε πρόσβαση σε επιπλέον δεδομένα σχετικά με τις πτέρυγες μέσω των καμερών που εγκατέστησε στα μονοθέσια για το FP1 και το FP2. Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το GP της Σιγκαπούρης ώστε η FIA να σχηματίσει μία καλύτερη εικόνα για τη συμπεριφορά των πτερύγων σε κάθε είδος διαδρομής. Η FIA διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει νέους ελέγχους εάν υπάρξουν υποψίες για παρανομία» καταλήγει η ανακοίνωση.