Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πόσες κάμερες λέτε πως έχει ένα μονοθέσιο; (+video)

Ελλάδα 1:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πόσες κάμερες λέτε πως έχει ένα μονοθέσιο; (+video)

FORMULA 1

F1: Πόσες κάμερες λέτε πως έχει ένα μονοθέσιο; (+video)

FORMULA 1

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίπεδο της τηλεοπτικής μετάδοσης των Grand Prix σήμερα είναι κορυφαίο. Και οι onboard κάμερες στα μονοθέσια σίγουρα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Advertisement
Advertisement

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά… εννιά κάμερες τοποθετούνται σε κάθε μονοθέσιο του grid πριν από την έναρξη του τριημέρου. Πολλοί θα παραξενευτούν από τον αριθμό, καθώς δεν χρησιμοποιούνται όλες το ίδιο συχνά.

Ωστόσο η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη ώστε οι παραγωγοί να διασφαλίσουν την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των όσων συμβαίνουν στην πίστα. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει η γνωστή Τ-κάμερα πάνω από την αεροεισαγωγή των μονοθέσιων. Η κάμερα αυτή είναι εκείνη που χρησιμοποιείται περισσότερο κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων. Δίνει πολύ καλό οπτικό πεδίο στον θεατή ενώ κρατάει στο κάδρο και τον ίδιο τον οδηγό.

Έπειτα υπάρχουν δύο κάμερες στο ρύγχος, μία στην πίσω πτέρυγα, δύο σε κάθε πλευρά του σασί, μία κάμερα στο εμπρός μέρος που βλέπει στο κράνος του οδηγού και μία 360 μοιρών στο ίδιο σημείο. Και τέλος υπάρχει και η κάμερα μέσα στο κράνος τους οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Όλες αυτές οι κάμερες έχουν τους δικούς τους μικροεπεξεργαστές οι οποίοι καθορίζουν το εάν θα αντλήσουν ενέργεια από το αυτοκίνητο ή από τις μπαταρίες τους. Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει τότε οι κάμερες αντλούν ενέργεια από εκείνο.

Σε περίπτωση, όμως, που το αυτοκίνητο είναι σταματημένο ή όταν έχει εμπλακεί σε ατύχημα, οι κάμερες μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία για 15 με 20 λεπτά ακόμη. Είναι όλες τους διασυνδεδεμένες με την μονάδα μετάδοσης κάθε αγώνα και οι υπεύθυνοι παραγωγής ρυθμίζουν live τον ήχο ώστε να δώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους τηλεθεατές.

Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, το ηχητικό σκέλος της μετάδοσης. Κάθε μονοθέσιο έχει δύο μικρόφωνα επάνω του που καταγράφουν τους ήχους κινητήρα και περιβάλλοντος. Και σύμφωνα με τον Ντίνο Λεόνε, επικεφαλής του τμήματος των onboard καμερών, η F1 σχεδιάζει να φέρει και άλλες καινοτομίες στο μέλλον.