Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση (+video)

Ελλάδα 21:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

Ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα λαμβάνει χώρα στην θρυλική πίστα του Σπα-Φρανκοσάν. Και η ένταση αγγίζει κόκκινο!

Advertisement
Advertisement

Στον απόηχο του επεισοδιακού αγώνα στην Ουγγαρία, όλοι οι πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν πηγαίνουν στο Βέλγιο έχοντας να κερδίσουν αλλά και να χάσουν πολλά. Το σκηνικό είναι έτοιμο για ένα ακόμη συναρπαστικό Grand Prix.

Ξεκινάμε με τους πρωταθλητές Φερστάπεν-Red Bull. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μία ποινή 10 θέσεων στο grid λόγω του 5ου κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα πάρει εκεί ο Ολλναδός. Η αυστριακή ομάδα έλαβε την απόφαση αυτή κυρίως λόγω της φύσης του σιρκουί που επιτρέπει τα προσπεράσματα.

Την προσπάθεια του Φερστάπεν ίσως συνδράμει και η νέα άσφαλτος που θα διαθέτει η διαδρομή σε αρκετά σημεία της. Ωστόσο ο Ολλανδός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δύο πανίσχυρες McLaren των Νόρις και Πιάστρι.

Advertisement
Advertisement

Η MCL38 έδειξε στην Ουγγαρία ότι έχει πια το πλεονέκτημα έναντι της RB20. Και σε μία πίστα όπως το Σπα, όπου τα πορτοκαλί μονοθέσια ήταν και πέρσι ανταγωνιστικά, η McLaren θα είναι το λογικό φαβορί. Αυτή τη φορά, όμως, η ομάδα καλείται να εκτελέσει έναν άψογο αγώνα και από το pitwall ώστε να αποφύγει τα… δράματα της Ουγγαρίας.

Βλέπετε, τα μετεωρολογικά προγνωστικά κάνουν λόγο για έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Και υπό βροχή το πράγμα περιπλέκεται πάντα. Μπορεί οι Νόρις, Φερστάπεν και Πιάστρι να είναι εκπληκτικοί υπό μεικτές ή βρόχινες συνθήκες. Ωστόσο αρκεί ένα παραμικρό στραβοπάτημα ώστε κάποια εκ των Ferrari ή Mercedes να κάνει την έκπληξη.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Η σημερινή πίστα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της τμήμα της αρχικής διαδρομής των 15 χιλιομέτρων. Αυτή χρησιμοποιήθηκε από το 1921 ως και το 1978 οπότε και κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη. Το βορεινό κομμάτι του αρχικού σιρκουί παρέμεινε ενώ προστέθηκε ένα εσωτερικό τμήμα από την Les Combes ως τη Stavelot. Έπειτα από αρκετές μικρές αλλαγές προέκυψε η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Advertisement

Παρά ταύτα η σύγχρονη έκδοση του Spa δεν υστερεί καθόλου έναντι της αρχικής τόσο σε ομορφιά όσο και σε δυσκολία. Μπορεί το θρυλικό Masta kink να απουσιάζει. Ωστόσο η διαδρομή των 7,004  χιλιομέτρων φιλοξενεί και σήμερα μερικές από τις πιο διάσημες στροφές στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το κλειστό hairpin La Source οδηγεί στο θεαματικό και εξαιρετικά επικίνδυνο σύμπλεγμα Eau Rouge-Radillion. Η τεχνική διπλή αριστερή, Pouhon όπως και η επίσης αριστερή Blanchimont είναι ανάμεσα στα αγαπημένα σημεία οδηγών και θεατών.

Advertisement

Οι ζώνες DRS είναι δύο, με την πρώτη στην κεντρική ευθεία και τη δεύτερη στην ευθεία Kemmel που είναι και η μεγαλύτερη της πίστας. Εξαιρετικό σημείο για προσπέρασμα είναι και η ευθεία πριν το chicane Bus stop. Η καρό σημαία πέφτει ύστερα από 44 γύρους.

Η βροχή κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή της διαχρονικά. Κάποιες φορές σε σημεία μόνο της διαδρομής, άλλες φορές καταρρακτωδώς σε όλη την πίστα. Η Pirelli φέρνει τις C2, C3 και C4 γόμες της στο Βέλγιο. Η καταπόνηση των ελαστικών προκύπτει κυρίως από τα πλευρικά φορτία στα περάσματα από τις πολλές γρήγορες στροφές της πίστας.

Tα “αιχμηρά” σε αρκετά σημεία κερμπ της πίστας επίσης θέτουν σε δοκιμασία τα ελαστικά. Όλα αυτά, φυσικά, σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει στο στεγνό. Η συνήθης στρατηγική είναι της μίας στάσης με συνδυασμό soft-medium.

Τηλεοπτική κάλυψη

Advertisement

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 26/07
    14:30: FP1
    18:00: FP2
  • Σάββατο 27/07
    13:30: FP3
    17:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 28/07
    16:00: Αγώνας