Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 15:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ουγγαρίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Καθώς περνούμε στο δεύτερο μισό της πολύ ενδιαφέρουσας φετινής σεζόν, οι McLaren και Mercedes έχουν περάσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Advertisement
Advertisement

Για την γερμανική ομάδα ο λόγος είναι προφανής. Τα δύο τελευταία GP κατακτήθηκαν από τους Ράσελ και Χάμιλτον και όπως είναι φυσιολογικό όλοι περιμένουν να δουν εάν η άνοδος των W15 θα έχει συνέχεια.

Ιδίως σε μία πίστα στην οποίαν η Mercedes τα έχει πάει αρκετά καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2022 και το 2023 οι Ράσελ και Χάμιλτον αντίστοιχα είχαν κατακτήσει την pole position, βοηθούμενοι και από τις χαμηλές θερμοκρασίες οδοστρώματος. Βέβαια στους αγώνες ο Φερστάπεν είχε κυριαρχήσει, καθώς οι προηγούμενες Mercedes δεν απέδιδαν το ίδιο καλά στη ζέστη. Θα αλλάξει αυτό φέτος;

Οι προαναφερθείσες υψηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν στην McLaren και στο θέμα που έχει προκύψει με την οπή στο κάλυμμα των πίσω φρένων της MCL38. Η βρετανική ομάδα είχε χρησιμοποιήσει τη λύση αυτή στα περισσότερα φετινά GP, αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς, η επιφάνεια αυτή πρέπει να είναι ενιαία.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την Red Bull, η οποία έκανε σχετική ερώτηση στην FIA, η λύση αυτή βοηθούσε τις McLaren να ελέγχουν καλύτερα τις θερμοκρασίες των ελαστικών τους. Στην Αυστρία οι McLaren είχαν καλυμμένη την οπή και αυτό δεν έδειξε να τις επηρεάζει ιδιαίτερα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, όμως, στο Hungaroring ίσως τους θέσουν μία μεγαλύτερη πρόκληση.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Η κλειστή και τεχνική χάραξη της πίστας απαιτεί τη μέγιστη αυτοσυγκέντρωση από τους οδηγούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως εκεί, δοκιμάζουν τις αντοχές μηχανικών μερών και ελαστικών. Η αρχική διαδρομή ήταν ακόμη πιο αργή, ωστόσο μετά τις  μετατροπές του 2003 και σε συνδυασμό με το DRS τα προσπεράσματα είναι εφικτά.

Η πρώτη ζώνη εκτείνεται κατά μήκος της κεντρικής ευθείας ενώ η δεύτερη από την έξοδο της στροφής 1 μέχρι πριν την 2. Το σημείο ανίχνευσης, όμως, είναι κοινό και βρίσκεται πριν την τελευταία στροφή. Το μήκος της διαδρομής είναι 4,381 χιλιόμετρα και ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 70 γύρους.

Advertisement

Τα πιο εντυπωσιακά περάσματα γίνονται στην ταχύτατη ανηφορική στροφή 4 ενώ στην έξοδο της 11 οι οδηγοί πολλές φορές υπερβαίνουν τα όρια της πίστας. Πολύ τεχνική είναι και η τελευταία στροφή ιδίως στην επίτευξη σωστού  πλασαρίσματος για προσπέρασμα στο τέλος της μεγάλης ευθείας.

Η Pirelli φέρνει τις τρεις μαλακότερες γόμες του φάσματός της στην Ουγγαρία. Αυτό καθιστά τις δύο στάσεις στον αγώνα μάλλον υποχρεωτικές.

Τηλεοπτική κάλυψη

Advertisement

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά, ζωντανά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+(όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 19/07
    14:30:FP1
    18:00: FP2
  • Σάββατο 20/07
    13:30: FP3
    17:00: Κατατακτήριες Δοκιμές
  • Κυριακή 21/07
    16:00: Αγώνας