Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Το πρωτάθλημα άνοιξε και πάλι (+video)

Ελλάδα 15:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ολλανδίας: Το πρωτάθλημα άνοιξε και πάλι (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Το πρωτάθλημα άνοιξε και πάλι (+video)

FORMULA 1

Η δεύτερη νίκη καριέρας του Λάντο Νόρις ήταν και η πιο επιβλητική φέτος. Όχι μόνο για τον Λάντο ή την McLaren αλλά για οποιονδήποτε άλλον οδηγό.

Advertisement
Advertisement

Εάν γράφαμε πριν πέντε μήνες ότι ο Νόρις θα έριχνε σε αγώνα 20+ δευτερόλεπτα στον Φερστάπεν χωρίς ο δεύτερος να αντιμετωπίζει κάποιο μηχανικό πρόβλημα, μάλλον θα μας περνούσαν για τρελούς. Ωστόσο στην Ολλανδία, στο 200ο GP καριέρας του Μαξ έγινε ακριβώς αυτό.

Μπορεί ο Λάντο να έχασε -οποία έκπληξη- την εκκίνηση από τον Μαξ. Μπορεί στους πρώτους πέντε γύρους ο Ολλανδός να έδειχνε ικανός ακόμη και για τη νίκη. Αλλά οι υπόλοιποι 67 γύροι ήταν όλοι πορτοκαλί. Και όχι το πορτοκαλί της Ολλανδίας αλλά εκείνο της McLaren.

Ο Νόρις ήταν σε δικό του πλανήτη χθες και αφού… ξεμπέρδεψε αναίμακτα από τον Φερστάπεν στον 18ο γύρο, πήρε με χαρακτηριστική άνεση πρώτος την καρό σημαία. Ήταν τέτοιο το πλεονέκτημα ρυθμού που απολάμβανε ο Λάντο ώστε είχε αρκετή γόμα στον τελευταίο γύρο για να πάρει και το ταχύτερο πέρασμα του αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Πώς φτάσαμε, όμως, εδώ; Είναι άραγε αυτό ένα νέο κεφάλαιο στο φετινό πρωτάθλημα ή το ολλανδικό GP ήταν μια εξαιρετική περίπτωση;

Το ιδανικό σενάριο

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την άνοδο της McLaren από την αρχή της σεζόν. Η MCL38 ήταν ανταγωνιστική από την αρχή της χρονιάς. Αλλά είναι παράλληλα και το μονοθέσιο που έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη βελτίωση επίσης.

Το δεύτερο μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων της McLaren αφορούσε στις αναρτήσεις και στην πίσω πτέρυγα της MCL38. Και εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της Ολλανδίας, οι άνθρωποι της ομάδας πέτυχαν διάνα σε όλους τους τομείς.

Advertisement

Βέβαια υπήρξαν και παράγοντες που ευνόησαν την McLaren στο Ζαντφόορτ. Ο σημαντικότερος όλων ήταν ο περιορισμένος χρόνος δοκιμών μέχρι το πρωί του Σαββάτου λόγω βροχής και… Σάρτζεντ. Η Red Bull χρειαζόταν περισσότερο από την McLaren χρόνο ώστε να βελτιστοποιήσει το σετάρισμα της δύστροπης RB20.

Εν τέλει οι της Red Bull επέλεξαν να περάσουν το πάτωμα του Μπαχρέιν στον Φερστάπεν και το νέο πάτωμα στον Πέρεζ. Το δεύτερο λειτούργησε καλύτερα. Αλλά η Red Bull έκανε και ένα σημαντικό λάθος πριν τις κατατακτήριες.

Advertisement

Φοβούμενη τον ρυθμό της McLaren και αναμένοντας μεγάλη φθορά ελαστικών, η Red Bull επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία πίσω πτέρυγα προδιαγραφών Μονακό στο Ζάντφοορτ. Οι άνθρωποι της πίστευαν ότι έτσι θα εξασφάλιζαν χαμηλή φθορά στα Pirelli και ότι θα κέρδιζαν την McLaren σε αυτόν τον τομέα.

Έκαναν λάθος. Η φθορά τελικά ήταν πολύ χαμηλή και η φορτωμένη πίσω πτέρυγα στοίχησε πολύ χρόνο στις RB20. Χαρακτηριστική ήταν η άνεση με την οποίαν ο Νόρις προσπέρασε τον Φερστάπεν στην σχετικά σύντομη ευθεία των pits.

Ο (σχεδόν) τέλειος αγώνας

Από την πλευρά του και ο Νόρις εκτέλεσε έναν σχεδόν τέλειο αγώνα. Μοναδική παραφωνία στο εκπληκτικό σόου του Βρετανού ήταν η για μία ακόμη φορά κακή εκκίνησή του. Φυσικά χθες ήταν τέτοια η ανωτερότητα της McLaren ώστε ο Νόρις δεν το πλήρωσε όπως σε άλλους αγώνες.

Advertisement

Ο Λάντο και η MCL38 ήταν ταχύτεροι των Μαξ και RB20 από την αρχή του τριημέρου. Και τα λάθη της Red Bull απλώς μεγέθυναν το πλεονέκτημα της McLaren όσο πλησιάζαμε στον αγώνα. Πιστεύουμε ότι ακόμη και πέμπτος να ξεκινούσε ο Νόρις χθες, πάλι θα κέρδιζε με ευκολία.

Φυσικά δεν περιμένουμε να συμβεί το ίδιο σε όλους τους επόμενους αγώνες. Σίγουρα σε πίστες όπως το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι, η McLaren θα είναι ξεκάθαρα ταχύτερη εάν η Red Bull δεν κάνει την ανατροπή με κάποια νέα αναβάθμιση.

Στις υπόλοιπες πίστες, όμως, οι διαφορές θα είναι πιο μικρές. Θεωρητικά ο Λάντο έχει ακόμη ελπίδες για το πρωτάθλημα. Θα πρέπει, όμως, να αποδώσει στο επίπεδο της Ολλανδίας σε όλα τα επόμενα GP. Και φυσικά να ελπίζει σε κάποια ατυχία του Φερστάπεν.

Από την άλλη η McLaren μπορεί να απέχει 30 βαθμούς από την Red Bull στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ωστόσο θεωρούμε ότι πλέον είναι το φαβορί για την κατάκτησή του. Διαθέτει ένα μονοθέσιο που είναι πολύ πιο προσαρμοστικό ενώ και ο Πιάστρι -εξαιρώντας τον κακό αγώνα που είχε χθες- είναι εμφανώς ανώτερος του Πέρεζ.

Τα πάντα, λοιπόν, παραμένουν ανοιχτά και στα δύο πρωταθλήματα. Και εφόσον ο Νόρις και η McLaren εξακολουθήσουν να αποδίδουν όπως στην Ολλανδία, δεν θα ήταν υπερβολή να προβλέψουμε ότι για την ανάδειξη των φετινών πρωταθλητών θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο.