Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 15:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μ. Βρετανίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Το πρώτο μισό της σεζόν ολοκληρώνεται με το βρετανικό GP, αυτό το τριήμερο. Και στο Σίλβερστοουν η ατμόσφαιρα για τους Φερστάπεν και Red Bull μυρίζει… μπαρούτι!

Advertisement
Advertisement

Το βρετανικό κοινό επιφυλάσσει, λογικά, μία πολύ… θερμή υποδοχή στον Μαξ έπειτα από τα συμβάντα της Αυστρίας. Άλλο που δεν ήθελαν οι πιο «ποιοτικοί» φίλοι του σπορ.

Έτσι, τα γιουχαΐσματα στον Φερστάπεν είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενα. Όχι ότι αυτά θα επηρεάσουν με κάποιον τρόπο την απόδοση του Ολλανδού εκεί. Εξάλλου ο Φερστάπεν και η Red Bull έχουν να ανησυχούν για άλλα, πιο σημαντικά πράγματα.

Το σημαντικότερο εξ αυτών θα είναι η ανταγωνιστικότητα της McLaren σε μία διαδρομή κομμένα και ραμμένη στα μέτρα της. Ο Νόρις θα είναι λογικά το κυρίως αντίπαλο δέος του Φερστάπεν κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Advertisement
Advertisement

Αρκετά δυνατή αναμένεται και η Mercedes η οποία έχει μάλλον το προβάδισμα στην μάχη της με την Ferrari. Δύσκολα, όμως, κάποιος εκ των Ράσελ-Χάμιλτον θα καταφέρει να μπει σφήνα στην μάχη για τις δύο πρώτες θέσεις.

Όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες. Επειδή αρκεί μία -διόλου απίθανη- βροχόπτωση κατά τη διάρκεια του τριημέρου για να ανατραπεί πλήρως το σκηνικό.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Είναι η πίστα που έχει φιλοξενήσει περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη το Βρετανικό Grand Prix. Από το 1947 που έγινε ο πρώτος ερασιτεχνικός αγώνας έχει αλλάξει μορφή 13 φορές. Τα μονοθέσια τρέχουν στη σημερινή της εκδοχή των 5,891 χιλιομέτρων από το 2011.

Advertisement

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σιρκουί του πρωταθλήματος απαιτεί τα μέγιστα τόσο από τα μονοθέσια όσο και από τους οδηγούς. Οι στροφές Copse, Stowe και το σύμπλεγμα Maggots-Becketts-Chapel εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για τους οδηγούς απαιτώντας παράλληλα ιδανική αεροδυναμική ισορροπία. Από την άλλη στροφές όπως οι Club, Village και Luffield είναι πιο τεχνικές τονίζοντας κυρίως τη μηχανική ευστάθεια των μονοθέσιων.

Εξίσου σημαντική είναι και η απόδοση των PU και δη η αποτελεσματικότητα των MGU-H, καθώς ο μεγάλος γύρος του Silverstone έχει στην πραγματικότητα μόνο 4 ζώνες φρεναρίσματος. Οι αεροδυναμικές ρυθμίσεις τείνουν προς το μέσο φορτίο, λόγω των πολλών ταχύτατων στροφών. Ευνοϊκότερα σημεία για προσπέρασμα είναι οι στροφές Brooklands και Stowe. Στις ευθείες πριν από αυτές τις στροφές θα βρούμε και τις δύο ζώνες DRS της πίστας. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 51 γύρους.

Advertisement

Η Βρετανική πίστα είναι μία από τις δυσκολότερες σε ότι αφορά την καταπόνηση των ελαστικών. Κατά συνέπεια δεν είναι περίεργο που η Pirelli φέρνει τις C1, C2 και C3 γόμες στο Silverstone. Το πιθανότερο είναι πώς ο αγώνας θα βγει με δύο στάσεις. Οι Hard και Medium φαντάζουν ως οι λογικές επιλογές στον αγώνα.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά ζωντανά από τον ANT1+. Ο αγώνας της Κυριακής θα μεταδοθεί ζωντανά και από τον ΑΝΤ1. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 05/07
    14:30:FP1
    18:00: FP2
  • Σάββατο 06/07
    13:30: FP3
    17:00: Κατατακτήριες Δοκιμές
  • Κυριακή 07/07
    17:00: Αγώνας