F1 GP Κίνας: Η απάντηση του Όσκαρ (+video)
FORMULA 1
Έπειτα από την καταστροφική εξέλιξη για εκείνον του GP στην Αυστραλία, ο Όσκαρ Πιάστρι χρειαζόταν μια πειστική εμφάνιση στην Κίνα. Και ο Αυστραλός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Αυτή ήταν μία ολοκληρωμένη εμφάνιση από τον Όσκαρ. Μετά το FP1 ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος από τους δύο οδηγούς της McLaren στην φρέσκια άσφαλτο της Σαγκάης. Και η ανωτερότητά του αυτή έναντι του Νόρις μεταφράστηκε σε 13 κερδισμένους βαθμούς έναντι του Βρετανού.
WHAT CAR
Ο Πιάστρι μπορεί να μην προβλημάτισε τον νικητή του Sprint, Χάμιλτον. Ωστόσο από τις κατατακτήριες του αγώνα και μετά κυριάρχησε. Πήρε την pole για τον κυρίως αγώνα και την Κυριακή εφάρμοσε την τακτική Χάμιλτον στο Sprint. Έμεινε μπροστά στην εκκίνηση και στη συνέχεια έλεγξε την διαφορά του από τους υπόλοιπους όπως και την φθορά των Pirelli.

Αυτού του είδους οι πειστικές νίκες δεν είναι σημαντικές μόνο από βαθμολογικής απόψεως αλλά και από ψυχολογικής. Ο Όσκαρ έδειξε ότι μπορεί να πάρει τον έλεγχο ενός ολόκληρου τριημέρου. Να τιμωρήσει ακόμη και τα πιο μικρά λάθη του Νόρις. Και να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα οδηγών μόλις στην τρίτη του σεζόν στην F1.
Κατά την άποψή μας ο Νόρις παραμένει ακόμη το φαβορί για το πρωτάθλημα. Ωστόσο ο Πιάστρι με εμφανίσεις σαν αυτήν της Κίνας δεν είναι μακριά. Έχει την ταχύτητα και -όπως έδειξε στην Κίνα- την mentalité του διεκδικητή ενός πρωταθλήματος.
Όσο εκείνος δεν κάνει λάθη και η McLaren παραμένει πανίσχυρη, τόσο θα μεγαλώνει την πίεση στον Νόρις. Ο Λάντο μπορεί να έχει αποδειχθεί ταχύτερος του Όσκαρ μέχρι στιγμής. Αλλά ο Αυστραλός δείχνει ότι μαθαίνει γρήγορα. Και ότι είναι αποφασισμένος να αρπάξει την χρυσή ευκαιρία που του δίνεται φέτος.

Όλα δείχνουν ότι η φετινή μάχη για το πρωτάθλημα θα γίνει μεταξύ των Νόρις και Πιάστρι. Και ο Όσκαρ έδειξε στην Κίνα ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για τον Λάντο.
Best of the rest
Οι δύο τρίτες θέσεις στους δύο πρώτους αγώνες της χρονιάς ήταν ίσως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Τζορτζ Ράσελ και την Mercedes. Μπορεί η W16 να μην είναι στο επίπεδο της MCL39. Ωστόσο είναι ένα αρκετά προβλέψιμο μονοθέσιο το οποίο αποδίδει πολύ καλύτερα στην αρχή της σεζόν από ότι οι Mercedes των τελευταίων ετών.

Επιπλέον ο Ράσελ εκτός από την αδιαμφισβήτητη ταχύτητά του -εκπληκτική 2η θέση στις κατατακτήριες του Σαββάτου- οδηγεί και πολύ ώριμα μέχρι στιγμής. Κάπως έτσι ο Βρετανός είναι τρίτος στην βαθμολογία, έναν μόλις βαθμό πίσω από τον Φερστάπεν. Η Mercedes είναι δεύτερη στο κατασκευαστών και αποδίδει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Στην Verstappen Racing (πρώην Red Bull) ο Μαξ κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να κρατηθεί στη μάχη του πρωταθλήματος. Στην Κίνα ο Ολλανδός οδήγησε για μία ακόμη φορά περίφημα. Η κλειστή γραμμή που επέλεγε στην στροφή 1 του χάρισε μικρότερη φθορά στο εμπρός αριστερά ελαστικό του.

Έτσι, ο Φερστάπεν κατάφερε στα τελευταία στάδια του αγώνα να προσπεράσει την πληγωμένη Ferrari του Λεκλέρ και να πάρει την 4η θέση στον αγώνα. Σε συνδυασμό με την 3η θέση του Sprint ο Μαξ μάζεψε αρκετούς βαθμούς στην Σαγκάη.
Ωστόσο η RB21 είναι ξεκάθαρα χειρότερη ακόμη και από την W16. Και για τον λόγο αυτό στο Μίλτον Κινς θα υπάρξει «συνάντηση κορυφής» του τεχνικού επιτελείου με την διοίκηση της ομάδας αλλά και τον Μαξ. Η Red Bull πρέπει να βελτιώσει τάχιστα την RB21 εάν θέλει να δώσει ρεαλιστικές πιθανότητες διεκδίκησης του τίτλου στον Φερστάπεν.
Ο έλεγχος των ομάδων
Alpine: Η γαλλική ομάδα είναι η μόνη που δεν έχει συγκεντρώσει βαθμούς ακόμη. Στην Κίνα είχε ένα πολύ κακό τριήμερο με τον Γκασλί να αποκλείεται από τα αποτελέσματα λόγω χαμηλότερου βάρους της A525. Ο Ντούχαν είχε πάλι ένα τριήμερο με πολλές εκλάμψεις αλλά και αρκετά λάθη.

Racing Bulls: Εξαιρώντας την Ferrari, η Racing Bulls είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν μέχρι στιγμής. Ενώ διαθέτουν το καλύτερο μονοθέσιο του midfield (στην Κίνα πάλι οι Τσουνόντα και Ντούχαν έλαμψαν) έχουν καταφέρει να μαζέψουν μόλις 3 βαθμούς! Επειδή περί κατορθώματος πρόκειται. Η στρατηγική τους στον αγώνα ήταν τραγική ενώ και η αστοχία στην εμπρός πτέρυγα του Τσουνόντα κόστισε.

Sauber: Μετά το θαύμα Χούλκενμπεργκ στην Αυστραλία η προσγείωση στην Κίνα ήταν απότομη. Η Sauber απέδωσε λίγο-πολύ εκεί που την περιμέναμε από την αρχή της σεζόν. Και τα λάθη των Χούλκενμπεργκ και Μπορτολέτο στην εκκίνηση σίγουρα δεν βοήθησαν.
Aston Martin: Ποιος θα το πίστευε ότι οι 10 βαθμοί της Aston Martin θα ήταν όλοι του Στρολ; Κι όμως είναι αλήθεια! Ο Λανς ξεκίνησε εξαιρετικά την σεζόν τη στιγμή που ο Αλόνσο είχε έξοδο στον πρώτο αγώνα και εγκατάλειψη λόγω φρένων στον δεύτερο. Πάντως η AMR25 αποδίδει καλύτερα από ότι την περιμέναμε.
Haas: Μετά την τραγωδία της Αυστραλίας η ομάδα του Αγιάο Κομάτσου ανασυγκροτήθηκε και έκανε την μεγάλη ανατροπή στην Κίνα. Οι Οκόν-Μπέρμαν οδήγησαν υπέροχα και σημείωσαν το 5-8 στον αγώνα. Αναμφίβολα ένα μεγάλο αποτέλεσμα.
Ναυάγιο
Τι πιστεύατε, ότι δεν θα είχαμε ειδικό αφιέρωμα στα κατορθώματα της Ferrari; Μπορεί η Scuderia να πήρε τους τίτλους των πρωτοσέλιδων με τη νίκη Χάμιλτον στο Sprint. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συγκίνηση δεν ήταν διαχειρίσιμη από το επιτελείο του Βασέρ. Έτσι είπαν να «φλοπάρουν» χωρίς έλεος από το απόγευμα του Σαββάτου.

Άλλαξαν το set-up πριν τις κατατακτήριες (δεν καταλάβαμε το γιατί) ενώ οι Χάμιλτον και Λεκλέρ είχαν επαφή στην εκκίνηση. Στη συνέχεια ο Λιούις πρότεινε να αφήσει τον Λεκλέρ που είχε καλύτερο ρυθμό παρά την σπασμένη πτέρυγα.
Όταν, όμως, του είπαν το σημείο αλλαγής θέσεων ο Χάμιλτον το απέρριψε λέγοντας ότι πρέπει να πλησιάσει περισσότερο ο teammate του. Έπειτα από δεύτερη προτροπή, ο Λιούις έκανε τελικά στην άκρη.
Για τον Βασέρ το πρόβλημα σε όλο αυτό ήταν ότι η FOM μετέδωσε το αρχικό μήνυμα Χάμιλτον. Όχι ότι μία ολόκληρη Ferrari δεν μπορούσε να συντονίσει τους οδηγούς της στη διάρκεια ενός αγώνα.
Το «αποκορύφωμα» ήταν, φυσικά, ο αποκλεισμός και των δύο μονοθέσιων. Για διαφορετικούς λόγους μάλιστα. Δεν γνωρίζουμε να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στα χρονικά. Αλλά ακόμη και να έχει συμβεί οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι μικρότερες και από εκείνες των σημερινών Chicago Bulls να περάσουν σε τελικούς περιφέρειας στο NBA. Μία ακόμη παγκόσμια πρώτη της Scuderia.

Όλα δείχνουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα στην Ferrari με την φθορά του πατώματος. Παρά το ότι έχουν ανυψώσει το μονοθέσιο από την Αυστραλία, ο Χάμιλτον ακυρώθηκε ακριβώς λόγω αυτής. Η Ferrari παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο υπολογισμός της για την Κίνα.
Όσο για τον (άλλον) λάθος υπολογισμό στο μονοθέσιο του Λεκλέρ εκείνος αποδόθηκε στην υπερβολική φθορά των ελαστικών λόγω του ενός pit-stop. Όχι ότι δεν υπήρχε το περσινό παράδειγμα του Ράσελ στο Σπα ώστε η Scuderia να αναπροσαρμόσει τους υπολογισμούς της. Τέτοια λάθη ούτε στην F4.
Οριακή μάχη
Κάπως έτσι η Ferrari είναι 5η στο πρωτάθλημα κατασκευαστών πίσω από την Williams. Μία Williams την οποίαν έχει σηκώσει στους ώμους του, μέχρι στιγμής, ο Άλεξ Άλμπον. Καταπληκτικές και οι δύο εμφανίσεις του Ταϊλανδού μέχρι στιγμής. Ο Σάινθ έχει ακόμη δρόμο όπως όλα δείχνουν.
Η επόμενη μάχη θα λάβει χώρα στην Σουζούκα. Σε μία θρυλική πίστα η McLaren θα έχει, λογικά, το επάνω χέρι. Στην Κίνα η νέα άσφαλτος άλλαξε κατά τι τα δεδομένα και η υπεροχή της MCL39 δεν ήταν όσο μεγάλη θα περιμέναμε.
Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη κι έτσι η McLaren έκανε άνετα το 1-2. Και παρά ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα με το πεντάλ φρένου στο μονοθέσιο του Νόρις. Στην Σουζούκα ο Λάντο πρέπει πάση θυσία να αποφύγει τα λάθη της Κίνας. Επειδή ο Πιάστρι θα είναι εκεί να εκμεταλλευτεί και το παραμικρό στραβοπάτημά του.
Όσο για τους Φερστάπεν και Ράσελ, θα ελπίζουν σε κάποια αναποδιά των McLaren για να κάνουν την έκπληξη. Επειδή για την ώρα δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν στα ίσια τις McLaren. Η μάχη αυτή είναι οριακή. Αλλά είναι μεταξύ των Νόρις και Πιάστρι για την ώρα.