Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ισπανίας: Η συνήθεια της κορυφής (+video)

Ελλάδα 14:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ισπανίας: Η συνήθεια της κορυφής (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ισπανίας: Η συνήθεια της κορυφής (+video)

FORMULA 1

Στην Βαρκελώνη του 2023 είχε ξεκινήσει η ραγδαία άνοδος της McLaren χάρη στην οποία άφησε το μέσον της κατάταξης. Έναν χρόνο αργότερα, στην ίδια πίστα, οι όροι ήταν ακόμη καλύτεροι.

Advertisement
Advertisement

Ο Λάντο Νόρις ήταν ο μόνος που μπορούσε να τα βάλει με τον Μαξ Φερστάπεν για την pole του αγώνα. Μέχρι και το Q1, οι Φερστάπεν, Νόρις, Mercedes και Ferrari έμοιαζαν να βρίσκονται στο ίδιο δέκατο.

Από την δεύτερη περίοδο της διαδικασίας και μετά, όμως, οι Νόρις και Φερστάπεν ξεχώρισαν. Πριν περάσουμε, όμως, στις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες που καθόρισαν το χθεσινό αποτέλεσμα, πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό.

Υπήρχε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που έλειπε από την McLaren παρά την φανταστική άνοδο των επιδόσεών της από πέρσι. Αναφερόμαστε στην έλλειψη εμπειρίας των κορυφαίων στελεχών της -συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών της- στο να δίνουν μάχες για την πρώτη θέση.

Advertisement
Advertisement

Σίγουρα οι Νόρις και Πιάστρι είναι ένα από τα καλύτερα οδηγικά δίδυμα στο grid. Αναμφίβολα και οι δύο οδηγοί έχουν ένα σωρό νίκες στις χαμηλότερες κατηγορίες. Το ταλέντο τους δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Όμως άλλο είναι το παιχνίδι στις F2-F3 και άλλο στην κορυφαία κατηγορία. Και παρά τις αρκετές αναλαμπές των δύο οδηγών από πέρσι κανείς τους δεν είχε συνηθίσει να μάχεται τακτικά για την κορυφή.

Είναι μία εντελώς διαφορετική συνθήκη την οποία κανείς πρέπει να βιώσει για να την καταλάβει. Και αυτό που έχει γίνει εμφανές από το Μαϊάμι είναι το ότι ο Λάντο έχει κάνει το απαραίτητο επόμενο βήμα στην καριέρα του. Η χθεσινή pole ήταν τόσο της νέας McLaren όσο και της νέας, βελτιωμένης εκδοχής του Νόρις.

Το σκηνικό

Advertisement

Η ανταγωνιστικότητα της McLaren στο Μοντμελό δεν εξέπληξε κανέναν. Σε μία front-limited διαδρομή και με τις τρεις πιο σκληρές γόμες της Pirelli, η MCL38 θα ήταν πάντα στο παιχνίδι της κορυφής. Αυτό είχε γίνει εμφανές ήδη από το FP1.

Ωστόσο στην αρχή του τριημέρου οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων ήταν μικρές. Η Ferrari έδειχνε πολύ δυνατή όπως και η Mercedes. Επιπλέον, ο Φερστάπεν μπορεί να μην είχε βάλει φωτιά στα χρονόμετρα την Παρασκευή αλλά το παιχνίδι της Red Bull είναι γνωστό. Δοκιμάζουμε όλες τις γόμες και βρίσκουμε μία ισορροπία η οποία να μπορεί να συμπεριλάβει -ει δυνατόν- και τις τρεις.

Advertisement

Αλλά η Red Bull δεν είναι πια η μόνη που μπορεί και παίζει αυτό το παιχνίδι. Παρόμοια είναι και η στρατηγική προσέγγιση της McLaren από την αρχή της χρονιάς. Είναι μία πολυτέλεια που έχει λόγω του δυναμικού της MCL38.

Έπρεπε, όμως, να περάσουν έξι μήνες ώστε η McLaren να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Εδώ ακριβώς έγκειται και η σημασία της εμπειρίας του να μάχεται μια ομάδα για την κορυφή. Η μάχη για την πρώτη θέση δεν είναι πλέον έκπληξη για την McLaren αλλά το αναμενόμενο σενάριο σε ένα GP.

Στις κατατακτήριες έσπευσε προς βοήθεια της MCL38 και η χαμηλή θερμοκρασία οδοστρώματος. Η πρόσφυση του οδοστρώματος ανέβηκε και αυτό ευνόησε την McLaren η οποία είχε επιλέξει λιγότερο φτερό από την Red Bull.

Master Lando

Advertisement

Ακόμη και έτσι, όμως, ο Λάντο έπρεπε να κάνει μία μεγάλη επίδοση για να πάρει την pole χθες. Ο Φερστάπεν ήταν αχτύπητος στον τρίτο τομέα (ο μόνος που έπαιρνε flat-out την τελευταία στροφή) και πανίσχυρος στον πρώτο τομέα.

Η McLaren του Λάντο είχε λιγότερη υποστροφή στα αργά τμήματα της πίστας και αυτό της έδινε ένα μικρό πλεονέκτημα στον δεύτερο τομέα. Αυτό, όμως, δεν ήταν από μόνο του αρκετό για την πρώτη θέση. Ο Νόρις έπρεπε να χτυπήσει τον Φερστάπεν στους δυνατούς για τον Ολλανδό τομείς 1 και 3.

Και ο Βρετανός το κατάφερε περίφημα. Στην τελευταία του προσπάθεια ο Λάντο εξουδετέρωσε το πλεονέκτημα του Φερστάπεν στον πρώτο τομέα. Και αυτό παρά το ότι ο Ολλανδός είχε tow από τον Πέρεζ στην κεντρική ευθεία.

Στον δεύτερο τομέα ο Νόρις πήρε για πρώτη φορά στη διάρκεια του τριημέρου την ταχύτατη καμπή 9 flat-out. Είναι το λελογισμένο ρίσκο που παίρνει ένας master όταν γνωρίζει ότι πρέπει να εξάγει και το τελευταίο χιλιοστό του δευτερολέπτου από το μονοθέσιο του.

Ο Νόρις ήταν 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος του Φερστάπεν καθώς έμπαινε στον δύσκολο τρίτο τομέα. Εκεί έπρεπε απλώς να κρατήσει τη διαφορά του. Και το κατάφερε σηκώνοντας ελάχιστα (8%) το πόδι του από το γκάζι στην τελευταία στροφή. Η pole ήταν δική του για μόλις 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Καιρού επιτρέποντος

Ήταν μία φανταστική προσπάθεια για τον Νόρις. Μία προσπάθεια την οποία δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είχε κάνει πέρσι. Αλλά φέτος, είπαμε, έχουμε την βελτιωμένη, πιο ώριμη εκδοχή του Λάντο. Και ο Βρετανός δείχνει ότι έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στο επίπεδο του οδηγού που αποδίδει στο μέγιστο όταν μετράει.

Σε περίπτωση που η βροχή δεν επηρεάσει τον σημερινό αγώνα (υπάρχει πρόβλεψη για βροχόπτωση μία ώρα πριν την εκκίνηση) ο Νόρις έχει πολύ καλές πιθανότητες για τη νίκη. Φαβορί παραμένει, φυσικά, ο Φερστάπεν. Αλλά όχι για πολύ.

Με την McLaren να αποδίδει εξαίρετα στο Μοντμελό, ένα μικρό γλίστρημα του Ολλανδού στην εκκίνηση ή ένα αργό pit-stop ίσως να αρκούν για να του στοιχήσουν τη νίκη. Σε περίπτωση βροχής, φυσικά, το σενάριο αλλάζει. Αλλά πότε είδατε τον Νόρις να φοβάται τη βροχή;