Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Κόκκινη κυριαρχία (+video)

Ελλάδα 16:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP ΗΠΑ: Κόκκινη κυριαρχία (+video)

FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Κόκκινη κυριαρχία (+video)

FORMULA 1

Η Ferrari ήταν η μία από τις δύο ομάδες που δεν έφερε αναβαθμίσεις στις ΗΠΑ. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε από το να πάρει μία εμφατική νίκη σε μία ιδιαίτερα σημαντική για εκείνην αγορά.

Advertisement
Advertisement

Less is more. Ή σε ελεύθερη μετάφραση: όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο. Δηλαδή, το ότι κάποιος θα κάνει πολλά ή θα αλλάξει πολλά, δεν του εξασφαλίζει και καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτή ακριβώς ήταν η προσέγγιση της Ferrari στο τριήμερο του Όστιν.

Ενώ οι υπόλοιπες ομάδες έκαναν πειράματα με τα νέα αεροδυναμικά τους πακέτα, η Ferrari βελτιστοποιούσε απλώς το ήδη υπάρχον. Το γεγονός αυτό έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα στην Scuderia σε ένα τριήμερο Sprint στο οποίο δεν υπήρχε ο συνήθης χρόνος ελεύθερων δοκιμών.

Και οι αλλαγές που είχε φέρει η Ferrari από την Μόντσα, δούλεψαν εξίσου καλά και στην πιο «κλασική» διαδρομή του Όστιν. Η SF-24 είχε τις αδυναμίες της με την μαλακή γόμα και χαμηλό φορτίο καυσίμου. Αρκετά υποστροφική συμπεριφορά, η οποία μάλλον στέρησε την ευκαιρία από τους Λεκλερ-Σάινθ για την pole στο Sprint ή στον αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο με την μέση και την σκληρή γόμα το ιταλικό μονοθέσιο ήταν το κορυφαίο στο Όστιν. Και έπειτα από την καταπληκτική εκκίνηση του Λεκλέρ και την σωστή στρατηγική της Ferrari με τον Σάινθ, το 1-2 ήρθε μάλλον εύκολα.

Η πίστα στο Τέξας διαθέτει όλων των ειδών τις στροφές. Γρήγορα esses τύπου Σουζούκα, αργές φουρκέτες, τεχνικές στροφές μέσης ταχύτητας αλλά και δύο ζώνες μεγάλης επιβράδυνσης. Σε όλα η SF-24 ανταποκρίθηκε άψογα.

Ο θρίαμβος της Ferrari στις ΗΠΑ δεν έχει μόνο μεγάλη ιστορική και εμπορική αξία. Είναι και μία σαφέστατη ένδειξη για το ότι η ομάδα έχει μπει -επιτέλους- στην σωστή τροχιά εξέλιξης του μονοθέσιου της. Μπορεί τα πρωταθλήματα του 2024 να μην είναι τόσο προσιτά πια. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το 2025 η Ferrari θα είναι πραγματικά ανταγωνιστική.

Αμυντικό σεμινάριο

Advertisement

Αλλά το μεγάλο θέμα συζήτησης στο Όστιν δεν ήταν άλλο από την τιτανομαχία των Φερστάπεν-Νόρις για την τρίτη θέση. Ήταν μία φανταστική μάχη με τον Νόρις να επιτίθεται συνεχώς και τον Φερστάπεν να παραδίδει σεμινάριο αμυντικής οδήγησης.

Δεν ήταν καθόλου εύκολα τα πράγματα για τον Φερστάπεν. Η RB20 μπορεί να ήταν σαφώς βελτιωμένη στις ΗΠΑ. Αλλά με την σκληρή γόμα το αυστριακό μονοθέσιο υστερούσε έναντι της McLaren. Προσθέστε σε αυτό και την πιο φρέσκια γόμα του Λάντο -χάρη στη σωστή στρατηγική της McLaren- και θα έχετε το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπιζε ο Ολλανδός στους τελευταίους γύρους.

Advertisement

Αλλά ο Μαξ δεν πτοείται από κάτι τέτοια, όπως μας έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Η άμυνά του ήταν υποδειγματική, τόσο στην διαχείριση της ενέργειας από την μπαταρία όσο και στην τοποθέτηση του μονοθέσιου του.

Ο Φερστάπεν κάλυπτε πάντα την εσωτερική της στροφής 1 (αυτό που δεν έπραξε ο Νόρις στην εκκίνηση) ενώ στην 11 έπαιρνε μια πιο ανοιχτή γραμμή ώστε να περάσει νωρίτερα στην φάση της επιτάχυνσης. Η στρατηγική οδήγηση του Μαξ σε συνδυασμό με την υψηλή τελική της RB20 δυσκόλεψαν ιδιαίτερα το έργο του Νόρις.

Βέβαια ο Βρετανός είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του Φερστάπεν. Πιο φρέσκα ελαστικά. Και στον 52ο γύρο είχαμε την φάση η οποία σημάδεψε τον αγώνα.

Γκρίζες ζώνες

Advertisement

Ο Νόρις επιχείρησε το προσπέρασμα από την εξωτερική της στροφής 12. Ο Φερστάπεν καθυστέρησε το φρενάρισμά του, μπήκε μπροστά στο apex της στροφής και εξώθησε τον Βρετανό στην εξωτερική. Και τα δύο μονοθέσια βγήκαν εκτός των ορίων.

Ο Νόρις επέστρεψε μπροστά από τον Φερστάπεν και έπειτα από σύντομη συζήτηση με την ομάδα αποφάσισε να μην δώσει πίσω την θέση. Τελικά οι αγωνοδίκες τιμώρησαν με ποινή 5 δευτερολέπτων τον Βρετανό και η τρίτη θέση πήγε στον Φερστάπεν.

Το βασικό ερώτημα είναι ένα: ήταν δίκαιη η ποινή του Νόρις; Και σε αυτό, δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Επειδή δεν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στους κανονισμούς. Σίγουρα, η FIA έχει ξεκαθαρίσει ότι σε προσπέρασμα από την εξωτερική το επιτιθέμενο μονοθέσιο πρέπει να έχει τον εμπρός του άξονα μπροστά από εκείνον του αμυνόμενου ώστε να δικαιούται προτεραιότητα.

Εάν το εξετάσουμε αποκλειστικά με αυτό το κριτήριο, τότε η ποινή ήταν δίκαιη. Ωστόσο είναι επίσης αλήθεια ότι και ο Φερστάπεν δεν πήρε σωστά την στροφή. Οπότε τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Ακυρώνει το ένα παράπτωμα το άλλο; Πρέπει τα μονοθέσια να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις;

Δυστυχώς οι γκρίζες ζώνες σε τέτοιου είδους φάσεις είναι πολλές. Και οι εκάστοτε αποφάσεις εξαρτώνται από το ποιοι είναι οι αγωνοδίκες ανά τριήμερο. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω η McLaren έπρεπε να συμβουλεύσει τον Νόρις να δώσει τη θέση πίσω. Αναμφίβολα ο Λάντο θα είχε και άλλες ευκαιρίες μέχρι την καρό σημαία για το προσπέρασμα. Το οποίο έπρεπε να γίνει από την εσωτερική για να εξουδετερωθεί η άμυνα του Φερστάπεν.

Αλλαγή πλεύσης

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια αλλαγή πλεύσης της FIA αλλά και της F1 ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Φαντάζει απίστευτο το ότι εν έτει 2024 δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα το πότε ένα προσπέρασμα είναι νόμιμο. Ή το πότε η αμυντική οδήγηση ξεπερνάει τα όρια.

Και δεν είναι ότι δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα στη διάθεση των διοργανωτών. Εντούτοις λείπει η αποφασιστικότητα. Τα παραδείγματα αμφισβητούμενων φάσεων είναι πολλά τα τελευταία χρόνια. Και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν η απουσία προσπάθειας αποσαφήνισης των κανονισμών στο θέμα είναι προϊόν παράλειψης ή επιλογής.

Βέβαια αλλαγή πλεύσης ίσως χρειαστεί στο μέλλον και για δύο ομάδες του grid. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις Red Bull και Williams. Και οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την οδηγική τους σύνθεση για το 2025.

Μπορεί να υπάρχουν συμβόλαια με τους Πέρεζ και Άλμπον αντίστοιχα για του χρόνου. Ωστόσο θα είναι κρίμα οδηγοί όπως ο Λώσον και ο Κολαπίντο να μην πάρουν τις ευκαιρίες τους το συντομότερο δυνατόν. Στο Τέξας οι δύο rookies εντυπωσίασαν για ακόμη μία φορά, επισκιάζοντας τους πολύ πιο έμπειρους teammates τους.

Βέβαια η Honda πιέζει την Red Bull για τον πολύ βελτιωμένο Τσουνόντα. Ενώ και ο Άλμπον δεν είναι κάποιος οδηγός δευτέρας διαλογής. Ωστόσο η F1 είναι ένα παιχνίδι χιλιοστών του δευτερολέπτου. Ίσως έχει φτάσει η ώρα για μερικές δύσκολες αποφάσεις. Εξάλλου δεν μπορείς να λέγεσαι κορυφαία ομάδα όταν δεν εξασφαλίζεις και τα κορυφαία διαθέσιμα ταλέντα σε όλες τις κρίσιμες θέσεις.